Ahmad Idham kata macam tu.. Ustaz Idrus kata apa pulak ?

by - September 22, 2011

 

Ahmad Idham kata di MSTAR ...

"Saya pelik mengapa perkara ini dibesar-besarkan kerana jika diperhatikan adegan tersebut tidak langsung mempersendakan kalimah syahadah. Cuma hanya cara lontaran dialog tersebut sahaja yang telah disalah tafsirkan.

"Saya terkilan perkara itu diperbesarkan sehingga ada yang menganggap saya sebagai manusia yang terlalu jahil tentang agama. Pihak-pihak berkenaan sanggup mengeluarkan kata-kata kesat terhadap saya,"

 

Kalau dia nak ulamak bagi pendapat , maka ada pendapat dari ulamak .. Boleh rujuk kat SINI .. Korang leh g baca kat sana ... Pastu datang sini balik tau ! ..

 

Ok .. bagi aku la kan .. Isu soal kalimah tu syahadah , Zizan dah pon mintak maaf .. Aku tak rasa salah dia pon.. Bak kata Ustaz Idrus  ;

" Tetapi kesilapan ini tidak terletak kepada pelakon. Pelakon jahil dan tidak tahu apa-apa. Pelakon bukannya (perlu) belajar pondok untuk berlakon filem. Tetapi Penerbit, Penulis skrip dan Pengarah sepatutnya kena rujuk dahulu perkara ini kepada Pejabat Agama atau Jabatan Kuasa Fatwa. Skrip ini boleh jadi untuk mempersendakan Islam dan boleh juga bukan berniat untuk mempersendakan Islam. ".

 

Bagi aku , apa yang membuatkan 'mereka' marah adalah cara  En. Ahmad Idham menjawab soalan dan memperlekehkan orang yang bertanya tersebut ..  Tu boleh rujuk kat SINI ..

 

Bagaimana selepas ini , kami yang tiada ilmu agama seperti ulamak atau pon punya PHD untuk mengeluarkan kritikan terhadap filem tempatan sedangkan KAMI MEMBAYAR UNTUK MENONTONNYA !!! Bukan dapat tiket free okeh ! Lainlah download.. DOWNLOAD pon bayar okeh !! Unifi beratus ringgit sebulan !! Bukan g lepak kat mamak pastu download.. Tu pon kena bayar gak roti canai dan teh o kosong .. Air suam , free mamak tu kata.. Ala , mamak kat Ali Bistro.. Mamak lain kena bayar.. Dia kata muka aku sama cam anak sedara dia kat India .. Tu pasal free..

 

Ok.. lari tajuk .. Mudah je En. Ahmad Idham .. hormat penonton dan penonton hormat anda .. Terimalah kritikan. Anda cuma pembikin filem di Malaysia.. Belum mampu capai tahap Hollywood.. Bollywood pon jauh lagi .. Okeh ? Semoga maju jaya dalam filem akan datang .. Saya takkan tengok dah ..

 

Tunggu Mamat Sepah buat filem lak.. Tapi pastikan pakai cermin mata tau masa shooting tu .. Kan salah shoot lak .. hehehe..

You May Also Like

24 comments

  1. dulu suka ahmad idham..skrg tak dah!

    BalasPadam
  2. "apa kejadahnya semua ini?"

    bak kata pengacara NTV7 satu ketika dulu...

    BalasPadam
  3. mungkin lontaran ahmad idham nak backup diri dia pun disalahtafsir.. hee..ben juga yang redha je org nak hentam ke ape kan.. positif jee :D

    BalasPadam
  4. marah sangat abg ben yer.. rilex2.. kang semputttt.. hahahahaha.. yang ayat last tu tak leyh tahan.. mampu ke mamat bersepah2 tu wat filem? hurm.. sat g jawapan dia pun same cam ahmad idham gak.. tak paham2..

    BalasPadam
  5. ahmad idham ni still dgn besar kpala dia ek..bkn nk mtak maaf ke,ape ke..nak sangkal jugak habis-habisan..nk jugak tegakkan benang yg basah..

    p/s:xsuke director yg "besar kepala"..sekian.. :)

    BalasPadam
  6. haha
    meh tngu mamat buat filem plak

    BalasPadam
  7. sokong dengan abg ben...kita bayar untuk filem yg buleh buat teladan :)
    wallahualam...

    BalasPadam
  8. mamat sepah da nk blakon filem ke??huhu..kes ni boleh djadikan pengajaran..harap2 zizan boleh pilih filem yg lebih elok dan sesuai untuk tontonan peminat..support zizan!

    BalasPadam
  9. apa ni..? macam ni eh cite nye.. baru tahu.. gile r.. ni boleh kpada syirik..

    BalasPadam
  10. sokong apa yg mizz pelangi tu cakap. :)

    *1st time tggl komen, slame ni silent reader je. hehehe.

    BalasPadam
  11. mmg disokong abg ben..x kira la status pengarah ker, datuk ker, tan sri ker...terima la kritikan dgn hati terbuka..

    "byk bercakap...kurang mendgr..hati menjadi keras! - sukar menerima pendapat/kritikan drpd org lain" JADIKAN PENGAJARAN KITA SEMUA..

    BalasPadam
  12. Saya sokong dengan Abang Ben...kita pengguna bah....kita yang nampak...tak kan dia ingat filem dia ok...kalau tak de kami mana ada orang mahu tengok filem dia...baru kat Malaysia dah besar kepala...

    BalasPadam
  13. aku xsetuju sama skali kalimah Allah nk di jadikan sbg bhn buat org lawak....

    niat yang baik belum tentu meninggalkn kesan yang baik jika tidak di lakukan dgn cara yang baik....

    menjaga sensitiviti org lain itu penting...sbb kita bukan duduk sorang diri kt dunia ni....

    kalau kita rasa dh tersilap ...mohon maaf dan bertaubat....

    BalasPadam
  14. haih,sng nya cara dia menjawab. tak patut betul.

    BalasPadam
  15. betul tu.. Ahmd Idham hormatlah teguran penonton. Bukan melenting. tanpa kami takkan meletop filem anda itu..

    BalasPadam
  16. sokong! sepatutnya dia terimalah kritikan penonton... ini tak, masih nak cakap besar!

    BalasPadam
  17. konpem boikot citer ahmad idham..jawab teguran orang macam pe ntah....

    BalasPadam
  18. islam x leh dipermainkan... jgn ckp ikut pakai hati ikut pakai otak!

    abg ben.. follow lah blog kite yang baru nk merangkak ni... sila beri tunjuk ajar yerk... ;)

    nanouji.blogspot.com

    BalasPadam
  19. Saboe je la Ahmad Idham oi... Takot je pas nie x de da yg nak tengok filem kaw~~~

    BalasPadam
  20. yup sokong bang ben..kite bayar tiket bukan dapat free....

    BalasPadam
  21. jgn mudah melatah... persepsi org seni n persepsi ahli agama x same.... tuhan cipta pemikiran kite berlainan dan kite dididik oleh ibu bapa lain2... cume tuhan maha mengetahui... ape yg dia nk sampaikan....

    BalasPadam
  22. kenape x boleh nak terime pendapat orang len???kan boleh jadikan iktibar di masa hadapan...teringat pulak kes gambit tue..huh..

    BalasPadam