Aku hempas telefon itu demi kebaikan anak anak ! - BEN ASHAARI

Aku hempas telefon itu demi kebaikan anak anak !

Semakin tidak terkawal bila dengan aku. Dengan mak diorang , tau pulak takut. Dengan aku , main main pulak walhal aku ni dah jenis garang dan naik tangan punya ! Tak kasi muka walaupun sebenarnya memang aku kasi muka. 

Salah aku. 

Sebelum terlambat .. sebelum Sazali kembali salahkan ayahnya , aku perlu buat sesuatu untuk kebaikan mereka. Aku tak perlukan pintu belakang untuk perbetulkan segalanya. Aku cuma perlu  lakukan sesuatu yang dah lama aku patut lakukan ! 

Yer... 

Aku rasa sangat berpuashati ! Masing masing tergamam ! Terus ke meja makan bersama buku masing masing. Qhaliff yang selama ni cuma nak baca buku satu muka surat sehari , terus bermuka muka tanpa henti ! Zahra , menulis angka ! Aariz ? Yer.. terus bermain.

Segalanya bermula di awal pagi hari. Zahra yang tak reti nak tinggalkan telefon malah bila aku amik , dia punya meraung.. pergh.. Bila dah kena hempas , automatik senyap ! Eh , boleh pulak ??



Menyesal ? Hurm.. Entah la.. Aku dah lama menyimpan dalam hati. Diorang mudah hilang kawalan bila bersama sepupu sepupu mereka.  Nah , sekarang ? Nak telefon pintar.. tunggu berakal dan matang dulu. Baru aku kasi. Buat masa ni.. Layan je la Astro Ceria ! 

Aku harap... diorang dapat kekalkan momentum ni. Hurm... Dengan mak diorang , boleh pulak hidup tanpa gajet. Dengan aku.. masing masing macam kemaruk ! Haish... Nak kena selalu gi outstation aku ni ! Hurmm.. 

10 ulasan:

  1. Mungkin sebab dengan Emaknya mereka nampak Emaknya tak selalu pegang gadjet kot..gan Bapaknya mereka nampak Bapaknya asyik pegang handphone..tapi..anak aku terbalik pulak, dengan Bapaknya takut, memasing tak berani, sebab aku melihat suami aku jarang pegang handphone walau di rumah..so anak-anak automatik gan bapaknya simpan hp...tapi dengan aku, ermmm memanjang hp je walau di mana...

    BalasPadam
  2. 😄



    ===============================

    https://alado52.blogspot.com

    ===============================

    BalasPadam
  3. Mmg anak2 mcm tunlh.. akan takut salah sorang atau tak takut langsung.. klau anak2 liez, mmg diaorg naik minyak dekat baba diaorg.. blk je baba dr keje mulalah buat perangai, dgn liez silap gaya kena piyappp dgn rotan.. hp mmg weekend sahaja dibenarkan selama sejam sehari.. xde nak drag masa lebih.. klau tak selamanya no hp

    BalasPadam
  4. Subahanallah..lebih baik awal cegah dugaan phone dari dah tak boleh..sebab, saya perhatikan anak-anak di bawah umur seusia 4,5 dan 6 tahun apabila obses phone tiada dah kemahuna nak kela a, b , c tulis baca

    BalasPadam
  5. Doa ibubapa mustajab ya, lakukan hadiahkan fatihah tiap kali ingat anak..terapkan kelembutan dalam tegas, memang cabaran zaman sekarang ni phone. Saya sendiri rasa cabaran dengan ank bongsu saya. Result menurun ..pening dah ..lastly ambil alternatif masih benarkan pegang phone tetapi di pantau ..diberi nasihat ..abang dan kakak dah ok resulit adik bongsu ..

    BalasPadam
  6. Baru petang tadi sembang, anak dia dah 6 tahun ..still banyak tak kenal huruf, membaca suku kata jg belum kuasai..cepat nak mengalah anak dia. Di paksa dah nak lari kata guru prasekolah.
    Saya tengok main game di phone anak dia..tu yang saya terdetik nak tanya. 2021 naik tahun 1 , kami yang sambut..lum tahu baca..apa nak kata anak dia, inshaallah pasti boleh bila ibubapa dan guru berganding bahu. Teruskan usaha ya..doa ya mohon pada Allah kesabaran mendidik anak tersayang

    BalasPadam
  7. Baru up entry kisah kerenah anak di tahun 2020... ingatkan juju je menyinga, sekali ben menyinga kalohhhhh juju hahahahaha... memang anak2 ni kena ajar gak cara marah, baru dia tau erti hormat didikan mak ayah...

    Bab hp ni ju sama mcm wife ben tu, tak reti minta gadget...tp dengan ayah dia kemain lg...tu pun sikit hari kena hempas rasanya hahahahahha

    BalasPadam
  8. Better that way buat mcm zaman kita dulu, yana da pi sekolah menengah baru merasa pgg phone itupun xda tenet pnya hahah

    BalasPadam
  9. Woww..ok ..ok..syg anak lebih dari hp..keep it up..hempas phone takpe..jgn hempas anak je..hehe

    BalasPadam
  10. Abg ben.. Kalau boleh elakkan kanak kanak dgn gajet. Bg masa dh besar sikit. Mmg byk keburukannya...

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.