Jangan sombong , kawan !

 
 
Menyirap pulak aku baca whatsapp kawan aku ni ! Cukup pantang la aku bila ada manusia yang rasa diri dia tu ‘lebih gah’ dari orang lain ! Mati , masuk kubur.. harapkan doa insan lain gak ! Bukan dalam kubur tu leh doa sendiri dah .. Haaa…
 
Ni whatsapp kawan aku tu ..
 
" Tadi ada sorg kakak ni tak sihat, husband dia dtg nak amik dia bawa pergi klinik, parking skjp kat bawah, block 1 keta ni...tak sampai 5mnt kot.. dia block tepi sikit je, tak tarik handbrake.
Turun bawah ada note.

"Lain kali belajar pandai², boleh jadi pegawai, dapat petak parking kat bawah ni. Orang nak gi breakfast pun tak senang." ".

Jangan sombong kawan !! Pegawai pon manusia gak.. Esok lusa ko tak 'pegawai' dah , terima balik layanan seperti mana ko buat kt insan lain !!
 
Aku pun ramai gak kawan bertaraf pegawai tapi tidaklah berperangai gitu ! Tapi aku tak nafikan , memang ramai jugak perangai ‘sampah’ gini ! Apa dia ingat dia kerja dengan menteri.. berdiri sebelah menteri , orang lain tu .. ‘burung pipit’ jer ??? 
 

Jangan kawan .. jangan .. Allah nak tunjuk sapa lagi hebat , terduduk masa tu .. Jangan yang kat atas tu !

24 ulasan:

  1. Bumi ini bulat.. tak mustahil kita akan berada di bawah juga nanti..

    BalasPadam
  2. org tak biasa hidup susah mcm tu lah gamaknya... cer try dok flat tgk.. takdenya double standart mcmni.. mungkin dia tak biasa dgn fenomena mcmtu...

    BalasPadam
  3. ikutkan...time waktu kerja...mana ada waktu "BREAKFAST".Tapi...benda ni dah jadik 1 kebiasaan bagi pegawai2/pekerja kerajaan. 8pagi masok punccard...8.30 breakfast..11.30 kua lagi utk lunch..walhal kol 1 baru waktu lunch...haaa...cengggana tu...

    BalasPadam
  4. tak dinafikan ada jer wujud spesies2 manusia macam ni aben... dah jumpa banyak dah...

    BalasPadam
  5. betul tu..jgn sombong sgt..kite ni semua manusia..huhu

    BalasPadam
  6. nnti masuk kubur sama jugak...

    BalasPadam
  7. orang baru merasa senang kot... kadang2 org yg baru merasa senang ni dia punya sombong lebih dari orang yg memang dah senang turun temurun... tp baru ni pernah jugak jadi kat saya & asben kat parking mydin mall USJ.. yelah kita naik kereta tempatan jer.. dia naik keta import. kena mahal.. dia nampak macam siap2 kemas barang nak keluar parking asben sy tegur la.. nak keluar ke sebab yelah parking kan susah nak dapat.. jgnkan membalas, senyum pun tidak. tengok dari imej.. macam org alim. bini bertelekung labuh.. suami.. berjanggut bagai.. tapi sayang sombong. Takpe la... mungkin kita bukan level dia kot nak beramah mesra

    BalasPadam
  8. Memg blh myirap juga klau mcm tu..adehh manusia

    BalasPadam
  9. warghhh...tinggalkan pesanan dalam "......" cam bagus sangat...hidup tak selamanya senang..macam roda perjalanan hidup ni...makanya kena selalu beringat....peace!!

    BalasPadam
  10. sombong nye orang tu.. kalau nk marah pn jgn la nk ckp mcm tu.. ingat KARMA je.. xpela mybe x jd kat dia lg..

    BalasPadam
  11. Itu bukan sombong..kira okla tu letak nota. Ayat pun tak maki hamun..
    Kalau kita ditempat dia..kereta di block , hati pun sakit.

    Cuma alasan nak pg breakfast tu mcm entah apa apapula..

    BalasPadam
  12. Bila2 masa nikmat boleh ditarik semula jika sombong.. jemput ke blog saya juga ya. http://ridoma.blogspot.com/2014/09/todays-youth-is-tomorrows-future.html

    BalasPadam
  13. Kt dunia boleh LA dia buat cm Tue.. Kt akhirat dah XDA pangkat2.. Semua sama ja

    BalasPadam
  14. tolak je ler kete yg blocking, timbang rasa skit..adoyaii...ingat tak dapat parking sokongan je ke,yg pegawai pun ada tak dpt petak parking

    BalasPadam
  15. Perangai2... Sedar2 la wahai manusia

    BalasPadam
  16. lepas baca aku pon menyirap...tapi nak buat macam mana...
    tu yg sedih zaman sekarang ni..yg kaya tetap kaya yg miskin tetap miskin pepatahnya...hilang sudah sifat kemanusian...berdoa yg tak baik pon bukan sifat terpuji juga kan...tak tau la susah nak cari manusia yang betul-betul ikhlas di dunia ni...

    BalasPadam
  17. sebenarnya org yg parking block keta org lain tnpa tarik handbrake ni bersebab. Sebab owner kereta yg dia block tu boleh tolak alihkan kereta dia kedepan sikit. So tk jd masalah kan?Bnda ni dah ramai yg practise lah. Hadoi..

    BalasPadam
  18. mati esok berteman debu dan tanah jugak... takde dah istilah pegawai tu...

    BalasPadam
  19. My personal opinion: Memang tak patut orang tu tulis nota yg agak emotional. Mungkin dia tak bekerja dan nak pergi sarapan. Mood rosak bila kereta kena blok jadi tulis nota camtu. Tapi secara peribadi, saya juga tak suka kalau orang blok laluan kereta saya. Kalau ada kecemasan, 5 minit pun terasa amat lama. Jadi cadangan saya, lebih baik kita cari parking jauh sikit asalkan tak block kereta orang. Manusia ni tak boleh dijangka. Tinggal nota takpe lagi, kalau orang tu calarkan kereta kan jadi hal. Kita cuba hormat orang walaupun kadang2 orang tak hormat kita.

    #justapersonalopinion

    BalasPadam
  20. Mak ai ayat...sabar je lah...ayat xblh blah...

    BalasPadam
  21. jejak saya linafadzlina92.logspot.com

    BalasPadam
  22. jejak saya linafadzlina92.logspot.com

    BalasPadam
  23. hurm pegawai pon makan gaji. lainlah kalau dato' ke hape

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI