Best ke Sony Xperia X berbanding Xperia Z5 ?

 

Aku dah guna telefon pintar jenama Sony bermula Sony Xperia Z2 hinggalah Sony Xperia X. Selain Sony , aku ada guna jenama lain. Kecuali Iphone. Buat masa sekarang , Iphone belum mampu menarik minat aku.. Heee.. Maaf yer.

Isu kebelakangan ini melibatkan Sony Xperia ialah ‘over heat’ ! Apakah puncanya ? Ada kata sebab sistem operasinya. Ada kata sebab cipnya. Ada kata sebab waterproofnya ! Macam macam sebab musabab ! Tapi hakikatnya ? Hurmm..

Sekarang aku guna Sony Xperia X. Pada awalnya , aku rasa sedikit kekok. Maklumlah , dah biasa pegang telefon yang berskrin 6 inci besarnya. Tapi Sony Xperia X , cuma 5 inci skrinnya dan membuatkan aku sedikit janggal !

Namun.. aku kembali selesa !

image image image

Selesa ??? Yang pertama.. sizenya , tak membebankan poket aku ! Kedua , beratnya.. Cuma 153gram jer.. Tak berat mana pon ! Terasa satu kelegaan sangat !

Over heat ? Panas ? Dengan Xperia X , aku tak alami dah masalah ni ! Aku dah test pasang kamera , GPS , NFC , Bluetooth serentak dan biarkan berjam lamanya.. sambil charge ! Alhamdulillah.. Kembalikan keyakinan aku pada Sony Mobile ni ! Huhuhuh..

Seperkara lagi ialah.. aku gabungkan dengan kamera Sony A6000 aku ! Dan hasilnya ? Fuhhhh..

image

image

Kamera Sony Xperia X sendiri pon memang dah gempak ! Gabungan kedua dua Sony ni , buatkan aku lebih yakin dan bertambah semangat nak update blog.. disertakan dengan gambar yang cun cun.. hehehe..

Gambar dari Sony Xperia X.. 23MP , f/2.0 dan kamera depan 13MP f/2.0 .

image

image

Baterinya , 2620 mAh. Fast charging ! Sangat fast gitu ! Huhuh.. Lain lain , nanti aku cerita lagi. Masih belum guna semaksima lagi. Oh ya , Sony Xperia X tak water proof yer.. Jangan rendam dalam kolam ! Hehehehe…

6 ulasan:

  1. mcm best je sony xpria x nih..tp aku pakai sony mcm byk kali heng jer..

    BalasPadam
  2. Stakat ni pakai Sony puas hati jgk..

    BalasPadam
  3. Hasil gambar zahra pegang bear tu tersangat hidup...win!

    BalasPadam
  4. Demmm,ni yang teringin nak angkat sebijik nihhhh!!!

    BalasPadam
  5. Sy pon guna Sony Xperia X juga..so far, mmg boleh tahan..

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009