Janganlah menipu kami !

 

Hurmmm … Ada sorang rakan blogger meminta nasihat dari aku melalui private message di Facebook..

Ada satu produk review ni dah seminggu post kat blog.tp orgnya x sebut nak bayar pun lg. bg no account pun dia x reply.. buat x tau jer. nak kata dia x online.Hari2 nampak ada je update kat FB.tayang keta la.. tayang beg la..x kan tak dapat mesej sy kot . “.

Dan kes yang sama , berlaku juga pada ‘jiran’ aku , Mat Gebu .. kerja dah buat tapi bila part payment , terus senyap sunyi ! Email dah bagi.. Sms dah send. Whatsapp dah dihantar.. Namun tiada jawapan ! Apa cerita ?

Aku pon baru kena baru baru ni ! Beratus la jugak ! Perghhh.. cam ni punya manusia pon ada !! Mula mula deal nak letak banner ! Dah bagi harga . Setuju. Pastu dia kasi banner , aku up. Dia kata nak bayar hari Isni. Tetapi tak dapat sebab bank problem. Aku kata tak pe la.. Esok lusa je la.. Takkan nak paksa kan ? Esok lusa .. terus senyap !!! Aku send email pon takde balasan ! Nak pk positif , aku rasa mungkin dia dah meninggal dunia ? Mana tau diserang penyakit merbahaya.. Jadi aku halalkan je la..

Tapi kalau dia masih hidup dan membaca entri ni ..camana ? Hurmmm.. Aku tak kisah la korang nak menipu kami ni , blogger … Tapi ingatlah , korang pon hidup macam kami.. Nanti pon akan ditimbang segala amalan.. Dan bayangkan hutang dengan kami ni camana nak settle ? Hurmm .

Kalau takde duit , bagitau je laa.. Boleh bincang.. Kalau ada duit , jangan la kedekut ! Bayar je la.. Tak yah nak tahan tahan duit orang .. Keje dah buat .. dah pon selesai ! Bayar je laaa.. Apa masalah anda ??

26 ulasan:

  1. Saman bro saman...report polis..huhuh

    BalasPadam
  2. semoga org tu bce blog ni dan buat payment segera

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum.

    di mana2 pun sama Encik Ben,semua orang nak kaya tapi menipu. macam akak ni dah tak larat nak minta utang, tak nak bayar.bukan sikit terlampau banyak ratus ribu.curi pulak tu. sabarlah Encik Ben.

    BalasPadam
  4. Zumal kena tipu macam lain, kita supply produk masa bulan puasa hari tu. Cakap nak jual. Dari raya sampai sekarang menghilangkan diri. Sedih sangat.

    BalasPadam
  5. kasaq bab meninggal dunia tu tapi betul pun Bambeng,.. kalau itu jalan positifnya... tapi, takkan semua penganjur ni meninggal dunia kot..?? harap2 adalah yang membaca... kang merangkak2 kang... elok tuju jalan syurga, asyik ada roadblock... hewhew

    BalasPadam
  6. Sabar abang ben.. zaman sekarang nih memang.. kalau betul jumpa org yg jujur.. memang jujur sangad2.. kalau jumpa yang penipu.. memang penipu sangad.. ssh nk pcya.. mulut cakap lain.. tapi buat lain.. haiyaa... nanti Allah balas..

    BalasPadam
  7. susahnya bila bekerjasama dengan orang macam ini kan?

    BalasPadam
  8. Kes nk untung atas angin..bisnes juta2 tapi nk iklan free..org tamak ni!!

    BalasPadam
  9. payah juga macam tu...kasihanilah blogger yang cari makan dengan blogger...tak selamat dunia akhirat orang yang menganiayai orang lain

    BalasPadam
  10. asalam.Banyakkan doa dan sabar ya Ben. InshaAllah dengn selalu berdoa dia datang pay. InshaAllah Allah bersama orng yang sabar. Itu pasti.

    BalasPadam
  11. Assalam ben, Mmg ramai manusia begitu skrg ni bila kurang iman d dada begitulah jadi nya ambil ringan je x tahu beratnya hukum x byr. Org mcm ni mmg xkan hidup aman lah

    BalasPadam
  12. Kena banyak2 sabar bila DUDUK BERTAPAkat line nikan En Ben kalau taksabarlamadah carik hehehe

    BalasPadam
  13. Kena banyak2 sabar bila DUDUK BERTAPAkat line nikan En Ben kalau taksabarlamadah carik hehehe

    BalasPadam
  14. klu org tu dapat untung pon, tak berkat, hidup pun tak tenang... bialah die. hidup ni ada karma. mungkin die lupe

    BalasPadam
  15. Nampaknya kena buat sistem minta deposit sekurang-kurangnya 10% daripada bayaran penuh dulu ni.

    BalasPadam
  16. Assalammualaikum.. abg ben,

    susah gak sekarang nie.. diaorang telah mungkir janji... takper abg ben, tiap2 perbuatan pasti ada balasan..

    mselim3

    BalasPadam
  17. elakkan la jd munafik. menipu 1 hal, xbayar hutang 1 hal. isk3..

    BalasPadam
  18. nk pggl pakcik ke abg nie? hahaha

    ok, sorry. sy ada jugak terima tawaran review makanan. baru2 nie jugak. kat sarawak mmg ssh sikit cari blogger tegar kot. jadi sy kira first time dijemput.siap dia bg duit lagi. selalunya utk review makanan brapa spttnya pihak mereka byr? sy tanya takut kena tipu. dan takut teraniaya apatah lagi blogger biasa macam sy nie. kalau ada apa2 cadangan email sini : budakvanilla@ymail.com

    thankss.
    harap sudi bagi apa2 nasihat atau cadangan.

    BalasPadam
  19. lepas ni nampaknya blogger kene bagi rules ketat sikit..hehee

    BalasPadam
  20. Zaman sekarang. Macam2 org Ada.. Sanggup menipu pon ramai

    BalasPadam
  21. Mmg betul. Geram kalau yang suka tayang duit. Kete. Branded item.

    Apa motifnya? Nk bagi terjebak...
    Xde kerja xde duit.

    Nk g toilet pon kne bayar ok!!

    BalasPadam
  22. Aduh..macam2 orang sekarang..cara menipu pun macam2 juga..saya pun hairan dengan orang yang berhutang ni. Bila ditagih, senyap. Kadang banyak alasan. memang xda perasaan nak bayar hutang. Liat sungguh bila time nak bayar..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI