Berapa biji telur boleh di makan sehari ? - BEN ASHAARI

Berapa biji telur boleh di makan sehari ?


Aku dalam dunia gym ni dah lebih 20 tahun. Tapi sejujurnya , aku punya ilmu amatlah cetek terutama dalam bentuk latihan. Masih banyak kesalahan. Sebab tu aku tak berani nak ajar orang langsung. Kena gi kelas yang betul baru berani. Tapi time tu, bukan free dah la. Kena la charge kan ? Hahaha.. InshaAllah.. free je ! Saham akhirat kan ?  Melainkan jika dah jadi punca rezeki aku, terpaksa la charge kan ? Huhuh.. Charge untuk masa.. bukan ilmu. 

Ok... banyak persoalan timbul dalam bidang ni ! Antaranya , supplement atau juga makanan tambahan.  Boleh ke amik ? Jenis mana ? Halal ke ? Fuh... Ni lagi best.. Baru masuk gym dah tanya...

" Bang.. saya nak amik steroid , ok tak ? " 

Adoi.... Best part.. ada yang keluarkan fatwa sendiri pasal steroid ni. Ok , aku tak nak cerita pasal ni sebab bukan kepakaran aku. Cuma yang menarik minat aku sejak dulu lagi ialah natural food yang sering dipandang enteng oleh sesetengah peminat bina badan ni ! Mereka ingat kena bedal banyak supplement baru jadi tapi meninggalkan makanan yang sepatutnya mereka utamakan ! 

Telur... ayam.. ikan... sayur.. buah.. dan banyak lagi makanan makanan natural tidak diambil dengan seimbang ! Sebab tu ada yang kulit tak cantik.. timbul masalah penyakit lain.. Haa ! Sebab tak seimbang ! Selain rehat yang tidak mencukupi. Tu belum masuk bab rokok sebelum dan selepas workout ! Huhuh.. No komentar ! 

Bab telur.. Ni penting ni ! Dulu aku sebelum workout , aku bedal 10 bijik telur setengah masak ! Selepas main, 10 lagi.. Ada yang sekali harung , 20 bijik. Abis kena bebel ngan mak aku. Tu masa aku usia 20 an la.. Sekarang dah 40 an.. 

Benarkah telur mengandungi kolestrol yang tinggi ? Jangan makan kuning telur ? Hurmm... Camana tu ? Jawapannya ? Korang kena baca sendiri di HELLO DOKTOR ! Aku nak terangkan , takut salah info lak. Baca dan jika ada persoalan , leh kemukan di sana terus ! 



Tiada ulasan:

Dikuasakan oleh Blogger.