Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 31 Ogos 2014

Nasi lemak dan Paris !

 

Photo: Nasi lomak utk sarapan pagi ..

Bangun pagi.. rasa lapar sangat ! Mungkin dah biasa bersarapan awal pada Ramadhan lepas hinggalah semalam.. Padahal sebelum tu, aku bukanlah jenis manusia yang makan awal pagi.. Hurmm..

Selepas beli 6 bungkus untuk sekeluarga makan… aku seperti biasa , amik gambar dulu dan up di Facebook dan Instagram. Pasti akan ada rakan bertanya … dan soalannya , berapa harga nasi lemak ?

Terus terang , aku tak pernah bertanya pon berapa harga nasi lemak ni. Aku rasa dalam RM1.20-RM1.40. Kalau tanya , pasti aku tak jadi nak beli sebab mahal !

Tiba-tiba aku teringat sewaktu di Paris.. Sekarang ni , apa saja aku buat , pasti Paris jadi perbandingan ! Walaupun ada yang rasakan aku ni ‘tak logik’ tapi sekurangnya perbandingan yang aku buat tu membuatkan aku rasa bersyukur sangat aku ini WARGANEGARA MALAYSIA !

Sewaktu di sana , aku tak tau nak makan apa. Nasib baik di hotel pertama tu , milik orang arab tak silap aku. Baca pampletnya tertulis semua makanan yg disediakan dalam tu , Halal.. Wallahualam..

Bila keluar makan tengahari .. terus terang , terkedu nak makan apa ! Cari la restoran Halal.. Ada , banyak sebenarnya.. Tu takde masalah pon tapi yang jadi masalah ialah ..

DSC_0995

DSC_1000

DSC_0994

Harganya !! Orang kata kalau kita dok asyik ‘convert’ maka kita tak makan la kat sana ! Memang betul pon sebenarnya tapi memandangkan aku ni kerja di Malaysia pastinya kena convert sebab gaji aku dalam RM .. bukan Euro !! Kalau Euro , semua ni murah bagi aku ! Harga sama je tapi sebab nilai matawang kita murah berbanding Euro , maka ianya sangatlah mahal !

Nak makan nasi yang halal 18.50 euro.. 18.50 x 4.4 = RM ??? Kira la sendiri ! Tu baru nasi.. belum air mineral ! 2 euro ! Murah ..mmg murah kalau aku berpendapatan dalam Euro..

Bila aku tiba di Malaysia , segalanya adalah murah bagi aku walaupun aku bukanlah orang kaya ! Aku masih mampu makan dan setahu aku , takde orang Malaysia mati kebuluran ! Makanan mewah dan murah sebenarnya di Malaysia ni ..

Kesimpulan , dimana kita berada ..sama saja.. Kena ada usaha keras utk hidup ..bukan mengeluh dan mencari salah org.

Ada hikmah rupanya Allah ‘hantar’ aku ke sana .. Buka mata aku luas luas ! Benarlah kata org.. Byk berjalan , luas pengalaman..

6 komen :

ruggedmom berkata... [Reply to comment]

Sy pernah ke UK masa exchange rate 5.99 so saya ambil heavy breakfast then lunch dlm pkl 3 atau 4

Nazlee Ismail PCL berkata... [Reply to comment]

emm dah lama setuju dgn kata orang tu..., cuma perjalanan kita ni tak seluas mana lagi haha , masih bertapak di bumi bertuah ni saja..

TunSha Ayunie berkata... [Reply to comment]

teringin jugak nak merasa... tapi sokong bambeng... jangan mengeluh... berusaha dan bersyukur !!

Rosmiza Ali berkata... [Reply to comment]

Nasik saje Dah dekat 100 hengget ye kat sana? Huhu.. Memang bertuah sungguh la kita dilahirkan di Malaysia.. Bersyukur lahir sebagai warganegara Malaysia.. Merdeka!
Rosmiza Ali Official Blog™

Zasillah Ariffin berkata... [Reply to comment]

bersyukur kata kunci kali ini. InshaaAllah Aamiin.

Ahmad Zu Mal Md Rayi berkata... [Reply to comment]

Omg mahalnya. Kalau nak pergi kena bajet besar2 la gitu ^_^

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI