Moratorium tamat. Mampukah kita teruskan kehidupan seperti biasa?

by - September 03, 2020

" RM0.00 MBB/MIB: Moratorium HP/HP-i akan tamat pada 30 Sep 2020. Jika anda perlukan bantuan lanjut, sila kunjungi Pusat Kewangan Auto kami atau hubungi 0322969800 "

Hurm.. dah beberapa kali dapat sms begini. Nampaknya dah sampai masa untuk kembali bayar hutang piutang ! Huhuhu.. Tiada lagi 'bulan madu' untuk mereka yang seperti aku. Nak makan luar pasni pun akan pikir panjang. Simpan tu memang dah simpan. Cuma masih ada la part part enjoy tu. Dan ianya akan berakhir bulan ni. Tiada dah pasni. 

Mengenang nasib ramai yang dibuang kerja. Bagaimana nak uruskan hutang hutang tu nanti ? Mereka yang berniaga... bagaimana jika orang seperti aku mula menyatu perbelanjaan ? Tiada lagi bersantai di luar rumah ? Pergi melancong ? Setiap hali cuti , masing masing duduk di rumah je. Beriadah di depan rumah. Tiada lagi pembelian mewah.  Apa nasib peniaga kecil ? Yang besar juga akan bermasalah. Pemotongan gaji serta pengurangan kakitangan. 

Yang masih bernasib baik ialah penjawat awam. Tapi mau kena ingat juga.. jika ekonomi tidak bergerak seperti biasa , mereka juga pasti akan 'bermasalah'.  Negara negara lain dah melaluinya berbulan bulan dan kita bakal hadapinya nanti. 

Tahun depan , Aariz pulak akan masuk tadika. 5 tahun. Aku masih memikirkan apakah dia perlu ke tadika atau buat home schooling je. 6 tahun nanti baru hantar.  Terpaksa. Nak hantar tadika pun bukan murah. Abang dan kakak dia pun dah masuk sekolah. Nak gak guna banyak duit. Huhuh.. 


Berniaga ? Aku masih memikirkan cara untuk dapatkan pendapatan sampingan. Tanpa 'menipu' orang lain. Hurm... Faham faham je la kan ? Sekarang ni,  orang nak kaya atau berduit , tak kisah dah bab berkat atau halal. Asalkan diorang 'selamat ' dah . Yer , bukan semua tapi ramai dah macam ni.. 

Plan B, C perlu disediakan... Respek tul orang boleh beli kereta baru dan rumah ketika ekonomi begini. Maklumlah , apa juga pekerjaan makan gaji.. belum tentu hala tuju. Nampak cam ok tapi... 

Semoga Allah lindungi kita semua. Apa pun , jangan buat kerja kerja yang tidak berkat ya..

You May Also Like

5 comments

  1. Kita jangan putus asa dan terus berusaha, insyaallah ada rezeki yang mendatang

    BalasPadam
  2. Baik...cari rezeki halal.. doa baik2 untuk semua

    BalasPadam
  3. Moga rutin harian kita semua dipermudahkanNYA.. InsyaAllah.

    BalasPadam
  4. In syaa Allah.. Yang mana tak terjejas pekerjaan tu, jaga lah kerja baik-baik.

    BalasPadam