Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 15 Jun 2015

Penjagaan kamera kesayangan anda !

 

Nak dapat , bukan mudah kan ? Harga bukan murah.. tapi camana kita menjaganya ? Hurmm.. Ramai amik mudah part penjagaan kamera kesayangan ni..

Aku pernah kena.. kamera aku ada satu titik hitam.. Puas la aku lap ngan kain tapi tak jugak hilang hilang. Aku bawak gi ke premis Nikon ( masa tu guna Nikon ) dan aku tunjuk la masalah aku ketika tu..

Katanya , fungus ! Caranya nak hilangkan.. kena hantar gi servis la !! Tak pasal pasal kena keluar duit sudah.. Ada aku tanya camana kamera aku leh kena fungus ni ? Jawabnya , aku tak jaga kamera dengan dengan betul..

Dan memang pon.. Aku google cara penjagaan kamera ni dan paling utama ialah simpan dalam dry box atau kotak kering.. hehehe.. Bertujuan untuk memastikan kamera kita dalam keadaan kering.. Yelah , macam aku semalam kan.. G Sunway Lagoon.. amik gambar tapi dalam tak perasan kamera aku terkena air. Titisan halus air pon mampu memberi kesan pada kamera.

Bila letak dalam dry box ni , inshaAllah.. kamera kita dalam keadaan kering. Pastikan ada silika gel. Ianya akan menyerap air.. Haaaa ! Itu yang aku baca laa.

Aku tanpa banyak cerita ,gi cari satu dry box. Harganya ? Perghhh .. Tak masuk dek akal.. Tapi terpaksa beli gak la sebab nak simpan lens lens aku tu.. Hurmm…

imageimageimageimage

Takde bajet nak beli ? Buat je satu.. bukan susah pon ! Google je camana nak buat dry box.. Ada banyak blog ajar cara mudah nak buat dry box ni..

Pastikan ada satu tauuu !

4 komen :

Nurzakiah Hanum berkata... [Reply to comment]

great sharing :)

safurara berkata... [Reply to comment]

alaaa yeke, tp rara pakai compact, and bawak je dlm handbag ni.baru tau pasal dry box ni! tq for sharing!

mas saari berkata... [Reply to comment]

tak pernah tahu pun cara ni.. biasa simpan dlm beg kamera tu jer

Safura Poobritney berkata... [Reply to comment]

Camera kite samaaaaa... Sep sikit!
Memang informative sangat. Tak penah terpikir pun

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI