Penjagaan kamera kesayangan anda !

 

Nak dapat , bukan mudah kan ? Harga bukan murah.. tapi camana kita menjaganya ? Hurmm.. Ramai amik mudah part penjagaan kamera kesayangan ni..

Aku pernah kena.. kamera aku ada satu titik hitam.. Puas la aku lap ngan kain tapi tak jugak hilang hilang. Aku bawak gi ke premis Nikon ( masa tu guna Nikon ) dan aku tunjuk la masalah aku ketika tu..

Katanya , fungus ! Caranya nak hilangkan.. kena hantar gi servis la !! Tak pasal pasal kena keluar duit sudah.. Ada aku tanya camana kamera aku leh kena fungus ni ? Jawabnya , aku tak jaga kamera dengan dengan betul..

Dan memang pon.. Aku google cara penjagaan kamera ni dan paling utama ialah simpan dalam dry box atau kotak kering.. hehehe.. Bertujuan untuk memastikan kamera kita dalam keadaan kering.. Yelah , macam aku semalam kan.. G Sunway Lagoon.. amik gambar tapi dalam tak perasan kamera aku terkena air. Titisan halus air pon mampu memberi kesan pada kamera.

Bila letak dalam dry box ni , inshaAllah.. kamera kita dalam keadaan kering. Pastikan ada silika gel. Ianya akan menyerap air.. Haaaa ! Itu yang aku baca laa.

Aku tanpa banyak cerita ,gi cari satu dry box. Harganya ? Perghhh .. Tak masuk dek akal.. Tapi terpaksa beli gak la sebab nak simpan lens lens aku tu.. Hurmm…

imageimageimageimage

Takde bajet nak beli ? Buat je satu.. bukan susah pon ! Google je camana nak buat dry box.. Ada banyak blog ajar cara mudah nak buat dry box ni..

Pastikan ada satu tauuu !

4 ulasan:

  1. alaaa yeke, tp rara pakai compact, and bawak je dlm handbag ni.baru tau pasal dry box ni! tq for sharing!

    BalasPadam
  2. tak pernah tahu pun cara ni.. biasa simpan dlm beg kamera tu jer

    BalasPadam
  3. Camera kite samaaaaa... Sep sikit!
    Memang informative sangat. Tak penah terpikir pun

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009