Pulau Langkawi .. Apa yang perlu buat dan perlu hati-hati ? - BEN ASHAARI

Pulau Langkawi .. Apa yang perlu buat dan perlu hati-hati ?

 

Alhamdulillah .. Sampai dah aku ke sarang yg dirindui ! Sejak aku meninggalkannya tahun lepas , inilah kali pertama aku kembali menjejakkan kaki aku ke rumah ini.. Yelah , aku g minggu lepas ( Disember 26 .. yakni 5 hari sebelum masuknya 2012 .. Betul la kan tahun lepas ( 2011 ) dan hari ni dah 2012 ..

Ok.. Nak letak gambar , sahih korang pon dah boring tengok muka aku atau tempat kat Langkawi ni kan ? Jadi aku cerita secara ringkas saja .. Mana tau korang nak g Langkawi lak nanti kan ?

Ni panduan buat mereka yg nak ke Langkawi dengan kereta persendirian dan menaiki feri saja la.. Yang nak naik kapal terbang pon boleh tapi amik part yg tertentu saja…

Bagi mereka yang nak ke Pulau Lagenda ni , biasanya akan menaiki feri melalui dua jeti ni .. Kuala Kedah atau Kuala Perlis .. Jika memandu dari Kuala Lumpur , hala kan kereta anda ke Alor Setar dan seterunya ke destinasi yang ditujui. ( Kuala Kedah atau Kuala Perlis ) dengan berpandukan papan arah yang terletak kat kiri bahu jalan raya. Pandu hati-hati .. Dan tengok sign betul betul ! Untuk ke jeti , akan ada lambang jeti !

Jadual feri .. Bermula 7 pagi hinggalah pukul 7 petang . Tambang pulak  cuma RM18 sehala bagi dewasa dan kanak-kanak cuma RM13. Ada kisah dongeng yang mengatakan naik feri ni berebut la , tolak menolak la… atau yang mengandung bahaya naik feri ! Haa… Camana tu ? Bagi aku , yg berlaku tolak menolak tu akibat dari sikap pengguna sendiri. Takut sangat feri tu nak blah ! Atau takde tempat duduk padahal masing masing ada dah seat sendiri ! Kan kat tiket tu ada nombor.. Jadi duduk ikut nombor masing masing la ..  Rujuk JADUAL DAN HARGA TIKET FERI KE LANGKAWI.

Manakala cerita dongeng perempuan mengandung bahaya naik feri ni, wife aku yang dah nak masuk 7 bulan ,ok jer ?? Takde pon nak rasa mabuk laut malah ketika aku menemuramah dia , dan bertanyakan dia mengenai perasaannya ketika naik feri , dia kata ..

“ Biasa jer .. takde rasa apa- apa pon.. Rasa tak sabar nak shopping ada la .. “

Memang terlalu banyak dongeng rakyat bab feri ni.. Bagi aku , naik feri atau kapal terbang , sama jer .. Baru ni aku guna kapal terbang dari Langkawi ke KLIA , cuaca kurang baik maka jadi keadaan sama seperti di laut bila laut bergelora .. Dan begitu juga jika memandu kereta bila waktu hujan lebat.. Sama la kan ? Haa.. tu la , mengarut je diorang neh !

Parking kereta .. Ada tempat parking berhampiran jeti tu .. JANGAN PARKING kat Masjid Al-Hussain,Kuala Perlis , Perlis .. Kang tak pasal pasal kereta kena ‘gari’ dek orang masjid ! Hehehe..

IMAG1380-1

Ada dua kategori  tempat parking kereta tu.. Yang terbuka dan berbumbung .. Yang berbumbung , dia akan mintak RM15 .. Tapi kalau pandai tawar , RM10 confirm leh dapat punya.. Guna skill

Minggu lepaih kawan saya mai .. Dia kata RM10 jaa .. “

Sebelum nak cakap tu , belajar cakap utara dulu eh .. heh .. Korang bodek jer.. Tapi jangan sampai bergaduh. Tak pasal pasal bergores dan menang lak kereta korang tu nanti..

Kemudian , akan ada agen agen travel kat situ offer pakej pakej menarik untuk aktiviti kat Langkawi nanti. Aku terkena dah ! Dia janji cam ni ..

Bang , saya bagi murah ja.. Biasa RM45 .. ni saya bagi RM35 .. Siap nanti depa mai amik dan ada makan lagi ..  Sebelum nak confirm date nak p island hopping tu ,  akak yang uruskan tu akan call abang ..“

Part RM35 tu betui dah.. Tapi depa mai amik dan ada makan lagi tu , mmg janji manismu saja ! Hampeh !! Akak yang nak call tu ? Lagi sampah ! Korang lak kena call dia ! Nak tunggu dia call ? Aku rasa Tugu Helang kat Dataran Langkawi tu bertukar menjadi Autobots pon lom tentu dia call punya !

Jadi aku rasa , kalau ada kawan kat Langkawi tu , lebih baik tanya dia dulu.. Atau g carik kat dalam Pulau Langkawi nanti. Confirm lagi ok sbb banyak persaingan.. Memang boleh dapat murah punya..

Abis bab tu.. skang kita ke dalam feri pulak ..

IMAG1326

Ada nampak sapa sapa berdiri tak ? Ingat naik feri  macam naik bas mini nun zaman 90an tu ke ?? Takde makna ok ! Masing masing ada tempat duduk sendiri..

Ok.. perjalanan mengambil masa dalam 45 minit untuk sampai ke Jeti Langkawi. Dalam tu , korang leh layan dvd yang dipasang oleh pilot atau usha awek yang datang ngan kawan kawan dia .. Jangan usha bini orang lak ! Kang ada yang berenang ke Langkawi lak .. Haaa.. Yang perempuan , leh la mengait dalam tu.. Atau layan makcik kat sebelah dia berborak.. Mana la tau makcik tu ada anak teruna.. Untung untung dapat laki angkasawan ! Sapa tau kan ?

Ok.. kat Langkawi lak.. sambung nanti eh..  Panjang sangat dah ni.. kang korang  ingat aku buat dokumentari lak .. huhu..

CERITA ADALAH BERDASARKAN PENGALAMAN SENDIRI.

19 ulasan:

  1. umah sy kat langkawi..hahak..bangge (^__^)v

    BalasPadam
  2. Suka betoi Abg Ben dgn Langkawi ye... Saya sekolah kat situ dulu sat...Muak dah, tapi rindu pulak sekarang ni...

    BalasPadam
  3. mmg best..penah gak g langkawi..yahooo..syok3!

    BalasPadam
  4. ala abg ben, parking kat umah saya pun bleh, free je, saya sanggup g hantar sampai jeti..hehehee~ :D

    BalasPadam
  5. sy g langkawi gak cuti sekolah nih...naik feri gak..btol...x yah rebut2...kat tiket tuh dah ader no seat masing2....

    BalasPadam
  6. feri yg abg ben naik same dgn feri yg Haris naik~ =.=

    BalasPadam
  7. tahun ni kene handle lawatan ke langkawi plak.. adeh...

    BalasPadam
  8. jom join contest saya..
    =3
    http://ridzuangjanz.blogspot.com/2011/12/contest-pesta-puisi-islam.html

    BalasPadam
  9. mungkin sekarang dah dinaik taraf kot..dulu masa kecik2 g langkawi memang camtu..berebut2 dalam feri pack dengan beg n penumpang..Bagus la kalau dah berubah..

    BalasPadam
  10. saya org langkawi,,bab2 nak dtg langkawi mmg membe2 kol suwuh cri bilik la,,keta la,,

    BalasPadam
  11. Tengah best baca,abis pulak..

    BalasPadam
  12. Menarik info ni tp xlengkap la..

    BalasPadam
  13. Tengah best baca,abis pulak..

    BalasPadam
  14. Thanks bro. berguna utk siapkan bajet nak gerak ke Langkawi hari ni. Walaupun dah kali ketiga tp asyik lupa fee feri dan parking.

    BalasPadam
  15. assalamualaikum

    kalau dari kuala kedah ke sana berapa pula tambang feri?

    BalasPadam
  16. Takut bila dgr crite kereta kne gores..sport rim hilang...luse memulakn pjalanan ke langkawi..nk parking mane xtahu

    BalasPadam
  17. Takut bila dgr crite kereta kne gores..sport rim hilang...luse memulakn pjalanan ke langkawi..nk parking mane xtahu

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum Admin,

    Saya adalah Travel Agent yang mempromosikan pakej murah di langkawi,kami menawarkan berbagai pakej termasuk,rombongan,pakej homestay,apartment kolam renang,kereta sewa dan bermacam lagi.
    untuk detail boleh tengok pakej yg saya tawarkan.
    http://langkawihomestays.com/

    tq,
    Eylizar Homestay

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.