Jumaat, 15 Oktober 2010

Tamo solat la selagi tak ikhlas

Dua adik beradik berborak sebelum tidur ...

Adik : Akak , kenapa akak tak tutup aurat masa keluar tadi ? Kawan adik tu , kakak dia tutup aurat tau.. cantik je nampak ..

Kakak : Akak ni tak tutup aurat pun masih jaga tatasusila tauuu ... Kawan adik tu , kakak dia tu ada pakwe... Haa... walaupun tutup aurat tapi dok berpegangan tangan bila dating .. Baik toksah pakai tudung tau... lagi teruk dari orang tak pakai tudung.. huh

Adik : Oh .. macam tu ke ... kalau gitu tak yah solat gak la kan ... tak yah puasa ... yeahooo.. bestnyaaa...

Kakak : Eh.. mana boleh ... puasa , solat tu kan wajib... tuntutan agama ..

Adik : Tutup aurat tu tak wajib ke kakak ?

Kakak : Wajib ... tapi bila nak buat tu , kena la ikhlas... kalau tak ikhas , tak guna .. tak dapat pahala ...

Adik : Ooo... kalau cam tu sama la kak.. tak yah puasa , tak yah solat.. sbb adik tak ikhlas lagi.. Kawan adik tu puasa sebab nak kurus .. nak diet jer .. bukan sebab Allah pun .. kan kan ..

Kakak : Erkk...

BA : Yang wajib tetap wajib ... Yang berdosa tetap berdosa .. jgn kaitkan .. dosa tak menutup aurat dan dosa melakukan maksiat , lain hukumannya ... Wallahualam...

35 komen :

syuE berkata... [Reply to comment]

encik ben..nk copy dialog tu boleh tak? hehe..

http://syue1802.blogspot.com/2010/10/entry-pasal-tudung.html

Nur Areefah berkata... [Reply to comment]

tu laa kann orang salah paham mcm ni la sebab tak tutup aurat tu dah jadi macam normal plak..kita anggap benda ni tak perlu sebab dah terbiasa dengan cara hidup sebegitu~

NurSolehah berkata... [Reply to comment]

betol3... bijak pulak si adek tu...

BEN ASHAARI berkata... [Reply to comment]

@syuE
sila sila ..

ziesya zulkifli berkata... [Reply to comment]

hah sedap kena sebijik. haha

eiela berkata... [Reply to comment]

sebuah perkongsian yang bagus,,great job en. ben

Solihin Zubir berkata... [Reply to comment]

haha.. padan muka.. bajet bijak la.. adik dia lg bijak..

Siti Ruhayu Ab Rahman berkata... [Reply to comment]

sangat bererti entry ini,.

terima kasih ben

phreak id berkata... [Reply to comment]

Benar tapi salah..

>>My Latest Entry<<
Bonus Penjawat Awam dalam Bajet 2011 dan Sejarah Bonus Tahun-Tahun Sebelumnya"

Danial Ikhwan Jaafar berkata... [Reply to comment]

betul, ikhlas tak ikhlas, belakang kira, yang wajib kena buat.
ada baca blog junior, dibidasnya perempuan yang tak bertudung sebab cakap dia sembahyang. line dia sama macam encik ben lebih kurang.tudung tak pakai tudung, solat tu wajib.

mehmed berkata... [Reply to comment]

nak copy jgak yer BA..
heee~
^^V

Maya Najwa Mardhati bt Khusnizaim berkata... [Reply to comment]

En.Ben nx mintx izin copy jgak eek??!!tq

CiK niNiEy berkata... [Reply to comment]

salam abg ben..niniey pun nak copy entry ni boleh..?? nt nini buat backlink k..?
minta izin dari abg ben ni..:)

CiK niNiEy berkata... [Reply to comment]

http://orkedbubu.blogspot.com/2011/04/tamo-solat-la-selagi-tak-ikhlas.html

ni entry niniey..

