Mulakan berpantang kerana migrain !

Lagi beberapa hari , usia aku akan masuk 40 tahun walaupun hari lahir aku , hujung tahun ! Hehehe.. Aku tetap amik kira tahun.. Dengan cara tu , aku senantiasa ingat yang aku bukan lagi budak budak kecik yang berlari anak bermain bunga api.. Huhuh..

Orang kata , kehidupan bermula pada usia 40 tahun. Hurm.. memang betul la.. Bagi mereka yang belum lagi insaf , masih lagi berpoya poya , tak kenal sapa Tuhannya , rasanya ni la masanya yang sesuai. Penyakit dah mula hinggap di usia ni. Terasa badan pon tak segagah di usia muda.. Sememangnya perlu sedar diri walaupun rupa tetap kacak ! Kannn.. hehehehe..

Makaaa.... wife aku pon dah mula cari makanan yang sesuai dengan aku. Ikutkan memang dari dulu dia suka sediakan seperti salad , ikan stim , ayam bakar tapi aku kesian kat dia.. dia penat bekerja pastu nak sediakan semua tu..

Tapi nampaknya , kali ni kena buat jugak laaa.. cuma aku kalau boleh simple simple dah la.. sian dia ! Bagus aku kan ? Heheheh.. 
Overnite Oats

Yup. dia buatkan . Ada dua botol dia simpan dalam peti ais. Rasanya ? Sedap ! Tak de la macam makan oat ngan susu jer.. hehehe.. Kalau amalkan ni setiap malam dan pagi , aku rasa perut boroi pon boleh hilang woo ! Aku pernah try dulu sebelum kawin... Amalkan oats selama  sebulan.. memang nampak hensem banget kooooo ! 

Dan jangan lupa.. bersenam ! 


Kolestrol.. kencing manis.. fuh ! Menakutkan... ramai dah tumbang ! Food review pon kena memilih dah pasni.. tak leh main balon jer.. Hurmm..

8 ulasan:

  1. x nak share ke resepi? nampak sedap...hihi

    BalasPadam
  2. Moga dengan gaya pemakanan yang sihat buat kita semua semakin sihat dan kuat dalam menjalani rutin harian.

    BalasPadam
  3. jaga2 dengan kesihatan. jom ambil suplemen

    BalasPadam
  4. SA uric asid tinggi....doc nasihatkan jaga makan....huwaaa nak detox...

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum abg ben, saja nak share info dengan you sb I pun dulu migraine. Pernah dengar tak terapi elektrik? Kalau dapat buat bagus tau. Memang sakit tu makin lama makin kurang insyaallah. Ini pun I nak cas lagi after few years migraine free kira okla kan. Ni pun factor pemakanan tak jaga. :)

    BalasPadam
  6. baru je tadi dapat petua dari sorang doktor.. dia kata ubat migrain ialah, minum air masak banyak-banyak sekurang-kurangnya 2L sehari..ada lagi, tapi dah lupa lah..

    BalasPadam
  7. Kata doktor, tak semua sakit kepala tu migrain.Tapi, tak kiralah migrain atau sakit biasa, salah satu caa nak elak adalah dengan sentiasa tenang fdan tak stress di samping sentiasa menjaga pemakanan dan amalkan gaya hidup yang sihat.

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009