Tamo solat la selagi tak ikhlas

Dua adik beradik berborak sebelum tidur ...

Adik : Akak , kenapa akak tak tutup aurat masa keluar tadi ? Kawan adik tu , kakak dia tutup aurat tau.. cantik je nampak ..

Kakak : Akak ni tak tutup aurat pun masih jaga tatasusila tauuu ... Kawan adik tu , kakak dia tu ada pakwe... Haa... walaupun tutup aurat tapi dok berpegangan tangan bila dating .. Baik toksah pakai tudung tau... lagi teruk dari orang tak pakai tudung.. huh

Adik : Oh .. macam tu ke ... kalau gitu tak yah solat gak la kan ... tak yah puasa ... yeahooo.. bestnyaaa...

Kakak : Eh.. mana boleh ... puasa , solat tu kan wajib... tuntutan agama ..

Adik : Tutup aurat tu tak wajib ke kakak ?

Kakak : Wajib ... tapi bila nak buat tu , kena la ikhlas... kalau tak ikhas , tak guna .. tak dapat pahala ...

Adik : Ooo... kalau cam tu sama la kak.. tak yah puasa , tak yah solat.. sbb adik tak ikhlas lagi.. Kawan adik tu puasa sebab nak kurus .. nak diet jer .. bukan sebab Allah pun .. kan kan ..

Kakak : Erkk...

BA : Yang wajib tetap wajib ... Yang berdosa tetap berdosa .. jgn kaitkan .. dosa tak menutup aurat dan dosa melakukan maksiat , lain hukumannya ... Wallahualam...

35 ulasan:

  1. encik ben..nk copy dialog tu boleh tak? hehe..

    http://syue1802.blogspot.com/2010/10/entry-pasal-tudung.html

    BalasPadam
  2. tu laa kann orang salah paham mcm ni la sebab tak tutup aurat tu dah jadi macam normal plak..kita anggap benda ni tak perlu sebab dah terbiasa dengan cara hidup sebegitu~

    BalasPadam
  3. betol3... bijak pulak si adek tu...

    BalasPadam
  4. sebuah perkongsian yang bagus,,great job en. ben

    BalasPadam
  5. haha.. padan muka.. bajet bijak la.. adik dia lg bijak..

    BalasPadam
  6. sangat bererti entry ini,.

    terima kasih ben

    BalasPadam
  7. betul, ikhlas tak ikhlas, belakang kira, yang wajib kena buat.
    ada baca blog junior, dibidasnya perempuan yang tak bertudung sebab cakap dia sembahyang. line dia sama macam encik ben lebih kurang.tudung tak pakai tudung, solat tu wajib.

    BalasPadam
  8. nak copy jgak yer BA..
    heee~
    ^^V

    BalasPadam
  9. salam abg ben..niniey pun nak copy entry ni boleh..?? nt nini buat backlink k..?
    minta izin dari abg ben ni..:)

    BalasPadam
  10. http://orkedbubu.blogspot.com/2011/04/tamo-solat-la-selagi-tak-ikhlas.html

    ni entry niniey..

    BalasPadam
  11. betul tu...orang yang buat spekulasi pakai tudung..tapi buruk perangai...lagi teruk dari orang yang tak pakai..sebenarnya mengelat tak nak pakai tudung...yang wajib tetap wajib..yang membezakannnya...adalah akidah.. :)

    BalasPadam
  12. lepas nie mesti ada smbutan enty nie..hehe..yerr..yg wajib ttap wajib..ikhlas aatu tak..itu akan dtg lepas2 tue..

    BalasPadam
  13. betoll... ramai jgk yg pertikai kan isu tu skrg.. nama pon wajib kan.. :)

    BalasPadam
  14. sokong la encik ben kta....=)
    dialog tue pown mnarik...=) tertarik n ayat dia =)

    BalasPadam
  15. betol gak tu... sekarang ni kalo girl tak tutup aurat (tak pakai tudung)mesti bagi alasan tak sedia n compare ngan girl yang pakai tudung.. sy rasa tak patot kot nak compare.. kalo dah salah sebab tak tutup aurat tu ngaku jek laaa... asal nak compare ngan girl yang pakai tudung tapi wat 'dosa' len cam abg ben ckp pegang tangan ngn pakwe... so untuk girl yang tak pakai tudung di luar sana, jangan guna alasan ni lagi... wat malu jek! huhuh.. sy juz bagi pendapat.. :)

    BalasPadam
  16. Apabila beralasan "Tunggu ikhlas baru laksanakan wajib" sebenarnya menangung risiko kerosakan akidah apabila alasan tersebut menghalalkan yang haram.

    Namun ramai yang tidak mampu berkata "Yelah salah saya sebab tidak menutup autar" (xkira lelaki/perempuan sebab lelaki auratnya lagi mudah ditutup pun ramai masih ramai lelaki tidak menutup aurat).

    BalasPadam
  17. baik punya sound la... hehehe

    BalasPadam
  18. sokong^^ hukum tetap hukum kan. .

    BalasPadam
  19. saya setuju ngan BA. orang yang berkata macam tu sebenarnya nak tutup kesalahan diri sendiri dengan mencari salah orang lain. sendiri free hair, tau free hair haram. tau sendiri salah..tapi disebabkan nak tutup kesalahan diri sendiri, derang cari kesalahan orang yang pakai tudung. common thing! manusia kan..tidak boleh lari..*habis boleh jalan je ek* erkk..pape je lah.. jom singgah blog saya :)

    BalasPadam
  20. kalau nak tunggu ikhlas tu datang, ntah bile la nak datang. kalau wat jahat tu laju plak datang ikhlas tu..

    BalasPadam
  21. something yang bgus untuk share. buat kita berfikir. if tak bole berfikir jgak, sila hantuk kepala kat dinding 100x.

    BalasPadam
  22. itulah nak tunggu buka hati dulu baru nak pakai tudung...macam tahu lambat lagi nak mati..nauzubillah..

    BalasPadam
  23. inilah yang berlaku bila yang wajib mula diperlekehkan, dan yang haram mula diagungkan.. [dunia akhir zaman]

    BalasPadam
  24. ringkas tp sgt bermkner...terbaek r bro....

    BalasPadam
  25. a.ah org sekarang ni bengan betul lah bila pegang 'bertudung tak semestinya baik' ase nak bagi penampo tawar je .. jgn pesongkan akidah ..wajib tetap wajib .. grrr ...selam dalam air kam haha

    BalasPadam
  26. Ben dah buat kesimpulan..ringkas tapi semua kat situ. Yg haram tetap haram, yg wajib tetap wajib..

    BalasPadam
  27. hebadd la ini entry..
    bak kata atukdalam cerita BoBoiBoy..
    TERBAEK...! haha.

    BalasPadam
  28. jenuh lah akk ty tuuu .hurm .. pyh2 ..
    biar complete dlu bru gtau adik hahah
    buadak2 lurus ,,,

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009