Apa nak kena buat jika Kuala Lumpur atau seluruh Malaysia 'di lock down' dek kerana Covid-19 ?

by - Mac 12, 2020

Menakutkan bunyinya ? Ahaaa... Tapi itulah realitinya. Bila aku baca media sosial , ada kes pertama di Brunei yang mana pembawanya adalah peserta itjimak tabligh yang diadakan di Kuala Lumpur , baru baru ini. 

Aku macam.. Gulp ! 5 ribu ? Yang kes gelombang kedua bermula pun dari satu event yang kecil tapi impaknya besar ! Ni kan pulak 10 ribu ? Allahu Akhbar ! Tak terbayang kesannya ! 5 ribu saja dalam Malaysia. Dan biasanya , mereka akan gunakan LRT untuk bergerak. Aduh... Bayangkan camana viralnya ? 




Keadaan terkawal ? Hurm... Setakat ni apa yang aku nampak cumalah langkah langkah pencegahan dan juga perubatan. Bagaimana pula langkah langkah pembasmian ? Aku ke bank tengahari semalam pun tak de langkah pencegahan. Main masuk gitu jer. Sanitizer pun diletakkan di tempat yang agak terlindung.

Teringatkan kes sanitizer kehabiasan stok di pasaran dan begitu juga face mask , aku amik langkah selamat. Mulakan menyimpan makanan utama di dalam rumah dan juga ubat ubatan.  Bukanlah nak hadirkan rasa takut kat korang tapi sekadar beringat. Itali boleh kena , inikan pulak kita ? Haaa.. Tak salah beringat kan ? Bukan takut mati tapi jika kekurangan stok makanan , ubatan.. atau anak sakit demam ke... ubat dah ada. Nak gi klinik , mana tau la kot kot kena kuarantin dek mungkin ada pesakit pernah ke situ atau apa jua alasan sekali pun.. kan ?

Ok.. aku bukan nak cerita pasal tu.. Aku nak cerita mengenai masalah aku dan aku tau , korang pun ramai begitu. Sapa yang baca entri aku ni , seorang yang rabun ?  Tak kisah la rabun jauh atau dekat.. janji rabun ? Haaa.. ramai kan ? Dan aku nak tanya.. berapa banyak spek korang ada ? Backup ? Kot la patah atau pecah , kan ? Kena pulak time time lock down atau shopping mall kena lock down ! Perghhh... berdarah hidung wehh ! Confirm mengelupur. Camana nak melihat dengan jelas kan ?

Aku pernah kena la.. Spek aku hilang. Kena pulak masa tu aku nak kena drive gi kerja. Dah tu camana ? Nasib baik la spek lama aku ada. Walaupun dah kabur , membantu la gak untuk bergerak. Dan sementara 'ada masa' , aku rasa aku nak kena buat satu lagi cermin mata yang mana membolehkan aku melihat di kala siang hari yang panas dan juga boleh memandu di malam hari ! Penting ni !! Tapi dengan bajet yang rendah. Bajet ciput jer ! Duit kena standby buat masa ni dan cermin mata pun penting. Takda spek , hilang penglihatan wooo ! 

Maka aku akan ke Sungei Wang di Bukit Bintang. Situ ada kedai kegemaran aku. Senang nak kira kat situ. Bagitau nak apa.. berapa bajet.. Diorang akan buatkan ! Confirm puashati. Tapi janganlah mintak harga mengarut pastu harapkan kualiti gempak giler ! Huhhh.. kena bijaksana la skit , ok ! 



Dah banyak kali aku buat kat sini. Dan memang puashati. Rayban berpower pon boleh kauu ! Dulu aku buat spek , abis beribu.. sekarang ? Huhuhu.. Nyesal aku tak jumpa kedai ni dulu. Boleh jimat banyak weh ! 

Hari Jumaat ni aku gi amik spek baru aku. Cermin tukar gelap. Hehehe.. Dari warna putih , pastu boleh gelap dengan harga baekkkk punya ! Pastu boleh memandu malam ! Anti silau gitu...  Harga ? Aku bajet dalam .. hehe.. kena tengok bingkai apa aku nak ! Nak yang tahan lasak  seperti titanium atau plastik seperti yang aku pakai sekarang.. duduk berkali atas dia pun tak pecah ! Heheheh..  

Kat mana ? Camana nak pergi ? Korang boleh follow di bawah ni :

FacebookEyes Vision Group 
Instagram : Eyes Vision Group 
Alamat : Ground Floor G-096, Sungai Wang Plaza, Plaza Bukit Bintang, 55100, Kuala Lumpur
No tel : 0163636464 ( Mr. June )
Waktu Perniagaan: 11pagi - 9 malam ( Setiap Hari)
Kod Diskaun : Sebut jer ( Ben Ashaari Follower )

Jangan ingat cermin mata tak penting ! Haaa... meraba dalam terang nanti woooo.. Nak tengok tv , membaca.. fuh... tak pasal pasal mintak tolong orang buatkan lak ! Sebelum terjadi , pastikan ada backup dan satu lagi.. sementara belum ada GST ! Hehehehe.... 

Bila dah ada spek , boleh fokus kembali buat simpanan stok keperluan harian.. heee.. Persediaan jer. Bukan mintak pun.. Tak salah bersedia.. kan kan ?


You May Also Like

4 comments

  1. Betul, kena ada persiapan & simpan stok apa yang patut utk kegunaan sekeluarga. Spek spare pun i dah ready dah, risau menggagau meraba kalau spek patah time tak leh kluaq umah tu

    BalasPadam
  2. risau jugak virus skrg ni. takde spare spek sbb jarang pakai..hehe

    BalasPadam
  3. errm. jagalah kesihatan di mana jua kita berada

    BalasPadam
  4. Rabun spek takde menderita ooo

    BalasPadam