Susah betul nak puji kan ?

by - Februari 22, 2011

 

" U nampak kacak hari la "

" Wah, tergoda i .. nasib baik u dah kawin "

Dialog yang  biasa kita boleh dengar samada di pejabat atau di mana mana ... Dialog begini mungkin kita pandang remeh ..  Sebab apa ? Kita mungkin fikir si dia tu cuma nak bertegur sapa atau nak melawak ..

Tapi cuma kita fikir sejenak.. Kata kata begitu dah cukup untuk membuatkan kita 'naik seri' sekejap.. Dalam kata lain , perasan la jap .. kan kan ?

Namun kita terlupa , walaupun sekejap namun itu antara kata kata semangat untuk kita senantiasa nampak kemas dan menarik .. Bukan untuk mengoda sesiapa tapi lebih pada kepuasan diri sendiri agar mereka yang senantiasa berdepan dengan kita , lebih selesa.. kan ?

Masalahnya ... ini hanya berlaku pada mereka yang tiada hubungan sah ! Maksud aku.. biasanya kalu kawin sudah , amat sukarlah nak dengar puji pujian begini samada si isteri memuji si suami atau sebaliknya .. Kenapa ini terjadi ??

Antara penyebabnya ialah .. KAU KU MILIKI .. tak kisah dah.. tak puji pon tak pe... dah jadi hak milik .. Tapi mereka terlupa .. Walaupun hak milik tapi bukan KEKAL ! Boleh dikebas bila bila masa saja !! Itu yang bahaya .. Jika ada lanun yang sanggup menolak tepi hukum agama dan menganggu rumahtangga orang , yang mana mungkin dia tertarik dengan isterinya atau suaminya maka dinekadnya untuk mengebas ! Camana tu ?

Sebelum dapat , puji melambung lambung .. Kalau boleh nak tempat iklan kat tv tu, siap nak tempah la.. nak bagitau betapa ayu/kacaknya si dia .. Tapi bila dah dapat ??? Jangankan puji , tengok pon tidak.. Tapi bila orang lain tengok , pandai pulak cemburu eh ???

Sebab itulah ramai orang takut nak kawin... best lagi bercinta ... Tapi terlupa .. diorg takut akan penceraian tapi tak takut pulak dosa yang semakin mengunung tu.. hhehe... kan kan ?

Segalanya ada risiko.. Apa yang diperlukan ialah , kematangan menyelesaikan masalah ... dan juga kesabaran menghadapi semua ini ..

Hurm... dunia dunia ..

You May Also Like

37 comments

  1. 2 salah 1 punce pceraian..ekeke(bace lam artikel sal rumahtgge 2!!):p

    BalasPadam
  2. 100% true....its all in d game..tiap kali dipuji time tu terfikir ikhlas ke die puji aku or saje je nak menggatal? but ape2 pun sometime pujian die membuatkan kita perasan jap gak..:)

    BalasPadam
  3. Minta dijauhkan segala maksiat akibat pujian itu...
    Setuju dgn statement ko

    BalasPadam
  4. Penghayatan agama tu penting...

    BalasPadam
  5. belum dapat, puji bagai nk rak..patutnye dh dpt pun kn la maintainkn mcm tu..bru la harmoni...
    bab2 caras hak milik lak..empunya diri tu knla pandai2 jg hubungan..ada timbal blik..jgn manis bercinta, tp pahit pas berkahwin...manis tu klu boleh ke akhir hayat...

    BalasPadam
  6. Pasangan yang susah nak memuji pasangan sendiri mungkin patut baca buku 'Men from Mars, Women from Venus'.

    p/s:Pujian, walaupun macam remeh, tapi impak dia besar. Boleh tukar mood suram kepada happy dalam sesaat!

    BalasPadam
  7. hurmmm..... takat nie takder lak yang puji... hu..hu... org xcantik.. ho..ho..,

    BalasPadam
  8. khalifah saidina omar tak menerima pujian pon... ok jer.. haha

    BalasPadam
  9. entri nie bagus...

    kena pandai jaga diri tu suma..






    tapi kan bro...


    gua mcm phm jer permulaan ayat tu..


    hahahahaha....derm..!!!

    BalasPadam
  10. ben...morning...

    eik, mujur namaku ayu..so..hari2 ada serimuka...eik, makan kuih serimuka,,,sure muka kita remaja jerkan...hehehhehe
    LARI!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  11. saling memahami juga penting kan abg Ben ?bertolak ansur antara satu sama lain.suka pula entry ni pagi2 :)

    BalasPadam
  12. tul3...tp dah lumrah dunia kan...^_^

    BalasPadam
  13. 2 thumbs up, abg ben..
    mende2 mcm ni mmg ramai org slalu lupe..
    kenape yek?

    BalasPadam
  14. betul sangat tu...
    yang dah jadi bini/suami boleh dikebas..
    apatah lagi yang bujang...

    tapi sekrang ramai sangat yang tak fikir pasal dosa pahala ni...

    senang2...saja beri kepercayaan....

