Blogger baru vs Blogger Otai ...

 

image 

Apa itu blogger otai ? Adakah otai ni mahir dalam segala selok belok dunia blog ? Atau blogger otai ini dikira sebagai blogger lama ? Berapakah usia sesuatu blog untuk dinaiktarafkan menjadi otai ?

Huhu.. korang tanya aku ? Aku blogger otai ? Blogger femes ? Oh tidak... tidak tidak tidak ... Otai tidak , femes jauh sekali .. Disebabkan terdapat jurang yang dicipta oleh seseorang maka terdapat ramai blogger blogger yang baru timbul segan untuk bergaul dengan blogger blogger lama .. Maka mereka hanya sekadar bermain tepi tepian je , cam aku ... hehe..

Masakan tidak , ada blogger blogger baru yang sering bertanyakan soalan soalan yang agak mudah tapi tidak dijawab oleh blogger yang dah teror .. Teror wooo ... Tak pe...

Buat mereka yang sering tertanya tanya begitu begini berkenaan blog ni , aku nasihatkan .. gunakan enjin pencari terkenal di dunia ..GOOGLE .. laman webnya ialah www.google.com .. hehe ..

Cari je apa pun yang korang tak faham tentang dunia blog .. Aku pasti korang akan jumpa ! Ramai dah aku nampak blogger blogger buat tutorial dari masalah masalah yang timbul berkenaan dengan blog ..

Apa yg pasti , banyak blogger blogger lama ni , kurang nak menjawab soalan yang sepatutnya boleh dijumpai dalam internet ini . Mungkin dia bz atau mungkin dia malas?  Wallahualam.. Harapnya dia bz la .. takkan blogger lama malas , kan ?

Buat blogger blogger yang baru timbul ni , jangan segan segan dengan semua blogger lama .. Aku pasti mereka mereka ini amat mesra orangnya .. Cuma mungkin sibuk barangkali .. Kena fikir positif.. kan ?

Buat blogger lama , kesudian anda melayan persoalan blogger blogger baru ( seperti saya ini ) , amatlah dihargai sangat sangat sangat ... 

Kita musnahkan jurang pemisah ini tapi jgnlah lupa , respek perlu ada antara satu sama lain .. Biar dunia blogging ini dipandang tinggi ! Kita bukakan mata mereka yang pandang rendah dunia blog ini..

Kalau bukan kita yang menjaga 'maruah' dunia blog ini , sapa lagi ???

47 ulasan:

  1. salam Encik Ben..kiter pon blogger baru gak...bak kata pantun org dulu2..

    buah cempedak diluar pagar,
    ambil galah tolong jolokkan,
    saya budak baru belajar,
    kalau salah tolong tunjukkan.

    org baru nie,jadikan org lama panduan utk meniti onak-duri(ada ker Encik ben??) lam dunia blogger!

    BalasPadam
  2. setuju... tolong menolong kan amalan mulia.. sharing is caringgg maaaaa.. :D

    // klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //

    BalasPadam
  3. kena rajin bertanya.. aku pun banyak gak bertanya since aku still BARU :)
    kuman "Darfur.." Entry

    BalasPadam
  4. kita lagi baru...
    umur pun baru setahun jagung... hihi

    BalasPadam
  5. BA: Tanpa yg baru xkn ade yg lama....

    BalasPadam
  6. yup..byk blajar psl dunia blog dr org brpngalaman mcm abg ben..thanx!:)

    BalasPadam
  7. tu dia kata2 semangat dari bro ben

    BalasPadam
  8. Gua blogger yang sedang sedang..

    BalasPadam
  9. salam...betul tu bro.. :) hehe..jom la singgah blog cikai ni.. zalinzone.blogspot.com

    BalasPadam
  10. saya lagila x otai:(
    sifu2 tolong bantu saya yer:D

    BalasPadam
  11. salam, saya ni pun baru jgk... huhu

    BalasPadam
  12. Ben aku setuju sangat dengan pendapat ko... berusaha dahulu,search kat google anythin yang tak faham, kalau xdapat baru bertanya/berguru dengan Otai2 :)

    BalasPadam
  13. salam..
    pembelajaran itu satu proses hidup..sb itu ada peribahasa
    "malu bertanya sesat jalan"..jadi kene rajin bertanya..hepi2 blogging..saya pun baru dlm dunia ini..byk kene blaja..

    BalasPadam
  14. Hoho, thanks bro :) ngomelan bro banyak tips2 tersirat :)

    BalasPadam
  15. en ben byk sgt membantu.. peaceee

    BalasPadam
  16. inchik ben blogger baru?
    ahhaha

    lainlah kalo mcm panadol nie,
    huuhuh

    BalasPadam
  17. xsemua blogger otai ni sombong...sy tgok ada sorg tu, kalau kita pegi blog dia dn tglkan komen, dia akan dtg blik ke blog kita...mmg x sombong..

    kalo yg xdtg balik tu, mgkin dia busy la kot..

    BalasPadam
  18. saya budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan..

    BalasPadam
  19. wah ade gak ye blogger otai dengan tak otai ni.. maklum jelah aku ni baru je berjinak2 dalam duni blogger ni.. banyak kena belajar dengan BEN

    BalasPadam
  20. errrr....cik Ben.....
    kalo mike blogger baghu....
    awok ni lagi leee....terlebih2 baghu nyeee....bukan kate main tepi-tepian jeee....
    tapi main dasar2 sungei jeeee

    BalasPadam
  21. Kecit hati kita tauuuuuuuuuu...hahaha..tanya pasal Nuffnang tu sorang pun x jwb...bagak tul...ahahha..Grrrrrrrrrr

    Ben tlg jwb...boleh??? Nuffnang caman dia kira ekk? bila dah tepek kat blog nak wat apa?...org baru kan....doh2 lg...hehee

    BalasPadam
  22. berblog untuk kepuasan sendiri

    BalasPadam
  23. sayapun tak tahu nak beza otai ke idak.
    sesiapa je asal tahu tu sharing je la kan.
    tapi kalau dia dah busy tu mmg kita buat2 paham aje la kan.
    hoho~

    BalasPadam
  24. tu la..

    mula-mula segan dengan en ben,

    tp persepsi sy dh berubah skrg...

    =)

    BalasPadam
  25. Waaaa..kita blogger lama yea..bkn otaiii..jauh pggang dari api..hehee, tp blogger baru pun pandai amik hati blogger lama...ya laa, kami kan org tuaa..hati mudah terusik..wakakaka..tp x penah la terniat xnak melayan, mcm akak ni bz keje la kot..hehehe

    BalasPadam
  26. Otai tu istilah mase kini...lebih kurang handal,hebat ...tafsiran sendiri saje

    BalasPadam
  27. ben mmg femes punnn... hehehe... Mr. Ben nie mmg bagus.. dia blogger yang merendah diri.. mana x femesnya... tgk yang on9 berapa ramai??? folowers dia bepa K ? sekali en3 bape banyak komen dia... fuyooo.....

    shahazrin Nak jadi followers semua orang yang komen kat sini.Insyallah...

    BalasPadam
  28. blog aku dah kusam sangat rasanya. entah apalah nak jadi agaknya. tapi tak mengapa, aku suka begini. apa yang penting, orang sudi menatap entri. itu saja...

    BalasPadam
  29. @CT
    dia kira camana ? erm.. cuba google apa itu CPC , CPE , CPM + nuffnang ..

    lepas letak tu , rajin rajin le blogwalking dan update blog .. hehehe

    BalasPadam
  30. @Shahazrin Saharudin
    iskhh...tak laa... jgn kata gitu ..sama je kita .. follower ni semua sama je.. sekadar angka jer ..

    BalasPadam
  31. Salam En. Ben..sy ni dah dekat 2 thn berblogging tp still lembap gak..kena byk meneroka nmpknyer...kikiki

    BalasPadam
  32. Blogger Otai..adalah blog yang orang rasa nak tgk hari2 apa entri dia..mcm blog En.Ben la...hehehe..ni bukan mengampu..tp realiti..arini aku tulis entri istimewa sket..hehehe.... http://sayayangmenurutperintah.blogspot.com/2010/10/aku-dan-blog-enben.html

    BalasPadam
  33. Hi Sdra Ben, Kite tiap2 hari singgah sini utk dpt info juga belek2 panduan buat blogger baru spt kite. Sekaligus kite singgah juga kat blog rakan2 di sebelah. Bagus tu,salah satu cara terpuji membantu rakan2 ini.

    BalasPadam
  34. btul tu . harap blogger lame dapat turunkan ilmu kat blogger baru :)

    BalasPadam
  35. thanks mr Ben atas semua info selama ni. =)

    BalasPadam
  36. terharunye ngan n3 en.ben yg ni..huhu..maklumla sy ni blogger picisan baru..hihi..

    BalasPadam
  37. saya tak rajin tuk buat tutorial ni..sbb saya pon masih merangkak2.hehehe

    BalasPadam
  38. saya tak rajin tuk buat tutorial ni..sbb saya pon masih merangkak2.hehehe

    BalasPadam
  39. Budak Botak pon bawu jgk...
    Sama2 lah kita membantu antara satu sama lain...

    http://budakbotak11.blogspot.com/

    BalasPadam
  40. Salam.
    LM pun baru dan tak tau apa-apa,mujur ramai sifu mau tunjuk ajar dan tak sombong.

    BalasPadam
  41. En. Ben, ada blogger tu blognyer sampai 10. Tu kira otai ke??

    BalasPadam
  42. salam abg Ben.. sye blogger yg bru n slow.. huhu tgh brtatih, mrngkak n mngengsot.. hrp abg ben bulih bri tnjuk ajr... =D

    BalasPadam
  43. sy gak blogger baru...belajar dr blogger otai...

    blogger baru= baby
    blogger otai= parents

    ajar la baby ni...hahah...sekadar berkongsi mencari konklusi

    BalasPadam
  44. Huhu sebab tu saya tak malu dgn Mr. Ben nih. Entry lama pun saya korek je. Kebanyakan entry Mr. Ben saya wat silent je. Entry yg saya rasa nak komen saya terus komen.

    ”XOXO, Chempaka Sari.”

    BalasPadam
  45. Seseorang yg amat merendah diri. Saya respect En. Ben. Prinsip "start small, end big" juga digunakan :)

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009


Dikuasakan oleh Blogger.