Ahad, 15 Januari 2012

Jangan bagi alasan kalau ..

 

 

Pantang ada masa sedikit , memasing akan keluarkan gadget masing masing ..

IMAG0209

 

Penat ?  Bukan alasan utk katakan TIDAK ada masa !!

 

IMAG0208

Apa saja boleh dijadikan bahan entri , jika kita kreatif !

IMAG0211

“ Tak de masa la ben nak update blog .. “

 

Pelik kadang-kadang aku dengar alasan mereka .. 2 hari satu malam bersama blogger yg punya pelbagai identiti dan pengikut tersendiri , memberi aku pengajaran dan pengalaman berguna ..

Aku tanya mereka .. Berapa trafik mereka ? Ada yang cuma ratusan  UV je sehari tapi nape mereka boleh  terpilih ? Jawapan yang aku dapat ialah kesungguhan mereka bila menulis ..

Lihat saja gambar .. Walaupun baru sampai dari Melaka , masing masing tak lepas dengan gadget .. Bukan layan chatting atau main game tapi update dalam FB ,Twitter mahupun blog ! Mereka senantiasa rapat bersama rakan rakan pembaca .. Kenapa ? Itulah cara nak tackle untuk mereka kekal setia membaca blog mereka !  Salah satu strategi ..

Takde masa ? Kalau takde masa , nak tarik nafas pon tak boleh ! Kalau mampu duduk , rileks dan layan FB .. pastinya masa tu ada .. Atau nak tidur ? Apa salahnya luang masa dalam setengah jam untuk update blog  ?

Takde orang nak baca ? Kenapa takde orang nak baca ? Tu sebab kita sendiri tak beria nak update blog .. Sehari 10 orang baca pon dah bagus sebenarnya.. Kenapa nak target beribu-ribu atau beratus ? Sebab $$$ ?? Fikir kembali tujuan berblog .. Utk kepuasan atau ?? Selepas tu fikirkan kembali cara strategi blog .. Betul ke tak ?

Malas nak bebel panjang panjang .. Tiada alasan untuk berjaya ! Berjaya ni bukan popular atau dikenali orang .. Tapi berjaya dalam apa jua yang kita buat . Apakah tanda kita berjaya .. KEPUASAN !

13 komen :

kakchik@ella berkata... [Reply to comment]

Haaa .. molek sgt la tu. Org lain sume gadget electronic yg Kakchik lak buku + pen ala-ala org dulu2. Hihihi.

Lelaki Ini berkata... [Reply to comment]

nak jadi blogger yg femes..
kenalah ikut cara abg ben!
hekhek

nur chahaya abadiey berkata... [Reply to comment]

sokong..tp kdg2 ble trlalu pent xsmpt nk updte blog.. huhuhu

Lonly berkata... [Reply to comment]

Salam Ben..Sya Blogger baru..saye nee ada minat sket dgn entry terdahulu kmu pasal fitness..so sy ni nak mnta sdkit tips dari kamu larr... nak fix body yg obes neee..sy nak kecikn body sdikiit...harap anda sudi kongsi pengalaman or pengetahuan anda ttg hal nie yeww..

Cik Akmal berkata... [Reply to comment]

sokong sangat sangat :-)

YaYaNsMuM berkata... [Reply to comment]

Yes, agree with you. (^_^) tapi, mmg agak mencabar bagi working mum like me...huhu..apapun, nak cuba gak...cuba...dan cuba lagi...(^_^)

ridzuan sujari berkata... [Reply to comment]

huhuhuh...
ok, saya insaf..
saya akan cuba sedaya upaya untuk selalu update blog...

Cik Oda Gelang berkata... [Reply to comment]

bila saya letih dari balik kerja..sy nak tgk blog pun malas..tapi takpelah lgpun saya tak la serious berblogging. tak tau la nanti kalau saya sambung blajar sambil kerja,,..silap2 tulis entry seminggu skali je muahaha.

nur berkata... [Reply to comment]

Betul tu Ben..

NiSha berkata... [Reply to comment]

baik la sy x kan bg alsan lagi..

Mat Gebu berkata... [Reply to comment]

Insya Allah..jika dengan izin Allah, usaha yang mantap dan sokongan rakan2, anda boleh berjaya. Jika tidak anggaplah itu bukan rezeki yang telah ditetapkan untuk kita. Bila kita berada dalam tahap agak selesa memang mudah berkata2. Mereka yang mula menapak juga turut berusaha sebenarnya cuma masa mereka belum sampai.....tabahlah dengan dugaan sementara di dunia ini...

EZAD AMIR berkata... [Reply to comment]

Strategi pemasaran tu penting..
Ekekeekek..

Faiz berkata... [Reply to comment]

Thanks ben utk entry ni

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI