Nasib baik aku keluarkan KWSP !

by - Selasa, Mei 02, 2023

Masa PKP ari tu kan boleh keluarkan KWSP... kan kan ? Nasib baik la pembangkang bagus menghentam kerajaan ketika tu. Kalau tak , kerajaan sekarang tak kasi keluar kecuali nak buat pinjaman. Kikiki... Padahal kerajaan sekarang ni la pejuang KWSP satu ketika dulu. Entah ler labu.. nasib kita. 

Duit yang aku keluarkan tu terus aku masukkan dalam simpanan. Aku memang plan nak baiki rumah dengan duit tu bila sampai masanya. Rumah yang aku duduk ni pun , dah masuk 10 tahun. Memang dah sampai masa nak baiki sana sini. Fuh... 

Bahagian yang dijangkakan , dapur ! Ditambah lagi dengan keadaan sekarang kejap hujan kejap panas.. aku dah nampak sejak tahun lepas lagi yang bahagian ceiling dah menguning. Nampak seperti ada kebocoran. Dah mintak kawan tolong checkkan.. rupanya ada sedikit isu bahagian atas membuatkan air bertakung di atas. Dan terlambat sudah ! Kawan aku yang dah selalu repair rumah aku ni, dia dah tengok. Masalah utama sekarang cuti agak panjang dan kedai hardware tutup ! Maka terpaksa tunggu berhari hari untuk dapatkan barang yang diperlukan untuk membuat baikpulih yang dijangka makan masa dua tiga hari gak la. 

Buat sementara tu.. aku sendal dengan benda yang boleh disendalkan memandangkan aku nampak ceiling tu makin melayut ! Bahaya betul keadaannya. Tak boleh nak keluar masuk dapur tu dah buat sementara waktu. Jatuh atas kepala.. satu hal lagi ! 

Kos baik pulih dijangka menelan sekitar RM4K gitu. Kira nak repair bahagian dinding yang dah ada yang merekah sedikit. 

Gitulah bila dah tua. Aritu kereta... sekarang rumah. Ujian buat aku sekeluarga.  

You May Also Like

3 comments

  1. Allahu seriau tengok. Semoga dipermudahkan segala urusan Ben

    BalasPadam
  2. Semoga allah permudahkan urusan ben. Disebalik ujian, pasti ada hikmahnya. Insya allah. Kita pula yang risau bila macam ni.

    BalasPadam
  3. Nak betulkan satu hal, nak keluar duit pun hal juga...duit pun banyak belanja anak isteri beraya...dugaan betul..

    BalasPadam