Isnin, 27 Mac 2017

Bila 'suri rumah' tak sihat...

Minggu lepas , 4 hari wife amik cuti sebab anak anak tak sihat. Hari ni , aku lak nak demam ! Malam tadi tidur , mengigil je kesejukkan walhal tak pasang pon aircond. Dan biasanya memang panas je. Bangun subuh , terhoyong hayang. Sah aku demam.
Camana  aku nak jaga anak anak kalau aku demam ? Wife kena gi kerja. Ada meeting penting dengan orang penting katanya. Aku paham je. Nak gi umah mak aku , aku tak leh nak drive. Mata asyik nak tutup je..
Wife kasi makan ubat batuk dan demam pada aku. Disapunya minyak kat kepala aku.. terasa lega.. Aariz , dah kurang skit la batuk dia. Selsema pun. Demam tak. Tapi dua ni saja pon dah cukup buat lenguh tangan. Dia nak berdukung jer .. Dan hari ni aku demam , camana nak dukung dia ? Badan terasa lenguh jer.
Dalam keadaan gini.. 'suri rumah' tetap kena bekerja walaupun tiada gaji. Sapa nak bayar kan ? Huhuh.. Cuma kalau boleh , si pasangan simpati la skit.. Jangan la lepas tangan seperti biasa. Aku yang lelaki ni pun tau penatnya jadi suri rumah.. bayangkan suri rumah asli bertugas. Kemas rumah , memasak... asuh anak.. dalam keadaan tak sihat ! 
Hurm.. Lepas kerja , terus balik rumah yer.. bantu suri rumah anda ! 

5 komen :

Nurzakiah Hanum berkata... [Reply to comment]

get well soon

Julia Johari berkata... [Reply to comment]

Cepat sembuh ben...betul tu...suami julia byk tlg dalam soal htr anak dan amik anak di tadika...dia pun kerja sendiri mcm ben...byk jasa mereka yg bergelar ayah ni...tak terbalas budi baik mereka.

Itu sebab masa malam balik kerja julia masa sedap2 bg diorang makan...nak balas jasa suami mandikan anak dan semua dia buat.

Mrs Fuzy sweetsourՆĕγʀǟ berkata... [Reply to comment]

speedy recovery Ben..

Nazlee Ismail berkata... [Reply to comment]

Kesian.. Memang patut bantu pasangan. Takyah nanti suruh. Buat je dgn ikhlas hati.. Waktu demam la kena lg amik perhatian.. Saling membantu.

mas saari berkata... [Reply to comment]

Betul tu, kena saling membantu!

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI