Kenapa aku punya status 'High' Risk di MySejahtera ?

by - Julai 31, 2020

Alhamdulillah... dapat gak gi solat sunat Aidiladha di masjid selepas Aidilfitri lepas, buat kat rumah jer.. Dan kali ni , solat sunat dalam Norma Baru. Satu sejarah buat dunia. Dan nak masuk masjid pun kena beratur gitu. Tertib memasing. 

Aku pun upload la gambar ke Facebook. Dan aku tak amik tau pun part MySejahtera aku tu.. Walaupun aku selalu je nampak status di MySejahtera aku tu  , berwarna merah. Aku buat dek je la. Sebab mungkin status tu kasi tau tempat aku tu , berisiko tinggi untuk dijangkiti. 




Aku upload dan beberapa orang kenalan FB tegur. Hurm....Aku tak amik tau pun dan sekadar gelak gelak jer. Tapi bila aku teringat mengenainya , aku terus Google mencari jawapan kenapa risiko 'High'! 

Hurmm...

Dan dapat jawapan.. 

I received a ‘high’ risk status after scanning the MySejahtera QR Code, am I be allowed to enter the premise?

MySejahtera users who are currently classified as Person Under Surveillance (PUS), Person Under Investigation (PUI), Casual Contact or Close Contact will receive ‘High Risk’ status. Similarly, non-MySejahtera users will also receive ‘High Risk’ status if they have answered ‘Yes’ to the health declaration in the Check-In registration page. 

Entry into the premise for ‘High Risk’ visitors is dependent to the particular premise policy. Currently, no rules have been set to deny the entry for the
visitors

Apa kena buat ??? Pengguna yang dapat HIGH ni kena update maklumat kesihatan diberikan pada kita di aplikasi MySejahtera tu. Kita kena jawab dengan jujur dan ikhlas. Jangan tipu. Kalau tipu, kita akan menyusahkan diri kita dan juga semua orang ! Jawab soalan tu dan status akan berubah.. 

Aku jawab dah.. 


Dan automatik status berubah ! Adehh.. Baru la aku paham menda alah ni. Bukanlah buta IT tapi malas amik tahu ! Huhuhuh.. Rupanya begini nak 'main' dia.. Adehh... 

You May Also Like

11 comments

  1. Ramai juga kawan2 yang kena macam ni. Sebab tak jawab soalan dkt Things To Do.

    BalasPadam
  2. Okay yg penting e-wallet rm50 dah dapat

    BalasPadam
  3. Alhamdulillah nasib baik sebenarnya low risk

    BalasPadam
  4. haah kena update..
    husband hari tu camtu gak, dia pun pelik.. terus mas soh update!

    BalasPadam
  5. Ye la kadang jadi ingatkan salah sistem.
    Rupanya kena buat gitu

    BalasPadam
  6. Bagus juga share info tu kat sini... Alhamdulillah masuk kategori 'low'...

    BalasPadam
  7. Plis bgi bhsa mlayu.. 😫😫x fhm sgat laa..

    BalasPadam
  8. Plis bgi bhsa mlyu.. 😫😫x fhm sgat laa

    BalasPadam