Dapur Tanpa Sempadan...

Khamis, 20 Oktober 2016

Giler best SONY XPERIA XZ !

 

Aku tercari cari telefon baru. Aku dah ada Sony Xperia X tapi nak cuba sesuatu yang fresh.. nak cari kualiti gambar dia , lebih memuaskan hati !

Di Phuket baru-baru ni, aku berpeluang cuba Huawei P9+ dan Samsung Galaxy 7Edge. Plannya nak sambar salah satu ni jer. Iphone , lom ada dalam kamus hidup aku lagi. Terlalu mahal bagi aku dan agak tidak berbaloi untuk dibeli , bagi aku. Tak mampu agaknya aku nak beli.. ehehe.

Tiba-tiba aku teringat akan Sony Xperia yang mana baru je melancarkan keluaran terbarunya, Sony Xperia XZ. Terus aku search di Youtube.. cari reviewer yang buat berbandingan 3 jenis telefon pintar yang sedang hangat di pasaran ni..

Akhirnya aku memilih Sony Xperia XZ dan pilihan aku tepat sama sekali ! Kenapa aku kata gitu ? Yang pertama , rekabentuk dia. Kalau korang belum pernah pegang lagi Sony Xperia XZ ni , gi la try pegang dan akan paham maksud aku.

image image

Kualiti gambar.. depan dan belakang serta video , memang puashati la sangat bagi aku ! Tak sangka akhirnya Sony berjaya membuatkan aku tersenyum sampai ke telinga ! Tiada isu panas sejak Sony Xperia X dikeluarkan.. hehehe

Kamera depan.. ( 13 MP, f/2.0, 22mm, 1/3" sensor size, 1080p, HDR )

image

Kamera belakang (23 MP, f/2.0, 24mm, phase detection dan laser autofocus, LED flash ).

image

Low light ? Lebih ok berbanding dulu. Jangan yang latest ni confirm lebih bagus yer ! Ada produk Sony Xperia , yang lama lebih ok dari yang baru ! Haa… telefon pintar lain pon ada gitu gak ! Maka sebab tu aku ‘puji’ Sony kali ni sebab Sony Xperia XZ sangat memuaskan.

Bateri… 2900 mAh ! Yang mana bagi aku , ok dah ! Bergantung pada cara penggunaan kita la. 

Specs yang lain , boleh tengok di GSM Arena. Harga , di bawah RM3K ! Aku tak sure kat tempat lain tapi kalau kat Sony Ioi Mall Putrajaya dalam RM2600.

Selepas pakai beberapa hari.. Xperia XZ ni memang lawa laa.. tu je aku leh kata ! Nak puji lebih lebih , bini cemburu lak.. Hahahha..

7 komen :

razzwey razz berkata... [Reply to comment]

XZ memang cun gile... Harap ada rezeki leh beli satu... (tapi kena settle hutang dulu hahahahaa)

azni berkata... [Reply to comment]

Sony mmg gambar nya lawa dr dulu lagi.... nnt boleh try test pegang ... heheh
tapi den peminat tegar Iphone... dah used to dia punya user experience. tapi yg IP7 ni mmg mahal nak mampuih ... selagi boleh pakai phone yg ada ni... pakai sampai lunyai.. heheheh

Shark Kay berkata... [Reply to comment]

tak berapa minat design dia kali nie.
x seksi macam xperia z.
tapi kaler yang baru ni nampk lain dari lain.

gulew kapas berkata... [Reply to comment]

Style la Sony punya design. Dari dulu tak pernah menghampakan!

YB Shehan berkata... [Reply to comment]

Makkkk.. 23mp kamera blkg. woaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. nak jugaaaaaaaaaaaaaaaaaak

Unknown berkata... [Reply to comment]

cam best je ni...Sal pun tengah ushar gak...tq Aben ats info

Nadia Johari berkata... [Reply to comment]

banyak dh koleksi tepon abg ben..ehehe

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI