Dapur Tanpa Sempadan...

Isnin, 25 Ogos 2014

3 kamera wajib dibawa !

 

Bila gi event atau apa jua aktiviti luar bersama rakan rakan mahupun seorang diri , sebagai blogger pastikan akan bawa gadget utama iaitu kamera ! Pentingnya kamera ini adalah untuk memastikan entri kita tu punya gambar yang jelas dan cantik..

Macam aku , aku mulakan dengan beli kamera kompak. Yang boleh masuk dalam air tu .. lasak dan berkualiti. Olympus tak silap aku. Kemudian aku tukar ke Nikon sebelum gunakan Sony. Aku bukanlah pro sangat guna kamera dslr .. maka aku gunakan Sony Alpha5000 yang sesuai untuk mereka yang amatur.

Selain dari kamera dslr , aku kena guna kamera handphone. Aku perlu segera update ke media sosial bila amik gambar. Agak kurang beminat untuk letak watermark kerana setiap gambar aku tu amik tu , hak Allah. DIA yang bagi idea pada aku dan izin untuk aku amik gambar gambar tu.. Kalau rasa nak guna , amik je la.. Melainkan gambar gambar peribadi ! Yang tu aku tak benarkan laa..

Untuk kamera handphone atau smartphone , aku suka guna Htc dan sekarang Sony Xperia Z2. Cantik dan pantas ! Penting untuk aku bila ada event atau aktiviti .. kena cepat amik gambar ..

Guna Sony Alpha5000 .

Sony Xperia Z2 .. Gambar gambar ni boleh jadi lebih cantik jika main manual. Aku guna auto jer.. Malas nak setting .. Hehehehe ..

Tapi sekarang ni , aku suka guna GoPro ! Imej fisheye yang dulu aku tak reti hasilnya , tapi selepas bergambar di Paris .. aku semakin teruja mengusungnya ke mana mana.. Nak gunakan pon mudah ..

Nanti nak try guna GoPro masuk Taman Negara.. Mesti cool kan ?

8 komen :

Akif Imtiyaz berkata... [Reply to comment]

Cantik ...

Shark Kay berkata... [Reply to comment]

bleh jadi duta sony nie ben:)
mmg terbaik koleksi ben untuk kamera.

Fiza Rahman berkata... [Reply to comment]

Cantik gambar² ni.

zarulfarhana berkata... [Reply to comment]

tumpang tnya, antara gopro dan camera sj4000 mana ok? kot ada pendapat ka?

Ana Muslim berkata... [Reply to comment]

cantik gambar2nya terutama selfie di Paris

Nazlee Ismail PCL berkata... [Reply to comment]

Setakan ni hanya mampu guna kamera hp..tak dinafikan blogger perlu kpd kamera yg berkualiti... suatu masa nanti. BEN ..Go Pro memang memuaskan hati...verangan lg.

Illya Farhana berkata... [Reply to comment]

Gmbar cantik

tifa anvar berkata... [Reply to comment]

gambar2 mmng trbaik

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI