Blog tempat lepas tension ? Sapa kata ??

 

Kalau lepas tension secara berhemah , mungkin ok... Kalau lepas tension dengan tulis bukan bukan .. maki hamun .. kutuk mengutuk .. keji mengeji ... blog amatlah tak sesuai lagi .. Serius.. Kecuali kalau kita privatekan .. tu tersangatlah okeh ..

Kalau korang , "ala .. blog aku mana ada orang baca..jadi leh la cerita macam macam " .. Yo bro ... korang silap .. Hari ni mungkin takde .. esok tau ke ? Kalau diorg google ? Terkena ada keyword ? Tak ke parah ?

Lagi satu .. kalau korang dok lepas tension dalam tu.. siap ada caci maki .. Sapa dapat dosa setiap kali ada orang membaca entri tersebut ?

Maka relevan lagi tak blog dijadikan tempat lepas tension ? Tak ! Blog , bagi aku adalah tempat curahan cerita kehidupan seharian dan juga perkara perkara diseliling kita .. Kecuali blog yang bercerita pasal politik , agama atau isu isu penting negara .. maka tak sesuailah dibincangkan oleh mereka yang bukan ahli ..

Nasihat aku, bila buat entri ... guna pendekatan selamat .. hari ini korang post caci maki.. tapi tak delete dan biar je dalam tu... Lagi beberapa bulan.. datang blogger baru .. dia godek blog korang.. dia jumpa entri tu.. camana ? Dia boleh jadikan isu wooo.. Kena pulak masa skang ni korang dah bertaraf ahli masjid.. haaa ..tak ke segan ??

Maka berhati hati dalam menulis entri .. Lepas tension tu boleh tapi guna 'akal ' sebelum hilang akal !

30 ulasan:

  1. blog tempat berkongsi pendapat.. :)

    BalasPadam
  2. betol..boleh nak jadikan tempat luah perasaan..tp ayat tue bg la manis sikit.sedap mata membaca..bru betol..kalo dah guna perkataan maki hamun..payah la..orang lain pun meluat gak nak baca

    BalasPadam
  3. setuju. blog bukan sekadar tempat melepaskan tension secara berakal, tetapi tempat kita berkongsi dan meluahkan perasaan untuk dikongsi bersama pembaca. dengan harapan ada mesej yang disampaikan atau ingin membuat pembaca gembira. tq encik ben. ;)

    BalasPadam
  4. tak best la kalau dah caci & kutuk2 ni dlm blog2
    sangat jauh dari profesional dan of course no talent & a lot of pathetic laaa..

    kita blog2 nak heppy2 dan meramaikan umat utk bertukar idea dan berkongsi cerita

    :)

    BalasPadam
  5. tengs info..
    hurmm benar gak..
    pernah kene gak sebelum ni...
    tapi tak tulis nama pun..
    nak wat mcm mana org tuh terasa pedas...tapi blog tuh dah tutup:D malas mo bg org tgk ahaks ~
    tapi pasnih kene hati2...

    BalasPadam
  6. kalau nak maki sngt,fikir dulu..rasa baik tak kalau org plak nak maki2 kita,mcm tu la ibaratnya...kalau rasa berblog juz nak maki,bnyak kertas nak luahkan,jdi diari,coz blog ni umum.nak kata diari,suma orang baca..skdr pndpt dari achie..


    cool^^

    BalasPadam
  7. makan boleh sebarang makan.
    posting blog jgn sebarang posting;)

    apisv3.blogspot.com

    BalasPadam
  8. erk?sirius den tersentap ngn entry neyh..aku xprnah maki2 dlm blog,tp tyme kena fitnah sal aku guna autoBW,bahasa aku agak terkasar ketika menulis entry tntang autoBW tuh..huuhuhu! =P

    BalasPadam
  9. betul apa abg ben cakap. Jgn men kata tak ada orng baca.. Mesti ada ounya yang bacalah...

    latest : http://amirazoe155.blogspot.com/2011/02/couple-sewaktu-sekolah-relevankah.html

    BalasPadam
  10. betul gler r..nih lah yang nak p check balik satu2 sntry lama2 nih..mana lah tau ada terlepas cakap kan..thanks for the advice lew..

    BalasPadam
  11. Kalau tension dan tak tahu kat mana nak lepas geram. Pergi ambil air sembahyang .. lepas tu buat solat sunat. Semoga dengan itu dapat meredakan kemarahan anda !

    anastasyea's latest post .. Main CityVille | Apa dapat ?

    BalasPadam
  12. kekeke..pe susah,wat je akaun blog banyak2.yang emo2 tu masuk dalam akaun yang private blog.Barulah bijak.

    selamat pagi encik Ben=)

    BalasPadam
  13. benci gler org salah guna blog lepas emosi ni...!! betul n sgt betul !

    BalasPadam
  14. tawu xper sya..nak emos kaw2 lak tu..
    mintak2 la dijauhkan dari lepas tension dalam belog thingy nih..

    selamat pagi abang ben!

    BalasPadam
  15. setuju2
    tak baik guna kata2 caci maki

    BalasPadam
  16. blog juga tmpat mencurahkan ilmu!!

    BalasPadam
  17. setuju. blogging kene guna akal juga...

    BalasPadam
  18. dlm blog, walau mrh @ tension @ xpuas hati pon, bhs kena baik @ lembut lg kn?? huk3~ T_T

    BalasPadam
  19. setuju!
    (n_n)

    (asyik setuju je. tak ada yang tak setuju ke?)
    hailah OE.....

    BalasPadam
  20. My blog is my diary..so what?hahaha...

    BalasPadam
  21. dulu memang qila pon penah salah guna. lepas da join segment blogger ni baru dapat blajar cara blogging yang betul. :)

    BalasPadam
  22. aku lebih suka entri ko macam gini, serius....

    BalasPadam
  23. btol3..stuju sgt2 ngn entry ni..lau nk caci maki g depn2 jela..nk maki org tp xbrani nk tunjuk dri??hebt ke nmenye tu??haha..stuju la ngn abg ben nie..try 2 b a profesional kn?think b4 do anything :)

    BalasPadam
  24. tak pernah pulak maki2 ...
    emm tak suka jugak kalau blogger tu tunjuk hebat dgn makian ..huhu ~ pantanggg

    BalasPadam
  25. hello salam perkenalan.. sy dh follow blog u.. followlahsy balik.. :) nnti sy drops some coment lagie :)

    BalasPadam
  26. kadang2..nak share perasaan pun tak leh juga kan , nnt org tau apa yg kita rasa.huhu

    BalasPadam
  27. ad bce kat blog mne ntah..kte org gni possible mental problem woo..

    BalasPadam
  28. erm,,bagi saye..

    Blog ni dah macam diari maya saye..
    Bila mana ade masalah, sedih, kesunyian, kebuntuan...kadang kita rs nak cakap pada sumone kan. tapi disebabkan rase segan, takut orang lain salah anggap dan bebankan mereka. Saye lebih selesa berbicara dalam blog nih..

    Blog salah satu wacana yang boleh membantu kita share information dan sebarkan information. Berkongsi pendapat dan rase...

    Mana yang pandai curi peluang, boleh jana pendapatan lebih juga...kan kan...(^___^)V

    BalasPadam
  29. haah... kalu dah bertaraf ahli masjid pastu baru org datang kat kita ungkit bende2 lama, baru la kita nak menyesal pasal hal2 dah lepas...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI