Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 8 Julai 2015

Gadget bakal musnahkan kemeriahan Aidilfitri ?

 

Karya dari Syed Alwi ini ada benarnya…

image

image

Aidilfitri bakal menjelang tidak lama lagi. Tapi berapa banyak kad raya anda dapat ? Berapa rumah yang akan letak pokok serta kad raya sebagai hiasan ? Payah giler kan nak jumpa terutama di bandar bandar !

Serius , aku rindukan suasana Aidilfitri di zaman kanak kanak aku.. Sekarang ni , kemeriahan terasa masa pagi raya jer. Pastu ?? Semua sibuk dah.. Yang datang bertandang , telefon pintar di tangan.. Berbual sambil mata tengok hp.. pastu tersengih.. Haih… Kecik hati kawan kita tu.. Dah la nak jumpa payah ! Dah dapat jumpa , sibuk dengan handphone !

Tu belum part kengkawan ucap raya melalui whatsapp ! Pakat main copy paste jer .. Hahahah.. Boringnyaaa ! Kalau dulu , dapat la tengok tulisan kawan kawan. Hilang perasaan rindu.. Ni skang tengok font standard jer..

Dan pastinya , di media sosial bersepah gambar tayang pakaian baru masing masing .. termasuk aku ! Huhuhuh… Dan menantikan pujian ! Saudara mara depan mata.. sekadar tetamu datang untuk makan pastu balik ! Tu jer..

Semakin pudar seri Aidilfitri, kah ?

13 komen :

Puan Wawa berkata... [Reply to comment]

Betul, setuju sgt.. Tgk time kuar ngan kawan2 dah laa.., asyik pandg enset je memasing.. Cakap ngan enfon..")

Nurzakiah Hanum berkata... [Reply to comment]

bestnya

The Kehalusan Kelembutan berkata... [Reply to comment]

salam alaik. setuju.
macm tahun lepas sepepu ada tegur no phone hari ni, malam kang baru la tgk .
rindu jgk, dulu masa kecik xreti nya nak tekan tekan phone , bdk skrg 3 4 tahun dah ada phone..

Lyssa Faizureen berkata... [Reply to comment]

btol btol btol

Yan Ty berkata... [Reply to comment]

Setuju , rindu zaman dulu...

Sekarang ni nak pasang pelita dgn minyak gas pun dah xde. semua guna tiruan je. Benci!

E'in berkata... [Reply to comment]

sgt setuju!

Nurul Nadiah berkata... [Reply to comment]

abg ben.. nak kad raya.. hihi

yaya_flanella berkata... [Reply to comment]

Pergi beraya, main hp huwaaa setuju sgt. Lepas tu minta password wifi ish ish. Tapi Zaman sekarang tak meriah macam dulu dah. Bebas budak kecil nak beraya. Sekarang ibu bapa pun dah risau nak lepaskan anak beraya walaupun sekitar kawasan perumahan. Bahaya huhu

Eda Michio berkata... [Reply to comment]

Memang betul tu abg ben makin cangih makin jauh dgn famili..huhuhu

Shuhaida Kabdy berkata... [Reply to comment]

setuju..pernah kena sound ngan mak akak..hangpa balik raya pakat nak tengok hp ja ka??terkedu sat..huhuhu..

HE.RE. K.NOT berkata... [Reply to comment]

I so agree with U Ben. However we still need gadget and technology to communicate when needed but MODERATE is always the KEY to everything. (^^) I do feel the pinch of the GAP Created by Technology. Communication is NEVER the same anymore.

Cikk Mimin berkata... [Reply to comment]

Nyorokkan gadjet raya nnti. Huahua

Sohoque berkata... [Reply to comment]

Hmmm. Zaman anak2 kita nanti mcmana la pulak gayanya

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI