Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 5 Januari 2012

Eleh… FOLLOWERS ? Penting ke ? Caitss !!

 

“ Takat berpuluh ribu tapi yang masuk kembali baca blog dia tu , berapa kerat je ?”

Atau ..

“ Blog tah hapa hapa pon boleh ramai followers ! Tu mesti I follow u , u follow me punya ! Sesuai beli shampoo Follow Me ! “

Atau korang mungkin pernah baca atau terfikir mengenai FOLLOWERS ni .. Haa.. Penting ke ? Buat apa semua ni ??? Kalau nak harap trafik dari mereka ni , berapa la sangat kan ?

Entri macam ni , dah berkali kali aku buat .. Tiap-tiap tahun mesti ada pasal ni .. Tapi kali ni berbeza sedikit kerana aku dah lebih 2 tahun berblogging dan jumpa macam macam orang terutama berkaitan pengiklanan di blog ..

Kalau nak kata takat company kecik je yang tanya tu , mungkin la kot .. Tapi kalau company besar ?? Haa.. Ok , aku tak nak gebang lebih.. 

Tapi inilah pengalaman aku bila berbual dengan mereka ..

“ Berapa ramai followers u di blog ? FB ? Twitter ? “

Ramai suka kaitkan Followers dengan trafik ! Sebenarnya semua ada kepentingan .. Trafik , followers , entri  dan apa saja yang berkaitan dengan blog dan juga penulisnya !

Mereka bukan nak cari blogger yang punya trafik berpuluh ribu sehari atau beribu-ribu followers tapi blog yang punya pengaruh tersendiri ! Setiap blog ada auranya sendiri ..

Sebab itulah manusia ini unik .. Sungguh indah ciptaan Allah ni kan ? Tapi kita je tak sedar.. Yang kita sedar , sikit sikit cemburu ! Bila cemburu , mula nak jatuhkan orang ! Padahal bila cemburu , cari la cara untuk berjaya ! Bukannya cari jalan nak lingkupkan diri sendiri ..

Usaha tangga kejayaan .. Korang nak keje dalam pejabat pon kena usaha ! Kena ada kertas sekeping untuk buktikan korang layak ! Ni pulak kalau dengan blog ..

Fikirkan .. Tanah yang gersang , kalau usahakan pon leh beri rezeki !

26 komen :

Faqihah Husni berkata... [Reply to comment]

Saya perlukan readers setia. Bukannya follower tak setia. Kalau ada follower, tapi tak pernah baca post, better tak payah. KAN?

Yasmin Aris ♥ berkata... [Reply to comment]

Yup ! Saya menyokong sekeras2nyee :)

Luqman Hakim berkata... [Reply to comment]

hurm, rasa tak kot....

Seif Khales berkata... [Reply to comment]

pembaca setia tu lg penting abg ben.. hehe

Gen2Merah berkata... [Reply to comment]

setujuuuu.. dah lama tak baca perkongsian drp en Ben..

Gen2Merah berkata... [Reply to comment]

setujuuuu.. dah lama tak baca perkongsian drp en Ben..

minsal berkata... [Reply to comment]

Kata-kata Ben membuatkan saya berfikir dan ia telah juga menyuntik semangat kpd.saya.Jazakallah.

NoorAtika MohdAzali berkata... [Reply to comment]

mcm2 ragam blh jmp dlm duni blog ni..
and followers adakalanya pada title je, payah nak jadi readers..=)

kdg2 tu xyakin gak dgn content blog.. O_o

Eyriqazz berkata... [Reply to comment]

Indeed..can't agree more..

hanna aleeya berkata... [Reply to comment]

aah,, betul tu.. wink2

mimie_za berkata... [Reply to comment]

setuju =)

Lady Emilya berkata... [Reply to comment]

betul tu, followers ramai tapi takde yg bace buat pe..ye dakk

Zamani84 berkata... [Reply to comment]

saya suka entri ini.. hehe

takpe2.. msg2 ada pendapat sendiri kan..

Kuronofu91 berkata... [Reply to comment]

sy prnah blogwalking...ada byk blog yg smpai beribu followers, tp x da komen lgsung pun komen...huhuhu...(akibat guna teknik I follow U, I follow I bali..)

Razifredz berkata... [Reply to comment]

setuju dng ben .... semua tu anugerah tuhan

Miss Red Apple berkata... [Reply to comment]

blog sy xramai followers pon xper, asalkan ada yg setia membaca.. :D

entry abg ben yg nie best. cemburu dan berusaha nak berjaya jgk xper, jgn cemburu tp usaha nak jatuhkan org lain tu mmg xelok..

regards:
miss red Apple

E C A H T U L ... berkata... [Reply to comment]

yep .. setiap blog ada auranye tersendiri ... :)

suzie rahman berkata... [Reply to comment]

saya xsuke konsep i folo u,u folo i. huh! bkn nk ckp bsr.cuma btoi ckp abg ben.bkn folower kite yg naik kn trafik kite. yg msk tgk blog kite pon sikit, hrp folower jr byk tp trafik rndh. wat per. so, folo sy jika suke gaya tulisan sy bkn sbb nk sy folo u blk.huhu thx bro.salam.

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata... [Reply to comment]

amat2 setuju...

farah@engoys berkata... [Reply to comment]

betul3x... mula2 promot blog kat group blogger ni kat fb... skrg ni boring pulak bila org dok sent invite u follow me i follow u... bukan xsen.. kalau stakat nak upkan follower tpi x pernah nak singah balik... baik tak payah... lambat up follower pun xpe yg pting dapat truly follower kan,,kan,,kan,,

Prince berkata... [Reply to comment]

Paling penting follower ramai & trafik pun tinggi sentiasa maintain.
Follower yg dimaksudkn yg betul2 'follower'. Klu dah ada dua nih dah confirm ada 'aura' terpancar disitu ",

Eryati berkata... [Reply to comment]

ha...mmg betul abg ben...ada insan dekat opis sy tu dia baca blog sy lepas tu kata polower kau ramai mesti dah baca pasal semua yg kau tulis ttg aku kan....

Syuhada Nasya berkata... [Reply to comment]

sy sokong sgt dengan pndapat abg ben tu :)

Cik Oda Gelang berkata... [Reply to comment]

"u follow me first, then i'll follow u.." <---apa kejadahnya???

nak follow, follow lah..tak nak follow sudah. mcm bagus sgt je nk pastikan org follow blog dia baru dia nak folow org tu balik. ntah apa-apa

Lyssa Faizureen berkata... [Reply to comment]

Wowwww . Hujahan yang cukup bernas ! Lyssa setuju ! :)

ema_amy berkata... [Reply to comment]

betul..betul..betull..

Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI