Dapur Tanpa Sempadan...

Jumaat, 15 Julai 2016

Kolum Si Isteri: Bukan Masalah Darah Rendah

 

image

Alkisahnya, pagi semlm selepas solat subuh macam biasa akan ada mesyuarat suami isteri macamana perjalanan hari ini samada ke Cheras atau stay kat umah kalo si suami xder ada-apa kerja atau meeting pada hari tersebut. So akhirnya decide arini anak2 dan suami stay kat rumah dek kepenatan masing-masing dan otomatik terpaksalah kena drive sendiri ke opis.  Apa lagi, happy la rasa sbb byk dalam kepala anak leh settle urusan ni kalo ada kereta, confirm panjang langkah time lunch..heehhe

Tapi bila dah siap bersiap nak pi kerja, tiba2 perut rasa lain macam.Ahh sudahhh..buka pintu..tutup.rehat jap..pastu rasa ok, so teruskan jugak la niat ke opis sbb memang ada ada benda urgent nak discuss ngan boss. Disebabkan rasa tu ada lagi macam mengeras kejap2 kat bahgn bwh perut tu, so hari tu perjalanan ke opis agak sopan,mmg tak pikir nak kejar punch card langsung pon..huhuh

Sampai opis, 8.43 am..hehhe..mmg lambattt sangat laaa tp redha jerla sbb masa kat basement tu tetibe rasa mengeras samapai tahap tak leh nak jalan laju2 apatah lg nak panjat tangga ke atas. Arghh sudah…diam jap tarik nafas jalan seret kaki slow2..

Sampai opis, rasa sgt tak selesa..decide kena g jgk klinik. Tamo p hospital atau klinik kesihatan sbb pikir confirm lama nak menunggu dpt appointment ngan doctor campor ngan susah nak dpt parking.  So call suami tekad nak g klinik sorang-sorang jer sbb tak tahan sgt. Tros drive ke Klinik Azalea di Ayer@8 sbb memang dah selesa ke klinik tu.

image

Sampai klinik, dalam 5-10 minit mennggu nama dipanggil. Cek tekanan darah, macam biasa rendah sket..dan badan sedikit panas.  Ok, masuk bilik scan utk cek keadaan baby. Alhamdulillah sangat sangat. Syukur baby sihat di usia kandungan 31 minggu ni dengan berat 1.8kg dah..heartbeat ok..tapi masalah bila tgk keadaan placenta yg agak rendah, dan kedudukan baby yg melintang balik…huhuh.

Kemudian, jumpa doctor dan dia terangkan  berdasarkan scan iaitu placenta trevia stage 2 nak ke stage 3 ada risiko utk bersalin awal kalo uri tak naik lg dalam tempoh 36 minggu dan kelahiran perlu dibuat melalui kaedah ceaserean sbb plasenta telah tutup saluran utk baby keluar secara normal..huhuh..

Dan dia bagi pilihan samada nak stay kat ward atau MC kat rumah jer. Of course tamo warded..rindu anak2 separuh nyawa nanti..hehhe. 

image image

Lepas tu dia sarankan amik suntikan Dexamethasone  iaitu suntikan untuk kuatkan paru-paru baby.  Adehh…camana ni dahla datang sorang klinik ni, so kena buat keputusan sendirila gamaknya ni.

Masa doctor bagitau kena amik suntikan ni, agak kecut perut gakla sbb mmg tahu suntikan ni sakit skit dan doctor pon bagitau awal2 akan rasa sakit skit..huhuh..kita punyalah bapak penakut, amik suntikan sblm ni xpernah nak tgk sbb penakut yg amat ni nak amik suntikan yang mostly dr cerita kawan2 dan pembacaan pon bagitau sakit. Tapi bila tengok muka doctor yg macam seolah xder pilihan tu, tawakkal jerla asalkan baby selamat.sakit tu kejap jer kot..huhuh…

Lepas keredhaan untuk disuntik tu, dalam tahan sakit tu doctor maklumkn kena amik 2 dose selepas tempoh 12 jam, so mksdnya malam ni kena datang lg ke klinik utk amik dose kedua..ok sgt menarik. angguk jeerla ..kata redha. 

So, lepas maghrib bersiap2 bersama keluarga tercinta untuk ke klinik untuk amik dose kedua sbb klinik dah awal2 call ingatkan soh datang mlm ni. 

Masa sampai tu, memang dorang dah ready dok tunggu dan doctor terangkan blk serba sedikit pasal pagi tadi dan soh baring untuk dose kedua. Dose kedua ni rasanya sakit 2 kalai ganda dr pagi td..hahah..nikmatnya…xtau kenapa yg ni jd laagi skt sampai bercakap sambil berdiri dengan doctor lepas kena suntik sbb sedang menikmati kesakitan tu..

Dan dipendekkan ceriat, dapatlaa MC selama 9 hari dari doctor dengan pesanan jgn buaat kerja rumah, rehat secukupnya kalo tamo kena warded sampai bersalin.

So, selamat bercutiiiiSmile

8 komen :

Normah Noh berkata... [Reply to comment]

Placenta previa memang kena banyak rehat. tak boleh banyak gerak. kena pantau keadaan. saya ada pengalaman warded 2 bulan sebab uri bawah ni lah...
apa pun semoga dipermudahkan segala urusan.

Nurzakiah Hanum berkata... [Reply to comment]

semoga cepat sembuh

Nina Mirza berkata... [Reply to comment]


Selain tak buat keje berat, kena banyak berehat.... tak leh stress gak. Sentiasa relax, tenang
Banyak kan zikir ya...


Semoga semuanya selamat Dan dipermudahkan segala urusan nanti
Aamiin....


Mama Kembar 3 berkata... [Reply to comment]

Cucuk Dexa tu mmg boleh tahan jugak lah sakitnya, I dulu lepas cucuk tak leh bangun huhu. Take care Zila. Moga dipermudahkan segala urusan & moga mommy & baby sihat.

Rozita Abdul Rahman berkata... [Reply to comment]

lain benar tulisan perempuan dengan lelaki... hehehe... apapun take ye zila.. semoga selamat semuanya...

Sheila Adziz berkata... [Reply to comment]

banyak rehat sis... banyak zikir sis Allahumman Ra Rafi Yang Maha Menaikkan uri, Ya Aziz Ya Qawiy Ya Matin Ya Maha Perkasa kuat lagi teguh rahim itu....

Nadiah berkata... [Reply to comment]

Jaga diri kak zila... Superhero akak akan selesaikan semua tugasan.... Semoga cepat sembuh dan jgn buat apa2 kerja tau 😊😊😊

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

Subhanallah..moga semuanya kembali normal kak zila..ameen..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI