Pemilihan tayar kereta bergantung pada jenama atau bunga tayar ? - BEN ASHAARI

Pemilihan tayar kereta bergantung pada jenama atau bunga tayar ?

Bila datang bab tayar , biasanya aku akan lepas tangan pada kedai tayar. Serius aku dungu bab ni ! Huhuh.. Tapi tu dulu la. Sekarang ni, internet ada dah ! Ramai blogger atau penulis media sosial dah buat kesedaran mengenai tayar kereta ni , secara percuma ! Nak atau tidak je mencari infomasi mengenainya. Jika malas , kena tipu la nak oiii ! 

Google je.. macam macam info korang leh jumpa. Pastu di kedai tayar , korang tanya semula untuk pemahaman lebih lanjut. Gitu la.. 



Dalam kes aku... Seingat aku la , tayar kereta Livina milik wife aku ni , dah 2 kali bertukar.  Kali pertama aku guna Michelin. Agak keras bila jumpa lubang atau bonggol. Kemudian aku tukar ke Continental. 

Masalah aku ialah.. aku percaya pada jenama ! Bila percaya pada jenama , aku tak kisah dah bab harga ! Tapi bila aku borak borak dengan orang lebih bijaksana.. barulah aku sedar bab tayar ni terutama dari segi harga. Sebenarnya boleh je jumpa yang lebih murah ! Hehehe.. Dulu tak kisah bab harga tapi sejak dua menjak ni , harga memainkan peranan juga ! Pastinya kualiti menjadi keutamaan.

Ketika aku di Supremo One Stop Service ( dulu dikenali dengan Casumina ) baru baru ni , aku rancang nak tukar tayar kereta aku. Risau pulak tengok tayar kereta aku ni lebih lebih lagi baru baru ni , terpacak paku ! Huhuh. Walaupun boleh guna lagi tapi risau sebab bulan depan plan nak balik Kelantan. Kalau bersama anak anak ni , aku memang utamakan dari sudut keselamatan kenderaan. 

Aku diberi beberapa pilihan. Dan juga ditanya berapa bajet untuk sebuah tayar. Aku tak kisah sebenarnya berapa pun tapi bila diberitahu mengenai tayar yang ada di Supremo tu , aku rasa cam.. hurm.. kenapa aku perlu pilih jenama walhal kualiti sama ? Dan mampu jimat sehingga RM100 ! Ditambah lagi kos untuk alignment dan balancing , tidak dikenakan pula buat masa sekarang ni sebab promosi pengenalan ! Banyak jimat ni ! Tayar pun bukan jenis tiruan punya. Cuma jenama tak terkenal je la.

Contoh tayar bunga di pasaran. Mana satu pilihan anda ?


Perbandingan tayar Continental ( kanan ) dan Contancy (kiri )

Dari sudut bunganya , aku memang memilih bunga yang mencengkam ketika jalan raya basah atau membelah air. Maka tayar berprestasi tinggi begini pilihan aku. Dalam kes aku ni , Constancy di Supremo memang dah diyakini oleh pelanggan tetap mereka. 

Buat masa ini tayar kereta pelbagai size untuk pelbagai jenama kereta dijual dengan harga dibawah RM150 ! Bayangkan berapa dah jimat ? Kalau korang bukan jenis branded punya orang , rasanya Constancy ni bagus dah untuk digunakan. 

Nak lagi best, amik terus pakej sekali dengan safety bar Ultra Racing ! Aku dah pasang ari tu. Tayar je tak tukar lagi sebab dia kata boleh guna lagi. Nah , kalau kedai lain.. sah sah disuruh tukar ! Huhuh.. Boleh baca mengenai pakej tu di SINI.






Hurm.. Dah faham ? Apa jawapan korang sekarang ? Bunga atau jenama ? 

Info lanjut :
Instagramhttps://www.instagram.com/supremo_service/
Facebook : Supremo One Stop Service
Alamat : Lot 20, Jalan Utas 15/7, Section 15
Shah Alam, Malaysia
Whatsapp : 012 398 8507 ( Alywin )

15 ulasan:

  1. Hari tu ade tgk tayar ni... Mmg murah.. Yg penting tu kualiti bagus

    BalasPadam
  2. Hari tu ade tgk tayar ni... Mmg murah.. Yg penting tu kualiti bagus

    BalasPadam
  3. Tak pernah ambil tahu bab bayar kereta 😂😂😂 maklumlah perempuan. Tahu bawak kereta je. Dapatlah ilmu lepas baca info ni. Hehehe

    BalasPadam
  4. Okay dah faham. Sebalum ni bila org tanya tak tahu nak jawab pun

    BalasPadam
  5. Banyak rupanya tak tau pasal tayar.. hehe ilmu baru ni

    BalasPadam
  6. Oooo gitu nak tahu, noob sikit bab2 gini hahah

    BalasPadam
  7. sy guna tayar brand Constancy tu. So far ok..

    BalasPadam
  8. Biasa geng jer yang uruskan. Memang patut tahu serba sedikit perihal tayar ni
    Thanks aben sharing

    BalasPadam
  9. Memang tengok bunga dulu. Ada guna sejenis tayar jenama dulu. Memang well known jenama tu. Masa hujan lebat memang tergelincir kot tayar tu. Memang gelabah gila

    BalasPadam
  10. Memang tengok bunga dulu. Ada guna sejenis tayar jenama dulu. Memang well known jenama tu. Masa hujan lebat memang tergelincir kot tayar tu. Memang gelabah gila

    BalasPadam
  11. Tq ben sudi kongsi info bab2 tayar ni.
    Kalau lya setakat bawka keter naik keter jer tau bab2 tayar fail hahahaha mmg kena byk belajar bab ni. Tq

    BalasPadam
  12. Baguslah mekanik kat sini, dia cakap xperlu tukar lg.Ohh..mcm tu. Biasa suami guna yang Ada jenama je. Takut nak bertukar lain.

    BalasPadam
  13. lain jenama lain harga. buat apakeluarkan lebih kalau boleh dapatkan dengan hrga yang lebih valuable dgn kuality yang sebanding. lisa pilih bunga... , sama macam tapak kasut

    BalasPadam
  14. Tunggu masa nak tukar tayar ni. Boleh cuba Supremo sebab dekat dengan rumah.

    BalasPadam

Dikuasakan oleh Blogger.