“ Aku tak suka la baca blog macam ni .. “

by - Mac 17, 2012

 

Hee ..  Ada blogger yang terang terang  tak suka baca blog blog yg mana penulisannya lebh menjurus pada entri peribadi seperti pemakanan , shopping , aktiviti harian , pasal pasangan dia mahupun pasal keluarganya , kemudian mengkritiknya secara terbuka ..

Alahai .. jangan gitu kawan ..Kena faham istilah blog ni apa .. Dah terang terang ianya sekadar log pengguna internet. Cuma d web log ni , boleh bebel panjang panjang tanpa had. Mereka ada peminat mereka sendiri. Mereka menglogkannya kerana ianya peribadi dan lebih pada diari. Jangan persoalkannya ..

Cuma jika ianya lebih peribadi cam ada gambar yg tak perlu nak didedahkan pada orang ramai , maka privatekannya la .. Bukan apa , takut nanti boleh mendatangkan fitnah atau disalahguna oleh makhluk asing.

Kalau ada yg tak suka membacanya , jangan la baca .. Baca blog ni , bukan paksaan . Tak perlu nak maki blogger tu dengan meninggalkan komen atau membuat entri serangan pada blogger tu ..

Yang penting , blogger perlu tau apa yang tak boleh dan apa yang boleh bila mengupdate entri . Elakkan dari menulis entri yg kontroversi tanpa bukti atau sengaja mencari isu panas yg boleh mendatangkan masalah pada mana mana yg terlibat , kelak.

Jadilah seorang blogger yang matang dan bijak .

You May Also Like

59 comments

  1. betul betul betul betullll ! :)

    BalasPadam
  2. betul2, tp kadang2 manusia nie suke jugak nak pertikaikan...^_^

    BalasPadam
  3. baheklah incik ben..

    p/s: thanx psl blogger droid.
    dah try gune smlm, sgt best bole update bebila masa je..

    BalasPadam
  4. Biasalah, anggap je kritikan tu jelousy dorg pd kita.

    BalasPadam
  5. Saya setuju dengan bro Ben sbb tujuan saya berblogging just nak coretkan kisah hidup saya. So sesapa rasa x suka jgnlah g kat blog camtu. Sape yg suka boleh jer terjah. Blog ni hak masing2. Kalau x suka jgnlah nak memburukkan blog tersebut.

    BalasPadam
  6. Wah ! Terbaik . Hahah , memey arr . Semua gambar nak di-uploadkannya . Nanti kena santau , nak salahkan siapa ? Fikir2kan lah , dan selamat beramal .

    Regard from me : http://www.boyz-ed.com

    BalasPadam
  7. taknak baca singgah lalu pun takpa....bg trafik jd la.

    BalasPadam
  8. betul tu setiap blogger perlulah matang dan tak perlu kebudak-budakkan kalau tak suka dengan cara penulisan blogger berkenaan tak perlu baca n komen.

    Cari lah blog2 yg korang nak baca. kalau rasa blog tu bagus dan puaskn korang maka baca dan komen lah disitu.. x perlulah nak komen pedas pada blogger yg korang tak suka tu..kadang2 dengan komen korang yang pedas tu lah yang akan buat ati blogger tersebut patah dan mungkin akan terus tidak berminat nak menulis lg.. sekadar perongsian..lama x singgah blog abg ben.. maklum lah bz sikit kebelakangan ini dengan final projek sem last belum siap lagi.. pe2 pon blog abg ben terbaek n byk ilmu di kongsikn kepada blogger baru macam sy dan kawan-kawan lain..

    BalasPadam
  9. Betul setuju!!!! Aku dh kena dah gara2 letak buku Ustaz tu..siap PM kat FB lagi, konon2nya aku ni tunjuk alim suka beli buku2 cmtu..ishhhhh

    sebenarnya utk ilmu kita sendiri, dan juga klu elok boleh la share kat kwn2 semua, yg ada pun status kat FB tu byk aku share dr pembacaan kat buku2..huhuhu

    susah nak faham apa yg mereka nak..jnji blog aku aku punya sukalahhh..huhuhu

    BalasPadam
  10. betul2..
    kena la faham kan...

    jadilah blogger yg bijak..jgn sentuh isu2 sensitif

    BalasPadam
  11. Yeah ! Totally agree wif abg BEN ^_^

    BalasPadam
  12. blogger itu tidak bijak lah..hehe...kena faham istilah menulis blog ni mcm mana..

    http://dzuandiey.com

    BalasPadam
  13. hak masing2 suka hati la.. Xperlu la nk post entry pasal blog2 yg disukai dan xdsukai, mcmla blog sendiri dsukai ramai..

    BalasPadam
  14. btoi tu..ikut suke kite nk tulis ape pun kt blog...sekadar perkongsian...

    BalasPadam
  15. menulis untuk kepuasan diri sendiri kan.. so, topik yang dipilih untuk ditulis pun mestilah ikut kesukaan hati sendiri, orang lain tak boleh pertikai, kalau ada yang pertikai jugak, memamg orang tu bermasalah.. blog kita ikut suka kitalah, apa kisah, kalau rasa menyampah, baik takyah baca.. clear history, senang cite.. haha cerdik punya orang

    BalasPadam
  16. setuju apa kata abg ben tu, ada sorang ni sy perasan mmg kene gile2 kat blog BN tu....kesian gak kat dia...dia kongsi kan cite dia sbb dia wat blog tu mcm diari, tp org dah salah anggap .huhu~ sian kat dia.

    BalasPadam
  17. blog hak peribadi masing2 kan? kalau ada yg x puas hati, bagi la kritikan scara mbina.. jgn mgutuk.. huhu

    BalasPadam
  18. kena faham gak apa yg orang lain taip kan. tak boleh sukahti main redah nak maki hamun. btw,post yg baik! (:

    BalasPadam
  19. A'ah, tu la.Kalau taknak baca, takyah la baca.Baca entry yang anda betul2 berminat je, senang citer.:)

    BalasPadam
  20. betul3..kdang2 yg maki2 tu mmpnyai hati yg busuk..
    btw done to be ur follower..hope sudi2 la follow my simple blog..thanks ^_^

    BalasPadam
  21. pelik lah golongan ni... blog personal pun kena kutuk jugaa.... yang tiada kaitan dan mengait dalam hidup diorang... huhuhu

    BalasPadam
  22. batul betul tu nohh..
    kalau tak suka.tayah baca noh.huuu
    tak pakse pun suruh bace kan abg ben :)

    BalasPadam
  23. berjuta-juta kali sukanya

    terpulang dekat individu lah nak tulis apa dekat blog dia..yang penting dia tak susahkan mana-mana pihak :)

    BalasPadam
  24. em, macam2 jer kan.. sabor jelah..

    BalasPadam
  25. ehem. terasa pasal entry peribadi. Aish.. kita mmg ptt respect org.. hak memasing kan.. tak nak bce tekan merah.. heh.

    BalasPadam
  26. Biasalah tu Incik Ben..bila blog kita tulis mcm2 ada depa kata blog rojak..xde identiti katanya..
    tapi bila terlampau menjurus pada peribadi atau isu semasa semata2 lain pulak komennya..
    susah nak puaskan hati org ni..
    yg penting kita sebagai pemilik blog itu sendiri tau apa matlamat kita berblogging kan..

    arini nk tempekkan link blog kite sekali..hehe!

    http://azuramendezz.blogspot.com/

    BalasPadam
  27. kalau suke baca.. kalau xsuke tak yah la nk kutuk2.. :)

    BalasPadam
  28. fdk setuju sgt2 dgn kata2 abg ben...
    fdk pun dh pernah trkena mcm nh...
    fdk wat entry ttg kazen fdk tpi ada yg slh faham n mgatakn yg fdk kutuk agama...
    dy siap wat club anti fdk & mghina2 fdk dlm group FB, blog fdk & blog dy sendiri...
    apapun, thanx abg ben sbb terangkn maksud BLOG yg sebenar2nya...^^

    BalasPadam
  29. mybe blogger nie tak tau apa itu blog..kalau rase xsuke xpyh nk berblogwalking blog yang korang x suke.kan ke membazir mase korang..

    BalasPadam
  30. haha... tetibe camsame jer entry ni fida nyer entry dulu.. gara2 ada seorang haterz.. haha.. actly dia yg terasa.. tup2 nak maki kita lak.. xsuka xyah baca la kan.. org lain ramai lagik suka baca n minat ngn penulisan kita..

    BalasPadam
  31. haha... tetibe camsame jer entry ni fida nyer entry dulu.. gara2 ada seorang haterz.. haha.. actly dia yg terasa.. tup2 nak maki kita lak.. xsuka xyah baca la kan.. org lain ramai lagik suka baca n minat ngn penulisan kita..

    BalasPadam
  32. betul3! sokong abg ben.. cayalah! ^^

    BalasPadam
  33. yg pnting swaktu blogging kena happy... dan jgn suka nak bash org sgt..

    BalasPadam
  34. lain orang lain pendapat...
    pape pun sokong dgn abg ben

    BalasPadam
  35. Akak baca semua jenis blog asalkan tak lucah dan terlebih peribadi.Yg paling best, blog kelako mcm Afzalsukasuki.

    BalasPadam
  36. setuju tu ben..org yg macam ni tak tau apakah erti blog..hehehe.jgn letak benda tak elok dlm blog sudah la

    BalasPadam
  37. yg baik jdkan contoh, yg sebaliknya abaikan o_O

    BalasPadam
  38. yang penting blog yang kita create dan isi nya memberikan kepuasan untuk diri sendiri....

    BalasPadam
  39. btol tu ,tak suke org nk kritik blog kite ,kite crite bkn pasal die ,die nk tersentap lebih pulak ,pas tu nk tulis kat blog die pasal ape yg kite tulis ,plezz laa ,tak matang btol ..

    BalasPadam
  40. betol ckp abg ben. biarlah mereka tulis apa saja yang mereka suka. sebab tu blog dia. selagi dia xkacau hidup org lain dan xmelampaui batas, xda salahnya pon..:)

    BalasPadam
  41. betul3. sukati orang la kan nak tulis ape pon. kalau kita x suke, pangkah saje. tapi kalau yang ditulis tu ada menyentuh isu2 sensitif kena la amik tau.

    dah letak arkib blog nampak..?? senang sikit nak selongkar entri2 lama. ;D

    BalasPadam
  42. betol2.. sy setuju.. setiap org ade kisah sendiri kan.. senang je citer kalo xska xyah bca..

    BalasPadam
  43. Tak nafi, tiap2 org ada taste msing2. Yup, mmg brlambak gila tgk org buat blog crite peribadi, trmasuk jugak sy kdang2 kasi selit buat pnambah crite.

    Tp btul la ckp bro, asalkan tak melebih2 cra typing n mngenakan org lain. Klu org kasi crite, bg pdangan diorg sndiri dlm blog tu, trpulang la dia nk ckp apa. [Tapi bg sy biar la kasi tapis skit, hormat blogger lain yg dtang kunjung]

    Klu btul2 tak minat, kasi kluar saja la. Tak pyh nk kutuk. Ada org ni lgi dkutuk lg dbuat. Klu nk komen pun kasi nsihat/pndangan. Fullstop.

    BalasPadam
  44. benar kata kitak..aww aww

    BalasPadam
  45. koOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOl

    http://koolfadhli.blogspot.com/

    BalasPadam
  46. betul, hak masing2..


    http://koolfadhli.blogspot.com/

    BalasPadam