Khamis, 14 Oktober 2010

Blogger baru vs Blogger Otai ...

 

image 

Apa itu blogger otai ? Adakah otai ni mahir dalam segala selok belok dunia blog ? Atau blogger otai ini dikira sebagai blogger lama ? Berapakah usia sesuatu blog untuk dinaiktarafkan menjadi otai ?

Huhu.. korang tanya aku ? Aku blogger otai ? Blogger femes ? Oh tidak... tidak tidak tidak ... Otai tidak , femes jauh sekali .. Disebabkan terdapat jurang yang dicipta oleh seseorang maka terdapat ramai blogger blogger yang baru timbul segan untuk bergaul dengan blogger blogger lama .. Maka mereka hanya sekadar bermain tepi tepian je , cam aku ... hehe..

Masakan tidak , ada blogger blogger baru yang sering bertanyakan soalan soalan yang agak mudah tapi tidak dijawab oleh blogger yang dah teror .. Teror wooo ... Tak pe...

Buat mereka yang sering tertanya tanya begitu begini berkenaan blog ni , aku nasihatkan .. gunakan enjin pencari terkenal di dunia ..GOOGLE .. laman webnya ialah www.google.com .. hehe ..

Cari je apa pun yang korang tak faham tentang dunia blog .. Aku pasti korang akan jumpa ! Ramai dah aku nampak blogger blogger buat tutorial dari masalah masalah yang timbul berkenaan dengan blog ..

Apa yg pasti , banyak blogger blogger lama ni , kurang nak menjawab soalan yang sepatutnya boleh dijumpai dalam internet ini . Mungkin dia bz atau mungkin dia malas?  Wallahualam.. Harapnya dia bz la .. takkan blogger lama malas , kan ?

Buat blogger blogger yang baru timbul ni , jangan segan segan dengan semua blogger lama .. Aku pasti mereka mereka ini amat mesra orangnya .. Cuma mungkin sibuk barangkali .. Kena fikir positif.. kan ?

Buat blogger lama , kesudian anda melayan persoalan blogger blogger baru ( seperti saya ini ) , amatlah dihargai sangat sangat sangat ... 

Kita musnahkan jurang pemisah ini tapi jgnlah lupa , respek perlu ada antara satu sama lain .. Biar dunia blogging ini dipandang tinggi ! Kita bukakan mata mereka yang pandang rendah dunia blog ini..

Kalau bukan kita yang menjaga 'maruah' dunia blog ini , sapa lagi ???

47 komen :

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata... [Reply to comment]

salam Encik Ben..kiter pon blogger baru gak...bak kata pantun org dulu2..

buah cempedak diluar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.

org baru nie,jadikan org lama panduan utk meniti onak-duri(ada ker Encik ben??) lam dunia blogger!

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata... [Reply to comment]

setuju... tolong menolong kan amalan mulia.. sharing is caringgg maaaaa.. :D

// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

Kuman Chaos berkata... [Reply to comment]

kena rajin bertanya.. aku pun banyak gak bertanya since aku still BARU :)
kuman "Darfur.." Entry

nina syakina berkata... [Reply to comment]

kita lagi baru...
umur pun baru setahun jagung... hihi

azzey berkata... [Reply to comment]

BA: Tanpa yg baru xkn ade yg lama....

cuteyes berkata... [Reply to comment]

yup..byk blajar psl dunia blog dr org brpngalaman mcm abg ben..thanx!:)

Malek Ku berkata... [Reply to comment]

tu dia kata2 semangat dari bro ben

relevan berkata... [Reply to comment]

Gua blogger yang sedang sedang..

zalin berkata... [Reply to comment]

salam...betul tu bro.. :) hehe..jom la singgah blog cikai ni.. zalinzone.blogspot.com

kobEj0rdan~ berkata... [Reply to comment]

saya lagila x otai:(
sifu2 tolong bantu saya yer:D

My Little Diary berkata... [Reply to comment]

salam, saya ni pun baru jgk... huhu

EzzEddin berkata... [Reply to comment]

Ben aku setuju sangat dengan pendapat ko... berusaha dahulu,search kat google anythin yang tak faham, kalau xdapat baru bertanya/berguru dengan Otai2 :)

sarah-najwan berkata... [Reply to comment]

salam..
pembelajaran itu satu proses hidup..sb itu ada peribahasa
"malu bertanya sesat jalan"..jadi kene rajin bertanya..hepi2 blogging..saya pun baru dlm dunia ini..byk kene blaja..

Azura Ani Salaim berkata... [Reply to comment]

ya, setuju setuju... :)

FareedSairi berkata... [Reply to comment]

Hoho, thanks bro :) ngomelan bro banyak tips2 tersirat :)

Ciklinn berkata... [Reply to comment]

en ben byk sgt membantu.. peaceee

p[A]n[A]d[0]L© berkata... [Reply to comment]

inchik ben blogger baru?
ahhaha

lainlah kalo mcm panadol nie,
huuhuh

bArdbOO berkata... [Reply to comment]

xsemua blogger otai ni sombong...sy tgok ada sorg tu, kalau kita pegi blog dia dn tglkan komen, dia akan dtg blik ke blog kita...mmg x sombong..

kalo yg xdtg balik tu, mgkin dia busy la kot..

SURIA AMANDA berkata... [Reply to comment]

saya budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan..

Tn.Punya berkata... [Reply to comment]

wah ade gak ye blogger otai dengan tak otai ni.. maklum jelah aku ni baru je berjinak2 dalam duni blogger ni.. banyak kena belajar dengan BEN

DKosongLapan berkata... [Reply to comment]

errrr....cik Ben.....
kalo mike blogger baghu....
awok ni lagi leee....terlebih2 baghu nyeee....bukan kate main tepi-tepian jeee....
tapi main dasar2 sungei jeeee

L@n@ a.k.a Mak Budak berkata... [Reply to comment]

yup betol tu think + .. selalu blogger otai tak pernah mengecewakan saya ..

Demonstrasi aman ‘Membantah Penganjuran Konsert Adam Lambert’

CT berkata... [Reply to comment]

Kecit hati kita tauuuuuuuuuu...hahaha..tanya pasal Nuffnang tu sorang pun x jwb...bagak tul...ahahha..Grrrrrrrrrr

Ben tlg jwb...boleh??? Nuffnang caman dia kira ekk? bila dah tepek kat blog nak wat apa?...org baru kan....doh2 lg...hehee

eelobor berkata... [Reply to comment]

berblog untuk kepuasan sendiri

noor afzan berkata... [Reply to comment]

sayapun tak tahu nak beza otai ke idak.
sesiapa je asal tahu tu sharing je la kan.
tapi kalau dia dah busy tu mmg kita buat2 paham aje la kan.
hoho~

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata... [Reply to comment]

tu la..

mula-mula segan dengan en ben,

tp persepsi sy dh berubah skrg...

=)

Ummi berkata... [Reply to comment]

Waaaa..kita blogger lama yea..bkn otaiii..jauh pggang dari api..hehee, tp blogger baru pun pandai amik hati blogger lama...ya laa, kami kan org tuaa..hati mudah terusik..wakakaka..tp x penah la terniat xnak melayan, mcm akak ni bz keje la kot..hehehe

Peri PiA berkata... [Reply to comment]

Otai tu istilah mase kini...lebih kurang handal,hebat ...tafsiran sendiri saje

Shahazrin Saharudin berkata... [Reply to comment]

ben mmg femes punnn... hehehe... Mr. Ben nie mmg bagus.. dia blogger yang merendah diri.. mana x femesnya... tgk yang on9 berapa ramai??? folowers dia bepa K ? sekali en3 bape banyak komen dia... fuyooo.....

shahazrin Nak jadi followers semua orang yang komen kat sini.Insyallah...

Ampuan Awang berkata... [Reply to comment]

blog aku dah kusam sangat rasanya. entah apalah nak jadi agaknya. tapi tak mengapa, aku suka begini. apa yang penting, orang sudi menatap entri. itu saja...

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@CT
dia kira camana ? erm.. cuba google apa itu CPC , CPE , CPM + nuffnang ..

lepas letak tu , rajin rajin le blogwalking dan update blog .. hehehe

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@Shahazrin Saharudin
iskhh...tak laa... jgn kata gitu ..sama je kita .. follower ni semua sama je.. sekadar angka jer ..

Alin Marlini berkata... [Reply to comment]

Salam En. Ben..sy ni dah dekat 2 thn berblogging tp still lembap gak..kena byk meneroka nmpknyer...kikiki

Ezzu Raza berkata... [Reply to comment]

Blogger Otai..adalah blog yang orang rasa nak tgk hari2 apa entri dia..mcm blog En.Ben la...hehehe..ni bukan mengampu..tp realiti..arini aku tulis entri istimewa sket..hehehe.... http://sayayangmenurutperintah.blogspot.com/2010/10/aku-dan-blog-enben.html

Mekar berkata... [Reply to comment]

Hi Sdra Ben, Kite tiap2 hari singgah sini utk dpt info juga belek2 panduan buat blogger baru spt kite. Sekaligus kite singgah juga kat blog rakan2 di sebelah. Bagus tu,salah satu cara terpuji membantu rakan2 ini.

Nur Azila Ismail berkata... [Reply to comment]

btul tu . harap blogger lame dapat turunkan ilmu kat blogger baru :)

Bukan Gadis Comel berkata... [Reply to comment]

thanks mr Ben atas semua info selama ni. =)

~ayu.oyie.yuna~ berkata... [Reply to comment]

terharunye ngan n3 en.ben yg ni..huhu..maklumla sy ni blogger picisan baru..hihi..

asz.wani berkata... [Reply to comment]

saya tak rajin tuk buat tutorial ni..sbb saya pon masih merangkak2.hehehe

asz.wani berkata... [Reply to comment]

saya tak rajin tuk buat tutorial ni..sbb saya pon masih merangkak2.hehehe

Budak Botak berkata... [Reply to comment]

Budak Botak pon bawu jgk...
Sama2 lah kita membantu antara satu sama lain...

http://budakbotak11.blogspot.com/

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata... [Reply to comment]

Salam.
LM pun baru dan tak tau apa-apa,mujur ramai sifu mau tunjuk ajar dan tak sombong.

alkhair berkata... [Reply to comment]

En. Ben, ada blogger tu blognyer sampai 10. Tu kira otai ke??

Farra Ya berkata... [Reply to comment]

salam abg Ben.. sye blogger yg bru n slow.. huhu tgh brtatih, mrngkak n mngengsot.. hrp abg ben bulih bri tnjuk ajr... =D

Fendy berkata... [Reply to comment]

sy gak blogger baru...belajar dr blogger otai...

blogger baru= baby
blogger otai= parents

ajar la baby ni...hahah...sekadar berkongsi mencari konklusi

Chempaka Sari berkata... [Reply to comment]

Huhu sebab tu saya tak malu dgn Mr. Ben nih. Entry lama pun saya korek je. Kebanyakan entry Mr. Ben saya wat silent je. Entry yg saya rasa nak komen saya terus komen.

”XOXO, Chempaka Sari.”

Farhan Faizal berkata... [Reply to comment]

Seseorang yg amat merendah diri. Saya respect En. Ben. Prinsip "start small, end big" juga digunakan :)

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI