Dia nak jadi blogger terkenal kerana ??

 

Aku terjumpa blog dia sewaktu blogwalking tadi.. Kira tak sengaja je la .. Hehe.. Bila aku baca impiannya , hurm… mengingatkan aku dulu dulu pada mula nak berblogging .. Punya minat dalam penulisan..

Cuma satu je aku nak tegur pada blogger ni .. Lain semua ok tapi untuk menarik minat pembaca dari pelbagai peringkat , paling penting ialah penggunaan bahasa diikuti dengan penyampaian .. Selebihnya adalah ‘anda sendiri’ ..

Bahasa .. Gunakan bahasa .. Mungkin nampak ‘kewl’ dengan guna bahasa bahasa zaman ini padahal tidak sama sekali ! Ingat .. Dalam menulis blog , kita secara tidak langsung mendidik pembaca kita .. Mana tau , ada pembaca kita di kalangan pelajar sekolah .. Bayangkan dengan guna bahasa yang tidak ada dalam kamus Dewan Bahasa di dalam blog , adik kita tu terikut .. Kena fikir juga tang tu .. Jangan ingat semua orang boleh fikir dengan bijak sekali.

Penyampaian .. Haa.. tang ni aku pasti ramai yang punya gaya tersendiri.. Aku tiada komen .. Tapi kalau boleh biarlah dengan bersahaja .. Pembaca kita pon tenang bila membacanya .. Kalau terlalu emosi , pembaca leh emo gak kan  Hehehe..

Apa apa pun terpulang pada korang sendiri .. Blog korang … ‘Ganjaran’ pon korang yang punya ..

Oh .. Blog sapa yang aku maksudkan tadi yer ??? Meh klik SINI

36 ulasan:

  1. berbelit lidah gak la nk bce..so x mnt nk follow..tp x rugi pn kan arul x follow..abg ben da follow dy..hehehehe.."kewl" bro!!

    BalasPadam
  2. nad jer masih tak terkenal..hehe..:)

    http://miss-nadya.blogspot.com/2011/12/gatal-dan-manja.html

    BalasPadam
  3. blog kita,gaya kita,cara kita ...

    tp jangan abaikan p'gunaan bahasa dan penulisan yg baik .. ;)

    BalasPadam
  4. nak follow tu tak ada masalah ler....tapi kalau nak stay lama sikit blh blh arr page dia agak lagu nak kena loading jer...huhuhuh

    BalasPadam
  5. memang TAK SUKA baca blog guna bahasa eeeeeuuuwwwww tu, terus cari pangkah je!

    BalasPadam
  6. Em,betul tu,saya sebagai budak sekolah pun kadang2 terikut2 dengan gaya penulisan yg "kewl"..Tapi saya dah try untk ubah balik,hehe=p

    BalasPadam
  7. Haha, dia dah terbiasa mcm tu kot? sy xsuka bahasa kew mew new.. Nampak mcm rempit gitu. hihihih,

    BalasPadam
  8. tak kesah la nak guna bahasa apapun, tapi jangan lah buat macam tak pernah belajar bahasa Melayu.

    blog macam ni sekali dua masuk je lepas tu terus tak masuk dah T_T

    BalasPadam
  9. wah tinggi betul cite2 dia yew...bagus2 terus usaha... tapi awat jd terbelit lidah nie..hurm

    BalasPadam
  10. hehehe...xpelah, at least bila baca entry beliau, masih boleh paham lg..

    cumanya, betul kata abg ben tu..guna bahasa yg tak berbelit nie lagi menarik minat pembaca...


    siapa setuju??? ;)

    BalasPadam
  11. salute sgt2 kat bro Ben! harap2 dapat jadi berpengaruh macam ben satu hari nanti..sbb kalau ada info yg bagus sebaran tu cepat meluas!

    papepun just nak share sikit slot dalam blog saya utk tips sukses utk pelajar universiti. moga sedikit sebanyak dapat membantu..silalah bertandang ye.. :) tima kasih banyak!

    http://mypapership.blogspot.com/p/study-tips.html

    BalasPadam
  12. baru nk singgah... promo yg baik jugak utk blogger tu... at least masing2 usaha belajar ke arah lebih baik ;)

    BalasPadam
  13. menarik terjah dulu...kadang2 guna perkataaan "aku" pon rasa bersalah dlm blog, tapi apa bleh buat dah biasa heheheee

    BalasPadam
  14. Biasalah tue...blogger baru hehehe...

    BalasPadam
  15. Biarlah tak terkenal di mata orang ramai asalkan kita kenal diri kita sendiri.Betul tak Ben?

    BalasPadam
  16. trend penulisan budak2 sekarang..susa nk baca sebenarnya mcm tu...

    dtg dr tekok beriuh

    BalasPadam
  17. haha sokong.even blog kita, gunakan bahasa umum dan sesuai untuk semua peringkat umur bace.kekadang pernah jugak pasang impian nak jadi blogger terkenal.Meh singgah komen blog D'ya plak, ehehe :)

    LATEST ENTRY : Jom Jelajahi Dunia Dengan Twitter

    BalasPadam
  18. betul la..kekadang baca bila baca balik entri yang aku buat guna bahasa singkat ni, menyampah pun ada. nyambah tul dengan blog sendiri..

    BalasPadam
  19. Jangan perkosa bahasa sendiri, cintailah ia dengan menggunakan tatabahasa yang betul. Bahasa yang besar seperti Latin dan Sanskrit pun boleh mati, apa lagi Bahasa Melayu yang penuturnya tak sebesar mana...

    Tajuk entri terbaru di blog JR:

    "Terima Kasih Mat Bangla, Terima Kasih!!"

    BalasPadam
  20. satu info yg sgt2 b'guna utk newbie cam sy...thnxs abg ben...(^_^)

    BalasPadam
  21. itulahhh kadang kadang kalu bahasa merapu..payah nk faham..payah dan menjiwai hehe

    BalasPadam
  22. lebih suka blogger yang mengguna bahasa melayu yang ejaannya tidak dipermainkan.

    apa kata kita buat kempen, menulis guna ejaan melayu yang betul..

    BalasPadam
  23. kadanag-kadang baca pun sampai nak terbelit lidah...hik3

    BalasPadam
  24. teguran yang bagus abg.ben :D

    BalasPadam
  25. mmningkan nak bca dgn bhsa "mden" dia tu..tp tu la, mna yg leh ditgur, en.ben tgur la ye..

    BalasPadam
  26. xtaw nk kata apa~

    abg ben, blog adeq wajah bawu..sudi jenguk bog burok cik ernie...

    http://supergurlz90.blogspot.com/

    BalasPadam
  27. sayew pown ta sukeww bahasew tambahw HURUF W neywhhh! rasew macam senget dan herowtt jew mulut bilew bacew..hahaah


    p/s: komen diatas adalah perli semata-mata. maafkan saya. makin tua diri ini, makin sakit hati bila baca bahasa W. sebab apa? sebab saya tak faham. berbelit lidah.apa motif tukar perkataan sana sini? merosakkan bahasa ibunda sahaja.kan?

    BalasPadam
  28. Assalamualaikum.

    Semoga kita dapat memperbaiki cara penulisan, biar jelas, betul dan bukannya 'dibuat-buat'.

    Wallahua'lam.

    BalasPadam
  29. ouh , saya terima teguran tu . terima kasih :)

    BalasPadam
  30. lily langsung tak faham bila ada extra huruf macam tu :)

    BalasPadam
  31. Nak minta pendapat Ben ni.Nak beri nama Ben ke tidak.

    Siapa tau yang sebenar?
    http://scarlettj1.blogspot.com/2011/12/ben-ashaaribiar-betul.html

    BalasPadam
  32. teguran yg bagus abg ben..tp ramai pula mengutuk memerli..sy pun tak suka..tp sbg abg2 n kakak2, tegurlah secara berhemah. dia hanya remaja yg terikut2 dengan budaya rakan sebaya. kita yg dah besar ni nasihat la elok2. sbb tuan punya badan dok baca..

    BalasPadam
  33. abg ben,jom la tgk my blog n komen ea..saya baru lagi bloging ni..=)
    http://yoyoohh.blogspot.com

    BalasPadam
  34. abg ben , promote kn blog fifi.. hehehehe~~~

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI