Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 29 September 2014

Perangai buruk orang kita ?


Yeker orang kita buat gini ??? Letak troli di belakang kereta orang lain ??? Hurmm.. Buruk benar perangai gini.. Tapi nak kata , orang kita yang buat .. aku rasa macam .. hurm..sebab yang datang ke supermarket ni bukan saja orang kita.. orang bukan kita pon ada haaa ! 

Tak kisah la sapa pon .. Kita yang berakal , berpendidikan ni .. jangan la sesekali buat perangai gini ! Buruk benar orang tengok ! Tak nampak sekali pon , ada cctv ! Kalau diorang nakal , diorang upload ke Facebook , camana ? Sapa malu ? Agak agak la skit .. Kalau malas sekali pon , tolak la kat dlm lorong pejalan kaki tuuuu ...


Kekadang kan , aku sendiri pon pelik .. Apakah kita semakin hilang rasa timbang rasa dengan orang lain ? Makin mementingkan diri sendiri ! Menda menda gini kita leh nampak atas jalan raya ! Tak kira pemandu atau pejalan kaki .. Haaa .. Bila orang kasi lintas tu , nak balas dengan senyuman atau angkat tangan sebagai tanda terima kasih , pon berat ! Apa nak jadi ?? Bukanlah dambakan pujian tapi sekurangnya cuba ada perasaan berterima kasih ! Adoi.. tu pon susah ! Bayangkan anak sendiri tak ucapkan terima kasih pada ayah dia bila ayah dia bagi hadiah ! haaa ..

Payah aih.. takkan kerajaan asik nak kena keluar belanja bagi mengadakan kempen berkaitan moral rakyatnya ni.. Iskh... Takkan seteruk tu kot ? Hurmmm ...

4 komen :

NURUL AQIDAH AZAHAR berkata... [Reply to comment]

ida selalu juga kena cmni..kdg2 tu g letak kt tempat parking yg kosong..bile org nk msuk parking kn susah plak jadinya..

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata... [Reply to comment]

Orang kita nie banyak yang malas dari yang rajin. Kalau boleh dorang lebih suka drive thru. Nasib tak ada supermarket drive thru....

Ieta Mat Saad berkata... [Reply to comment]

Ramai juga berperangai mcm nk Ben... hish... sabar je la...

~ Ain Dania ~ berkata... [Reply to comment]

Senang citer rakyat Malaysia sekarang ni mmg banyak yang pentingkan diri sendiri abg ben...sy sendiri penah jd mansa org yg pentingkan diri ni. Pikir die je..xpikir org lain langsung. Mungkin ade yang kate..."tak sume rakyat Malaysia mcm tu.." hmmm...sape makan cili die lah terasa pedasnya ye dak...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI