Stress jaga anak di rumah ? Ini rahsianya aku..

by - Oktober 26, 2020


Aku terbaca kisah seorang single daddy yang menjaga 3 orang anaknya di Twitter. Katanya tiada lagi me time sejak PKP ni. Anak tak boleh ke sekolah , ke taska atau ke rumah pengasuh. Semua kena jaga sendiri. Dia punya tekanan atau stress.. Allahu... memang giler punya stress ! Kalau dapat gi kerja , ok la.. merasa la jap me time ! Ni tersekat di rumah dengan anak anak yang.. hurm.. aku rasa korang pun tahu camana kan ?

Di Facebook.. aku terbaca posting seorang kenalan wanita. Dia meniaga dari rumah juga. Amik order dan hantar. Di rumah juga dia kena jaga anak anak yang sedang membesar. Aku tak pasti berapa umur anak anaknya tapi sian aku membacanya. Beberapa orang meninggalkan komen turut beritahu mereka stress sampai nak kemas umah pun rasa nak muntah ! Maka umah pun terbiar buat sementara. 
Aku memahaminya ! 

Kalau takat duduk rumah dan jaga mereka, senang jer ! Tapi anak anak yang perlu belajar secara online , buat kerja rumah , kena belajar .. semua kita kena uruskan ! Bukan mudah nak suruh mereka belajar woii. Boleh bikin rusuhan dalam rumah ! Kena lak diorang ni memang dah manja ngan kita.. Memang kena ayam ayam je la ngan diorang.. 


Cam kes aku.. memang aku jaga anak anak aku dari kecil tapi diorang dah membesar. Kena pandai membaca , mengira dan mengaji. Huhu... Memang berperang la aku ngan diorang ni. Nak tunggu diorang pegang buku, macam macam diorang nak. 

Mula mula makan.. 

Pastu susu... 

Disusuli dengan pergaduhan..

Dan diikuti dengan tangisan.. 

Barulah nak belajar.. 

Masa tu , masing masing dah muncung ! 

Mood nak belajar dah ke laut ! 

Tu belum yang si kecik menjarum abang ajak main game ! 

Akhirnya...

Aku jadi Hulk ! 

Akhirnya aku guna pendekatan begini..

Kasi masa kat diorang. Lepas Zohor , semua belajar hingga jam 3 petang. Pastu tv , aku bukak Youtube pembelajaran jer. Belajar Bahasa Melayu. Suku kata dan sebagainya. Atau pembelajaran Sains seperti National Geographic. 

Petang , baru aku kasi handphone jap. Dalam jam 6, keluar bermain di luar.  Malam , mak diorang ajar lak.. Mengaji , buat kerja rumah. Dengan aku , lebih pada pendekatan old skol la... Heee.. Dan diorang boleh ikut cara gitu. Win win situation

Yer.. si kecik pun dah pandai demand ! " 5 minute je , daddy ! ".  Dan diorang ikut apa diorang cakap. Sebab kalau tak ikut , diorang tau apa akan jadi pada diorang.. 

Jadi apa ? 

Mungkin aku bukak pintu dan letak diorang kat luar ! Malam malam buta. Meraung la weh ! Mau berani nak buat ? Dah kena sekali dua.. serik weh.. 

Atau..

Kalau masih dok mengila main phone.. aku dah hammer sekali ! Satu phone dah gone with the wind ! Memang aku menyesal la pastu tapi kesannya tetap ada. Diorang memang takut sebab tau aku akan buat punya. Haa.. aku memang akan buat walaupun pastu akan menyesal. Hahahaa.. 

Ok pointnya mudah jer.. Anak anak ni bila buat hal, sebenarnya diorang memberontak. Yelah, diorang pun manusia. Bila duduk rumah jer.. memang boleh giler ! Kita ni boleh la gak keluar jap jap.. Diorang tak boleh langsung ! 

Belajar tu.. belajar la.. tapi kejap kejap dah la. Kalau memanjang belajar jer, kita sendiri boleh mental ! Maka kena la duduk sama sama dengan diorang. Barulah diorang tak buat hal. 

Dan.. luang je la masa dengan diorang buat sementara ini. Kita tak tau apa ada depan kita tu ! Silap silap Covid 19 masuk rumah.. dah satu rumah kena duduk wad.. berpisah dengan anak anak. Time tu baru nak merindu ? Hurmm.. 


You May Also Like

2 comments

  1. tudia mengamuk...hendhone apa yg kena tukul tu... biar betul ben ashaari gituu ??

    BalasPadam
  2. saya pun stress .. huhu.. Thanks Ben share tips ni.

    BalasPadam