Bila Qhaliff di hospital ..

by - Oktober 03, 2012

 

Aku pakai baju .. Keluar dan hidupkan enjin kereta .. Tak tau nak kata apa .. Benda jadi sepantas kilat.  Qhaliff dah tak menangis .. Lebam di dahi dah surut sedikit tapi tetap perlu ke hospital sbb perlukan rawatan dengan lebih rapi terutamanya part retak atau kecederaan dalaman ..

IMAG3871

Nak bebel ? Hurm .. ada gak la sedikit sbb aku seringkali bagitau wife sila gunakan KALAU bila nak lakukan sesuatu. Walaupun tak bagus tapi sekurangnya ia membuatkan kita waspada ..

Perjalanan ke hospital ditemani airmata kekesalan dari seorang ibu ..Dan Qhaliff , asyik merenung aku .. Seolah dia tau aku sedang bercampur baur perasaan ..

IMAG3872-1

Sesampainya di hopital bahagian kecemasan , wife terus g ke bahagian pendaftaran. Qhaliff , ceria aja ! Lega sedikit hati aku . Sekurangnya dia tak menangis lagi atau muntah .. Nak gak dia senyum senyum dan main ..

Lama gak nak tunggu giliran Qhaliff sampai walaupun sekadar 2-3 orang . Maklumlah , kecemasan. Ramai lagi teruk waktu tu .. Aku tunggu kat luar sambil dukung Qhaliff.. Gurau ngan dia .. Takut dia fobia.. Alhamdulillah , ok dia .. Sengih sengih tapi tak beria sangat bermain. Mungkin sbb menangis tadi kot ..

Wife , kat dalam lemah. Dia ada tekanan darah rendah .. Dia kata dia nak pitam tadi sbb takut sangat . Aku suruh dia duduk rehat ..

0042 dipanggil.. Doktor bertugas sangat baik sekali .. Dia tanya itu ini, Dia cek Qhaliff .. Pastu arahkan kami ke bilik X Ray untuk  scan kepala dia .. Dan kemungkinan Qhaliff akan di tahan di wad untuk pemerhatian.

Keluar dari bilik doktor , terus ke bilik X-Ray. Takde pulak staff bertugas.. Lama gak duduk situ.. Hingga jam 730. Aku bagtau wife , aku g solat Maghrib dulu dan dia jaga Qhaliff ..

Selesai solat .. Qhaliff belum masuk lagi .. Hurm.. Aku suruh wife g solat dulu .. Sewaktu aku dukung Qhaliff, ada pengawal keselamatan datang menegur Qhaliff .. Dia tanya demam ke ? Aku jawab jatuh katil . Cool dia je tgk. Mungkin dia pernah tengok lagi teruk kot .. huhu ..

Aku tanya dia.. Takde staff ke ? Ke g solat ? Dia tunjuk kat aku .. Lampu tu , kalau warna kuning , tandanya ada patient dalam tu.. Dan aku ..

“ Ooooooooo .. “

Maknanya ada orang la dalam tu .. Tak lama kemudian , wife balik dari solat .. Dia tanya dah dipanggil ke ? Aku jawab , ada staff tadi amik no giliran Qhaliff ..

Dan aku cerita kat wife tadi ada satu babak menarik sewaktu staff X-Ray tu mintak nombor giliran. Ada satu pakcik tu bersungguh nak dahului aku dengan mengatakan dia sampai dulu dan tunggu lagi lama ..

“ Yer , pakcik ni datang dulu dari saya. Bagi dia dulu la .. “

Aku tercari gak kat mana sakitnya ? Rupanya ibu jarinya kakinya  .. Hehe .. Tak pe la.. sakit tenat la kot ibu jari kaki dia berbanding lebam di kepala bayi .. ehehe ..

Dan giliran aku sampai .. Aku masuk dengan Qhaliff .. Wife tunggu kat luar ..

Staff tu bagi tunjuk ajar camana nak pegang Qhaliff untuk dia scan kepala Qhaliff .. Hahah .. Budak ni ! ! Mana dia nak kasi aku pegang tangan kaki dia .. Mula la nak pusing sana sini .. Aku kena agah dia baru dia sengih dan diamm ..

Selesai bab X Ray .. Kembali ke bilik doktor ..  Dan tunggu sekali lagi giliran untuk dipanggil masuk bagi mengetahui keputusan X-Ray ..

“ Betul dia tak muntah ? “ . Doktor tanya sekali lagi..

Wife yakinkan dia yg Qhaliff tak muntah . Dia kata kepala Qhaliff takde retak atau cedera di bahagian dalam. Cuma lebam tu jer .. Takde ubat sapu utk itu .Cuma dia suruh kitorang perhatikan dia selama 24 jam.. Takut dia muntah. Kalau muntah , g hospital dengan pantas ..

Keluar dari bilik doktor , aku cium pipi Qhaliff dengan penuh kesyukuran.. Dan dia , seperti biasa .. tersenyum menampakkan lesung pipitnya tu ..

Alhamdulillah .. aku kena waspada dengan budak sorang ni . nampaknya dia tak reti takut. Aku try bawak masuk bilik tu , dan saja saja wat jatuh , dia gelak ! Alahaiiii .. Mak dia dah fobia masuk bilik tu .. huhu ..

You May Also Like

27 comments

  1. Syukur Alhamdulillah Qhaliff ok

    BalasPadam
  2. Ala, sian Qhaliff.. Pengalaman jaga anak sulung, benda2 mcm ni byk yg buat kita panik. Takpe, belaajar dari pengalaman, nati kena lebih berhati2 ye.. Qhaliff tetap hensom..

    BalasPadam
  3. bila baca coretan ni kesian akak pada Zla, hati seorang ibu yg nampak sendiri kejadian tu depan mata...mmng rasa bersalah yg amat...akak memahaminya...terima kenyataan Zla..ada hikmah di sebaliknya..mungkin Allah nak elakkan dari kejadian yg lebih teruk..mana kita tau kan....pasni lebihkan perhatian..anak tngh membesar mmng banyak karenahnya yg tidak kita jangkakan....moga Qhaliff ceria dan bertambah2 sihat hendaknya....

    BalasPadam
  4. anak saya pn penah jatuh masa usia qhaliff. kami tgh solat berjemaah masa tu. bby plak atas katil,tp saya letak ujung katil, tepi2 dh siap benteng bantal.dh nk jadi bby jatuh sy tgh solat terjerit masa tu sbb nmpak bby tergolek jatuh. wpun masa solat sblm tu dh x khusyuk.sib baek xde pape.

    BalasPadam
  5. hehehe Qhaliff..Qhaliff.. alhamdulillah si bambam ni x de pape..

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah.. fuhh.. berdebar2 bc entri ni dari atas smpai bawah.. :) Syukur!!!!

    BalasPadam
  7. awal Qhaliff dah benjol ye..
    Pertama kali mmg agak cemas Incik Ben, tggu dia dah pandai memanjat dan melompat.. Masa tu tak larat nak cemas ke hospital dah. Based on experience, Hakim dah 4-5 kali benjol kut. Cuma pantau sendiri, dia tak nanges lame2 dan tak muntah..

    BalasPadam
  8. Syukur Alhamdulillah, Qhalif ok. Terkejut tgk tajuk. Alhamdulillah. Mummy jgn nangis2 lagi ya, jgn salahkan diri sendiri. Siann Mummy Qhalif.

    BalasPadam
  9. alhamdulillah semua nya ok,jatuh katil perkara biasa bagi anak2 akak masa kecik2 dulu...

    BalasPadam
  10. alhamdulillah...nasib baik x de pape...kesiannye jatuh katil...anak kak fiza dulu jatuh tangga...lagi besaq dia punya bengkak...tp alhamdulillah gak sbb x de pape...kecut gak perut bila tgk bdak2 jatuh tempat tinggi ni..

    BalasPadam
  11. syukur takda apa2, moga cpt baik lebam tu.benda dah jadi kita jadikan pengajaran.anak ke3 saya juga pernah jatuh katil dpn mata saya.tak tersambar nak tangkap masa tu.

    jatuh hidung terhentak ke lantai yg takda carpet, hidung mengalir2 darah.mmg panik.walau dah x ray xde patah ke apa tp seminggu saya fobia tak mampu nak masuk bilik tu. 2 minggu tido tempat lain.sangat fobia bab jatuh katil ni.

    BalasPadam
  12. Syukur ALhamdulillah Qhaliff tak der apa2.. lepas ni kena lebih berwaspada dan sentiasa beringat.. betul tu "KALAU" tu sangat2 penting.. ni pengajaran buat kita sebagai ibu bapa..

    BalasPadam
  13. Syukur alhamdulilah...
    Mmg bdk nk pandai tu...tgk aje la nnti, mesti ada benda atau aksi baru yg dia bt nnti..

    *mmg umur bdk gitu kena perhati, tp klu dh nk jadi, mmg tak dijangka...

    BalasPadam
  14. alhamdulillah qhaliff ok....sekarang bila qhaliff dah besar dan lasak memang sangat tak digalakkan tidur atas katil..macam kayrul ada anak kecik memang la x merasa tido atas katil lagi...dah jadi macam perhiasan plak katil tue...


    tiap2 malam gigih la bentangkan toto dan tido kat bawah jer....x berani tido atas katil coz hadif dah banyak kali sgt terjatuh dan mujur la x de lebam2...

    BalasPadam
  15. Lepas ni more careful ya..faham sangat perasaan wife bro..Budak ni makin lama makin cerdik akal dan pantas tindakannya. Pantang lepa nanti dah macam2 dia buat. As long as takde muntah dah kira ok la yea..Muntah tu sebab takut cedera dalam je.

    BalasPadam
  16. syukur alhamdulillah..mujur qhaliff xde pape. aritu anak saya pun terjatuh. tapi x terhantuk cuma badan dia je yg terkelepuk kt lantai. check2, mujur xde pape. x muntah, x cedera, xde pape. huhuhu

    kalau bole, jgn biarkan anak2 kecil bayi mcmni keseorangan. kalau nak tinggalkan dia sekejap, letak dalam katil dia (dia blm bole panjat lg). ni pun berdasarkan pengalaman 2 org anak :)

    BalasPadam
  17. Saya ada pengalaman anak jatuh katil masa bangun pagi, saya nak g masak, anak tidur kat atas katil, dah pesan ayahnya suruh jaga kejap, then tiba-tiba anak saya usia dalam setahun jatuh katil. Nasib baik jatuh di atas carpet, terperanjat ler ayahnya (yg terlelap)...nasib baik tak der apa-apa...Kena berhati-hati anak jatuh katil nie..take care..

    BalasPadam
  18. alhamdulillah...Qhaliff takde pape..

    sedangkan saya baby Ammar main remote astro terjatuh kt kepala dia walau tak bengkak mcm Qhaliff tu pun saya duk nangis risau ni pulak kalau say di tempat ibu Qhaliff..mmg sedih dan rasa kesal...

    itulah naluri seorg ibu.. ;)

    BalasPadam
  19. Anak akak dulu selalu la melalui insiden gini.. Tp sekali je benjol dahi. Lepas tu terus dismantle katil, pakai tilam je.. taklah tinggi. Cuma tak glamer la tido atas tilam je.. hehe

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah Qhaliff sihat ! lega dgr, boleh pulak main gelak2 budak kuat tu. :)

    BalasPadam
  21. assalamualaikum en.ben...nasib baik tak ada apa2 yg berlaku pas ni kena la hati2 x boleh dok kat atas katil lagi yer...:)

    BalasPadam
  22. alhamdulillah...qhalief xde ape2..
    lepas ni kena lebih berhati2..

    BalasPadam
  23. Syuukur kepada Allah , Qhaliff dah sembuh

    BalasPadam
  24. bercampur baur bila baca entri nie. alhamdullilah xde ape2 yg serius kat Qhaliff... :)

    BalasPadam
  25. alhamdullilah.. lega dgn entry ni

    faham situasi y menimpa zla.. sbb ayu pernah tgk anak saudara umur 1tahun jatuh. biru smpai bibirnya.

    pi hosp.. mujur xada apa2. tahun nie dh 15tahun dh usianya

    BalasPadam