Tips tarik pembaca blog ?

by - Februari 22, 2011

 

Huih... camana eh ? Ops... ada blogger tanya aku.. " Bang beng , camaner  nak tarik pembaca ke blog kiter eh ? " .. Kalaulah aku tau , sah sah aku dah jadi blogger popular di tanahair neh !!

Masalahnya aku pon terkial kial nih.. Mana ada ramai pembaca kat blog aku nih.. Kalau kat blog Mat Gebu tu , lain la.. sekali masuk tengok , beratus ratus lemon.. Haa.. i jeles okeh !

Tapi tak pe.. aku kongsikan tips aku yang dah berkali kali aku kongsikan .. Bagaimana nak tarik pembaca ke blog kita ialah dengan 'umpan' !!

Umpan mesti best ! Jangan guna cacing atau ikan kembong.. Tak sangkut punya .. Umpan dengan kreativiti ... Tunjukkan bakat korang dalam dunia penulisan ..Tu yang paling susah .. Sbb apa ? Sbb semua orang mampu buat blog.. tapi berapa ramai yang mampu menulis dengan menarik ?

Bak kata Ajai dalam Mentor .. Semua orang ada tekak ! Semua orang boleh menyanyi ..tapi berapa ramai mampu menyanyi dengan baik dan berbakat ? Belum tentu semua bukan ? Lebih kurang gitu la.. Ada kot skit aku tambah.. hehe..

KREATIF.. Penulisan yang menarik dan kreatif pastinya akan menarik sikit demi sedikit .. JANGAN GELOJOH !!!!! Jangan ingat baru buat blog sehari dua dah harapkan ratusan pembaca .. Pergh... menangis beb..

Bukan tak boleh.. boleh.. g letak iklan dalam media cetak dan media elektronik.. Sah sah jap je meletop ..

Andaikata aku seorang blogger baru .. apa yang aku akan buat untuk mendapatkan pembaca ialah dengan memikat kawan kawan aku di FACEBOOK .. jika berjaya , barulah aku melangkah setapak lagi dengan memikat pembaca pembaca yang tidak mengenali aku !

Pelbagaikan cerita ... pastikan penuh dengan gaya dan emosi tapi kawal !

You May Also Like

40 comments

  1. nak mengatur bicara, nak wat ayat lawak supya org suke susah gak tu....makan masa...

    BalasPadam
  2. Abang beng? ahaha.

    jangan gelojaoh ye abang beng? baiklah abang beng. yati comel turut perintah. hekhek :p

    BalasPadam
  3. kreativiti datang dari keikhlasan hati..kan bro ben?

    BalasPadam
  4. Beng? Ah Beng boleh? :-p

    Tengah bereksperimentasi lagik nih...

    BalasPadam
  5. buat entry dekat belog, macam buat esei bm untuk spm. hee.

    BalasPadam
  6. tu la..skil nak menulis tu xmai2 lagi ney abg ben..lagu mana laa..hoho

    BalasPadam
  7. cm2 ea.. agak2 abg ben, blog e'in leh tarik ramai pembaca ke???

    BalasPadam
  8. nak wat ayat tue yg payah ckit tue...
    hehehehe....

    BalasPadam
  9. oh abang beng. begitula ghupanye mekaseh. ceh tak pasal pasal.

    BalasPadam
  10. susah..susah..susah..
    tapi yang susah tu la ada manisnya..

    ape2 pun tip ni dapat membakar semangat..

    BalasPadam
  11. BAIk....!!!!!!!!!!


    menurut perintah....

    BalasPadam
  12. pe caranye nak pastikan kita dpat msg yang bukan2 dari orang lain

    ala cam msg yang abg beng forward teu la he..23x

    tolong la approve komen ini

    BalasPadam
  13. setuju sangat2 abg beng ! ahahaha :D

    BalasPadam
  14. ha..memanag susah nak cr idea..kreativti tu kdg dtg sndiri..sabar je le..write..write..write

    BalasPadam
  15. nak belajar ilmu kreatif tu yang susah. Kena diasah sikit demi sikit.

    BalasPadam
  16. along punye entry yg cemane org suke ek?..

    yg puisi2 ke yg sajak ke..

    yg tegur2 ke..

    dilemma jap nak fokus yg mane nih..
    =(

    BalasPadam
  17. emm susah ~~~~~~~~~~~~~~~~~~!hehe

    BalasPadam
  18. saya dah follow blog abg ben...tapi abg ben tak follow saya pon...sedih laaa...

    BalasPadam
  19. as salam..
    oh.teringat kat ujang.
    beliau memang berani mencuba..
    er..menyebarkan wabak baru..

    aaaa...
    eh~ betul.berblog, biar emosi stabil dalam marah.! senang membaca entri macam tu ;)

    BalasPadam
  20. logorithm nak pggil abang ben AH BENG? haha..kami cuba kami cuba untuk bagi umpan yang terbaik

    BalasPadam
  21. sentiasa di cuba dan di usahakan :)

    tengs ya.

    BalasPadam
  22. sangat lengkap abg ben....
    thanks :)

    BalasPadam
  23. Aku guna khidmat "mak esah"...

    BalasPadam
  24. @gaung
    Hahaha... tak der lah Gaung... just kidding only mah... :->

    BalasPadam
  25. perhh.. mane la nak perah idea nak kasi kreatif ni.. hishh..
    pening sekejap..lalala~

    BalasPadam
  26. saye tulis ikut sedap rasa je..semua lahir dari hati tu..so, memang takde copycat..hehehe
    bestlah tips ni..thanks en.ben

    BalasPadam
  27. huhu.i loikeee.abg beng, bonad dah 2 taon ade blog.tapi last year smpai skrg baru aktif.ade tips2 laen yg boleh abg ben bagi?

    BalasPadam
  28. dengar tu kata BEN.. jangan GELEJOH.. hehehe

    BalasPadam
  29. ikut selesa kita nak buat mcm mane. jangan gelojoh... cool je.. x kisahler ramai pengikut ke idak...

    BalasPadam
  30. yup , jangan gelojoh ... sabar .. setiap sesuatu yang dilakukan dengan niat yang ikhlas pasti membuahkan hasil yang lumayan ... so jangan sebab na popular or na duit jer , tapi sebab na share apa yang patut dan mengeratkan silaturahim ... seorang blogger nie dye ada karakter yang tersendiri dan lain dari orang yang ta mempunyai blog .. seorang blogger , ble dye mengadap blog dye , dye seolah2 sedang berada dalam dunia sendiri yang hanya dye dan blogger2 jer yang faham ...
    (cewah ! ntah pape la Nur mengarut nie )
    (^o^)v

    BalasPadam
  31. alamak..payah gak nih....huhuhuhu

    BalasPadam
  32. hoho. macam mane tu. ayat tunggang langgang mmg banyak kena ubah. masak ni!

    BalasPadam
  33. Tip yg berguna bagi blogger...

    Datanglah ke laman blog saya...

    Http://uzaify69.joowaal.net/

    BalasPadam
  34. Tip yg berguna buat para blogger...

    Datanglah ke laman blog saya...

    Http://uzaaify69.joowaal.net/

    BalasPadam
  35. Tip yg berguna bagi blogger...

    Datanglah ke laman blog saya...

    Http://uzaify69.joowaal.net/

    BalasPadam