    BalasPadam
  15. btl2..kematangan menyelesaikan mslh tu yg pntg abg ben.kalo selesaikan mslh dgn cara hentam keromo TAKKAN SELESAI MASALAH SAMPAI BILA2.

    BalasPadam
  16. Sebab tu ler dlm perhubungan mesti kita selitkan persefahaman.. keikhlasan... bertolak ansur antara satu sama lain.. kesabaran tak perlu ler nak d pertingkaikan lagi kan.. tu semestinay... n yg amat penting... sentiasa sayang menyayangi .. bercinta ler dengan isteri / suami sampai ke tua.. walaupun dah kawin.. kan best gitu.. ;)

    BalasPadam
  17. Betul BA.. sapa tak suka dipuji?.. Ben nampak smart la hari ni.. (erk.. terus terawng2..)..

    Jemput ke:ALL IN ONE

    BalasPadam
  18. betul tu.. biasenye lelaki la yg mengamalkan konsep KAU KU MILIKI..
    even sblom kawen pun dh tunjuk ciri2 tu, mengongkong pasangan..

    kalau dah kawen, sepatutnye hubungan lebih manis, lebih romantik..

    aiyaa.. aku ckp bajet mcm aku dh kawen pulak.. huhu :p

    BalasPadam
  19. bro BEN : setuju dengan entry ni...pujian selalu nye datam dari pelbagai pihak, dari isteri kite, kadang² dari bos kite, kawan sepejabat kite, apa yam pentim skam ni kite semua suka dipuji, namun....adakah kita suka memuji? tepuk dada tanya selera, anda buat anda dapat...('',)

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1.New Entry "HARIMAU MALAYA di Kelayakan Olimpik!!!"
    2.New Entry "My Sleeping Angel Contest"

    BalasPadam
  20. sebab tu la lepas kawen rajen-rajen lah puji suami isteri so perjalanan perkahwinan tu akan lebih sweet

    ye baek saya lom kawen ngade2 nk komen gak..heeeeeeeeee

    BalasPadam
  21. wah setuju sgt.... sesetengah dari mereka sanggup bercinta selama2nya dari mendirikan rumah tangga... bimbang bila dah kawin cinta hilang, sayang dibuang... bercerai pulak..ish3x..

    BalasPadam
  22. tau xpe..sebelum dapat bla3x janji menggunug smpai pendaki everest pun xleh nak daki bila dah dapat ... hurmmm .. ~ jgn igt bila dah dpt xboleh nak lari miahahaha

    BalasPadam
  23. betol betol.sgt setuju dengan abg ben.

    by the way,ada cite psal abg ben ckit dekat entri terbaru.jgn lupa usha eh. :)

    http://missepafazwin.blogspot.com/2011/02/jenis-lelaki-dan-potensi-nak-jumpa.html

    BalasPadam
  24. isteri kena rajin puji suami ...suami pulak kena rajin puji isteri ... barulah rumah tangga harmoni...


    ni suami aksyik puji perempuan lain ..macam mana isteri tak hangin ...betol tak en BEN

    BalasPadam
  25. aku sangat setuju ngan entry ni.. Sebabnya aku pun dah kawin..

    BalasPadam
  26. wahh . hebat lah :) butang here .


    http://ceritabutang.blogspot.com/

    BalasPadam
  27. saya selalu jer puji2 bf dr dulu smpai sekarang contohnya "u hensem la arini"... "u ni segak sgt sbb tu i suka!" lps tu mula la dia perasan... tp mmg ikhlas kuar dari hati ni bila tgk dia smart ja..
    tp dia pulak, seingat saya la.. masa mula-mula kawan dulu ja puji "u ni comel la... cantik.. baik..." lps da jadi gf dia.. ayat2 pujian tu tah hilang kemana.. ;p
    haihhh.. camana la pulak lepas kawen nnt? huhu.. kalo ada jodoh nnt la.. insyaAllah!

    BalasPadam
  28. suke ayat terakhir abg ben tue....

    BalasPadam
  29. huhu..ini lah dia dunia..
    dah dapat memang mcm tu..
    kalau belum dapat kemain lagi manis mulut tu mengalahkan gula merah..huhu..=p

    BalasPadam
  30. laki ke pompuan ke..

    same je.. lepas kawen dah tak rajen nak puji2 dah..

    tapi cinta org lama2 memang cool!..
    sampai tua pon mesra lagi.. =)

    BalasPadam
  31. heyoo..
    en.Ben.jom singgah..

    http://aisneezy.blogspot.com/2011/02/pujimemuji.html

    BalasPadam
  32. saya kacak ari ni..
    bro ben ayu la...
    hehehhe~~

    setuju2!!nk pksa suami puji saya nt bila da kawen..ahaha~~

    BalasPadam
  33. kita mintak petua dari orang tua camne nak bagi hubungan tu kekal selamanya tanpa gangguan2 yang boleh merosakkan hubungan. kekalkan komunikasi 2 hala dalam menerajui sesebuah perhubungan.

    BalasPadam