Bila melibatkan anak !

by - November 27, 2013

 

Hurmmm .. Di KL Sentral .. Baru keluar dari LRT Putra, tiba tiba datang hamba Allah ni dgn dukung anak perempuannya yg umurnya dlm lingkungan 2 tahun lebih. Tidur budak tu .Hurmm.. Salam diberikan pada aku. Bersalaman selepas itu.

" Bang , saya nak mintak tolong ni .. Saya baru ja dpt keja kat .... takda duit belanja langsung.  Utk anak .... bla bla bla . " .. Katanya dalam pekat utara.

Aku pandang tepat mata dia. Ya Allah .. Aku tahu sangat perasaan tu .. Tahu sangat ..  Aku tanya berapa dia nak .. Jawabnya cukuplah belanja utk anak dia makan hingga 30hb ni .. Aku tgk jam . Hari ni baru 27hb .

Aku capai beg duit aku. Duit yg baru aku keluarkan dari mesin ATM tadi , aku hulurkan semuanya.. Berubah air muka dia..  Kesian dia hingga terpaksa merayu pada orang. Kesian anaknya tu ..

Semoga Allah murahkan rezekinya ..

Published with Blogger-droid v2.0.10

You May Also Like

16 comments

  1. semoga Allah permudahkan segala kesulitan~

    BalasPadam
  2. sedihnya baca.. huhuhu moga dia dilindungi.. dan moga abg ben dimurahkan rezeki lagi.. inshaaAllah

    BalasPadam
  3. Ya Allah... kalau aku kat tmpt bro pun mungkin perkara sama jugak aku buat... itu pun bkn sbb dia tp sbb si anak dia yg hampir sebaya dgn ank aku... huhhu...

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah...semoga dimurahkan lagi rezeki Ben..:-)

    BalasPadam
  5. sedihnyaa...huhuh..moga abg Ben makin murah rezeki...aminn..dan moga lelaki tu dan anak dia pun makin bertambah rezeki..aminn ya rabbal alaminn..

    BalasPadam
  6. insyaAllah..kita tolong orang sedikit..Allah gandakan buat kita..kalau bukan dari wang ringgit tapi dengan kasih saying..moga kita semua saling bantu membantu..rezeki kan utk dikongsi bersama

    BalasPadam
  7. smg Allah memudahkan kesulitannye & melimpahkan rezeki utk abg ben... (sgt adore dgn keprihatinan abg ben & smg menjadi teladan utk semua... amin)

    BalasPadam
  8. masih ada lagi org yg perihatin.

    BalasPadam
  9. ya Allah...sedeyh nye bc entri abg ben ni...smoga Allah swt memudahkan kesulitan hamba Allah tu..
    smoga rezeki abg ben makin bertambah..in shaa Allah..

    BalasPadam
  10. eh eh careno? jiran umah ida ni... hehehe.. ida pun nak citer benda yang same, ada laa seorang pakcik ni, masa ida nak pergi kerja, dia mintak duit. katanya anak sakit nak hantar hospital tapi xde duit. kami laki binik bagi la. tapi kan abg ben, bulan depan mintak lagi, katanya nak pergi kerja tak de duit. xpe. ida bagi jugak. eh eh bulan ni mintak lagi.. macam mane tu? hahahhahaha

    #takkesah nak tolong, tapi kalau tiap2 bulan guane tu? kuikuii.. kucing tepi jalan pun sakit ida bawak g klinik, ape tah lagi manusia.. ;))

    BalasPadam
  11. Sy pun pernah buat gini. Ada sorang mak bawak anaknya tegur sy. Katanya nak balik banting xde duit. Baru lepas kena ragut. Saya hulur je duit. Mase tu x fikir dia tipu ke ape ke, yg pentibg kesian tengok anak dia. Masa tu sy bujang lagi. Yg penting niat kita sedekah biar ikhlas..

    BalasPadam
  12. sebagai orang ibu saya faham sangat.. seorang ibu memang sanggup buat apa saja untuk anak dia even terpaksa mengemis macam tu kalau dah terpaksa sangat maybe saya sendiri pun sanggup kalau melibatkan anak. hari ni kita tak berada kat tempat si ibu tu mungkin kita akan fikir.. tak sanggup tapi bila kita berada dalam keadaan si ibu tu.. percayalah, apa saja kita sanggup buat demi anak

    BalasPadam
  13. alhamdulillah .. semoga dimurahkan lagi rezeki abg ben.. hmmmm dapat rasa sedihnya yg dia rasa.

    BalasPadam
  14. alhamdulillah..
    "Barangsiapa mempermudahkan kesulitan orang lain maka Allah akan mempermudahkan urusannya di dunia dan akhirat." (HR Muslim)

    BalasPadam
  15. Semoga dipermudahkan urusan....

    BalasPadam
  16. didoakan makin banyak rezki ben ashaari...

    BalasPadam