Cuai atau kena pukaukah aku ?

by - Oktober 30, 2012

 

Sepanjang aku berblog , beg sandang aku adalah keutamaan aku .. Tapi kehilangan beg sandang aku hari ini , amatlah meragukan aku kerana .. Banyak faktor woo bila aku fikirkan balik segala perjalanan ‘keciciran’ beg sandang aku tu ..

Bermula di hentian RNR Gua Musang yang aku keberatan sangat nak turun minum tapi wife ajak legakan diri .. Aku menurut walaupun malas .. Aku lebih suka g RNR Gua Musang yang baru tu ..

Gini ceritanya ..

  • Aku amik beg Deuter aku yang berada di sisi tempat duduk aku dan aku pakai ..
  • Aku dukung Qhaliff lalu menuju ke food court ..
  • Jumpa tempat duduk tapi berubah tempat kerana ada mamat hisap rokok.
  • Aku tanggalkan beg dan letak di sisi aku dan wife duduk depan aku .
  • Sedang minum aku ternampak jiran aku yang duduk belakang aku .
  • Aku segerakan minum dan nak bergerak ke arah dia ..

Disini segalanya bermula .. Aku ‘rasakan’ aku pakai beg sandang tu dan dukung ke meja dia .. Kemudian aku duduk dan tanggalkan beg ..Borak punya borak , akhirnya aku dan wife minta diri dulu . Wife g ke arah kereta dan aku dukung Qhaliff ..

Di sini .. aku langsung tak ingat pasal beg sbb aku rasa seolah aku sedang memakainya .. Enjin dihidupkan dan aku masuk serahkan Qhaliff .. dan terus memandu ! Aku tak ingat langsung pasal beg !!  Aku terasa beg senantiasa disisi aku ..

Pukul 5 lebih .. Aku singgah ke masjid Bentong untuk solat .. Di sini baru tersedar dari lamunan lalu aku bertanya kat wife , di mana beg aku !!! Wife terkejut dan tercari ! Aku sangat sangat tak percaya yang aku tertinggal beg !

Aku call jiran aku tu.. Dia kata dia tak nampak beg tetapi dia nampak aku bawak stroller ! Huh .. biar betul ?? Takkan kot ?

Letih nak fikir .. Aku redha kehilangan beg aku tu.. Aku call blogger Lyssa Faizureen untuk mintak tolong dia tukar segala password aku yang kebetulan aku tak logout dari ultrabook tu ..

Dalam beg aku tu ada Nikon D5100 , ultrabook , external hardisk segala movie , gambar kenangan aku sewaktu aku bekerja di Kementerian dulu .. serta gambar aku bersama wife .. Huhhu ..

Aku bukan nak menuduh sesiapa sebaliknya harap rakan pembaca berhati hati laa .. Walaupun mungkin ianya satu kelalaian , tetapi kita perlu berhati hati gak ..

Beg sandang aku tu seolah kembar aku ! Tak pernah aku nak tinggalkan dia merata kecuali dalam blog !

Bukan rezeki aku .. Aku redha dan tawakal .. Andai dia kembali , maka rezeki aku .. Kalau tak , hurmm .. aku berserah pada Allah ..

You May Also Like

24 comments

  1. Ya Allah... Banyak pulak barang barang kat dalam tu.. Allah ambil 5 ribu dari abang ben, nak uji je.. Insya Allah, Allah ganti balik 15 ribu kat abg ben... Sabar ye bang ben...

    BalasPadam
  2. Astaghfirullah..
    Kalau mamavogue dah meraung kut..huu.
    Semoga incik ben sekeluarga sentiasa di bwh lindungan Nya..

    BalasPadam
  3. YaALLAH... byk barang bernila dalam tu..
    harap sesiapa yang terjumpa tolonglah pulangkan balik...

    sabar byk2 ye abg ben...harap org yg jumpa tu mulialah hatinya...

    dan dibukakan hati olehNYA untuk pulangkan kembali..

    sabar dan tabah ye...

    BalasPadam
  4. ben , ini jadikan pengajaran msa depan ben , jangan buat silap lagi , dengan izin Allah akan dapat balik , insyaAllah ...

    BalasPadam
  5. innalillah ..

    ujian ..

    BalasPadam
  6. Hmmmm....saya pun minta maaf sebab tak perasan ben call petang tadi...huhu...

    BalasPadam
  7. sabar abg Ben.. ada lagi banyak rezeki yg menanti sebagai ganti yg hilang.. insya-Allah, ada hikmahnya :)

    BalasPadam
  8. Insya'allah!!! Barang yg hilang tu mungkin akan diganti olehNya dengan yg lebih baik!!! banyak2lah bersabar abg BEN!!! :)

    BalasPadam
  9. alahaii...
    semoga kamu dilindungi Allah dan harap apa yg ada dalam kamera tu tak disalahgunakan.

    pernah hilang barang berharga, dan sangat memahami keadaan tu.

    BalasPadam
  10. masyaallah Ben, U ni macam mummy lah suka gunakan bag sandang, insyaallah mummy doakan semuga dapat kembali... Amin

    BalasPadam
  11. Gambar-gambar kenangan itu yang tak ternilai dengan wang ringgit. Semoga orang itu akan memulangkan semuanya kepada Ben.


    Terbaru dari Logokoko:

    [U] Apabila pengemis marah kita tak kasi dia RM7

    [U] Kedai gunting rambut usang

    [U] Motorsikal buat mama tersayang di dunia lain :~(

    BalasPadam
  12. aku harap bor dapat bersabar ye.. mungkin hari ni hari bro, tapi hukum karma kena ingat. semoga pencuri itu akan mendapat balasan yang setimpal..

    BalasPadam
  13. banyaknya benda dalam tu bro! takpe la kdg2 kita kena positif juga..Allah buat semua tu bukan sekadar nk uji kita tp mungkin sekadar nak "bersihkan" apa yg kita ada dengan cara bgtu..bukan nak kata kita guna duit haram ke apa tp manusia banyak khilafnya..bgtu la yg sya dgr dr ceramah ustaz..sabar yer bro, kita redhakan jelah :)

    BalasPadam
  14. arghh..gerammnya lah kan.. sakit hati hilang barang.. huhu sabar encik ben, semoga lepas ni lebih banyak rezeki datang.. amin

    BalasPadam
  15. so, makanya nak deuter baru tak?? saya ada jual.. boleh bagi abang ben harga terbaik...hehehe..
    apa2 tengok dekat fb 'hiking bag store'

    BalasPadam
  16. Uhuhu..Sbr abg ben..
    Sya pun br kehilangan gelang hadiah p'kahwinan ms g b'cuti kat Gambang br2 nie..Yakin sgt gelang tu de dlm beg tp bile cari2 xde.. Sgt kecewa tp nak wat cmni..bnd da hlg Tp smpai skrg bile t'igt gelang tu mst rs sedih. :(

    BalasPadam
  17. terasa diri berada dalam keadaan macam tu.. mesti sedih sangat-sangat..

    banyakkan bersabar ye..

    BalasPadam
  18. sayang kan....
    kesiannya...
    banyakkan bersabar ya...
    tak sangka pula boleh berlaku perkara mcm tu..
    sy harap sgt penemui brg2 abg ben tu insaf dan kembalikan semula kpd tuannya..
    huhuhu....

    BalasPadam
  19. Allah hanya mahu menguji..Bersabarlah.. Kita doakan moga org yg terjumpa beg abg ben itu akan kembalikan balik harta2 abg ben...InsyaALLAH..

    BalasPadam
  20. Innalilahiwainnailaihirajiun

    Sabar ye abg Ben, mungkin xde rezeki lah tuh, baru ni pun adik Aisyah hilang beg deuter masa naik bas otw balik Kelantan. Yang peliknya, dia baru perasan hilang masa nak amik beg sandang dy kat tempat letak barang tuh. Alhamdulillah, berapa hari kemudian ada org call cakap jumpa beg tuh kt Kuala Terengganu. Masih ada rezeki dia rupanya.

    BalasPadam
  21. Istighfar byk2 bro. ada hikmah. teruskan berfikir yang positif. tentu ada kebaikan lain yg bakal tuhan balas sekiranya bro lepas ujian ini

    BalasPadam
  22. Hope ada yang bermurah hati pulangkan semula kalau terjumpa... muhasabah diri bro..

    BalasPadam
  23. sy rasa cam kena pukau je tu...

    BalasPadam