LuQmaN berkata... [Reply to comment]

like~~

DiriKu berkata... [Reply to comment]

betul tu...orang yang buat spekulasi pakai tudung..tapi buruk perangai...lagi teruk dari orang yang tak pakai..sebenarnya mengelat tak nak pakai tudung...yang wajib tetap wajib..yang membezakannnya...adalah akidah.. :)

nur amalina athman berkata... [Reply to comment]

lepas nie mesti ada smbutan enty nie..hehe..yerr..yg wajib ttap wajib..ikhlas aatu tak..itu akan dtg lepas2 tue..

tomatokering :) berkata... [Reply to comment]

betoll... ramai jgk yg pertikai kan isu tu skrg.. nama pon wajib kan.. :)

kyra_G berkata... [Reply to comment]

sokong la encik ben kta....=)
dialog tue pown mnarik...=) tertarik n ayat dia =)

falia shazana berkata... [Reply to comment]

betol gak tu... sekarang ni kalo girl tak tutup aurat (tak pakai tudung)mesti bagi alasan tak sedia n compare ngan girl yang pakai tudung.. sy rasa tak patot kot nak compare.. kalo dah salah sebab tak tutup aurat tu ngaku jek laaa... asal nak compare ngan girl yang pakai tudung tapi wat 'dosa' len cam abg ben ckp pegang tangan ngn pakwe... so untuk girl yang tak pakai tudung di luar sana, jangan guna alasan ni lagi... wat malu jek! huhuh.. sy juz bagi pendapat.. :)

FARISZ@AZ.Com berkata... [Reply to comment]

Apabila beralasan "Tunggu ikhlas baru laksanakan wajib" sebenarnya menangung risiko kerosakan akidah apabila alasan tersebut menghalalkan yang haram.

Namun ramai yang tidak mampu berkata "Yelah salah saya sebab tidak menutup autar" (xkira lelaki/perempuan sebab lelaki auratnya lagi mudah ditutup pun ramai masih ramai lelaki tidak menutup aurat).

Misz Eisya berkata... [Reply to comment]

baik punya sound la... hehehe

dib. berkata... [Reply to comment]

sokong^^ hukum tetap hukum kan. .

Adahunny berkata... [Reply to comment]

saya setuju ngan BA. orang yang berkata macam tu sebenarnya nak tutup kesalahan diri sendiri dengan mencari salah orang lain. sendiri free hair, tau free hair haram. tau sendiri salah..tapi disebabkan nak tutup kesalahan diri sendiri, derang cari kesalahan orang yang pakai tudung. common thing! manusia kan..tidak boleh lari..*habis boleh jalan je ek* erkk..pape je lah.. jom singgah blog saya :)

Freaky berkata... [Reply to comment]

kalau nak tunggu ikhlas tu datang, ntah bile la nak datang. kalau wat jahat tu laju plak datang ikhlas tu..

Syarifah Nornazrah Al Yahya berkata... [Reply to comment]

something yang bgus untuk share. buat kita berfikir. if tak bole berfikir jgak, sila hantuk kepala kat dinding 100x.

Idah berkata... [Reply to comment]

itulah nak tunggu buka hati dulu baru nak pakai tudung...macam tahu lambat lagi nak mati..nauzubillah..

Biey berkata... [Reply to comment]

inilah yang berlaku bila yang wajib mula diperlekehkan, dan yang haram mula diagungkan.. [dunia akhir zaman]

Rizal Slaughterheart berkata... [Reply to comment]

Terbayek entry nih Bro! :D

tokwan muda berkata... [Reply to comment]

ringkas tp sgt bermkner...terbaek r bro....

Qaseh dalia adelia berkata... [Reply to comment]

a.ah org sekarang ni bengan betul lah bila pegang 'bertudung tak semestinya baik' ase nak bagi penampo tawar je .. jgn pesongkan akidah ..wajib tetap wajib .. grrr ...selam dalam air kam haha

ariana's berkata... [Reply to comment]

Ben dah buat kesimpulan..ringkas tapi semua kat situ. Yg haram tetap haram, yg wajib tetap wajib..

Hafiy Johari berkata... [Reply to comment]

hebadd la ini entry..
bak kata atukdalam cerita BoBoiBoy..
TERBAEK...! haha.

Aflina Affandi berkata... [Reply to comment]

ENTRY NI DA BEST LA.

aDiNDaNiL berkata... [Reply to comment]

jenuh lah akk ty tuuu .hurm .. pyh2 ..
biar complete dlu bru gtau adik hahah
buadak2 lurus ,,,

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI