Blogger gila glamour , popular !

by - Februari 25, 2011

 

Tujuan buat blog ? Memula sbb ramai buat blog pastu jadi suka suka  .. pastu dengar cerita blog leh buat duit .. pastu blog boleh dapat ramai kawan.. pastu blog leh dapat maklumat .. pastu blog leh ... jadikan seseorang tu popular .. berapa banyak 'pastu' daa !

Kalau susun balik niat sebenar nak ada blog ni majoritinya sekarang sbb nak popular diikuti dengan money money ! Kawan ? Persahabatan ? Eceh.. serius .. hari ni kawan.. esok leh jadi lawan dalam masa sekelip mata hanya disebabkan percanggahan pendapat ..Banyak sangat kelapa .. eh.. kepala ..

Jangan bohong la semata mata nak dapatkan ramai kawan .. Apakah kawan yang depan mata tu tak cukup pastu nak tambah dengan kawan yang tak tau langsung akan keikhlasan dia ? Nak popular dan $$ ... grrrr...

Aku ? Kan aku kata dah.. mmg aku nak tambah pendapatan sampingan aku dari melepak atau layan tv dikala masa lapang aku.. Haa.. Persahabatan ? Haha.. berapa ramai yang memula kononnya kawan pastu sekarang ni dah jadi lawan ? Tapi yang lawan dah jadi kawan pon ramai gak ...

Dunia maya ni , seronok berkawan .. Hanya berkawan.. Untuk mengenali hati budi , maaf ..belum tentu dapat walaupun 10% .. Segalanya yang kita nampak hanyalah tulisan .. Kejujuran ? Belum tentu ada lagi sebab setiap ayat tu entah berapa kali dia baca dan edit agar nampak kemas , cun dan ikhlas.. Tapi kalau berbicara , sekali terlepas .. maka selamat jalan romeo ..

Bersahabat belum tentu jadi sebenar benar sahabat .. Belum teruji lagi persahabatan ... Bukan mudah untuk memanggil mereka sahabat ..

Sejak aku mengenali dunia maya ini , dari umur aku 21 tahun hingga sekarang , 24 tahun.. eceh.. turun lak .. ari tu 25.. ok ok..serius.. umur aku skang 23 tahun.. haha.. 34 tahun laaa.. haih.. ok..35 !! Puashati ?  Ok.. sambung ... sepanjang itu , hanya seorang kawan maya aku kekal sampai sekarang ! Aku rasa korang tau sapa la kan .. Mmg bagi aku , dia paling ok ! Jujur.. kalau dia nak kritik , dia kritik.. dia nak kutuk dia kutuk.. bila nak bagi pendapat , dia bagi pendapat .. Dari sama sama susah dan kini sama sama dah kira ok masih lagi berkawan ..

Lari tajuk !!!  Blogger gila glamour ... Sedikit sebanyak , ramai yang teringin nak terpacak dalam majalah kan ? tak semestinya muka  ,blog  saja pon  dah best dah ! Kan kan ?

Nafikan ? Eceh.. dah tu , suka suka ? Kalau suka suka , kenapa dok gilablogwalking dan tinggal jejak ? Nak orang masuk baca eh ? Kalau suka suka , buat je blog tu.. taip n publish ! Ada orang ke takde orang ke .. lantak la.. nak lagi best.. sila private blog itu ..

Hurm... lumrah .. Popular bermakna ramai kawan ... tapi tak semestinya sahabat .. Mereka rapat , pastinya mempunya agenda tertentu.. Lumrah kehidupan... Terima je ..

You May Also Like

48 comments

  1. xpe ben..
    setiap org ade pandangan masing- masing.. memang mule2 mengaku kawan laa..
    lame2 tengok.. tikam balik.. nak buat macam mane.. yang penting ben makin berjaya..

    BalasPadam
  2. hhahahaa..abg Ben..mn satu nih umo abg Ben..by the way..btol abg Ben ckp tu..Hurm...manusia ni ssh..macam2 ragam..mmg sbr jela seadanya..

    BalasPadam
  3. suka la post ni!!! macam-macam manusia ada...

    BalasPadam
  4. niat asal saya saje nak suka2. Semata-mata untuk luahan perasaan. Kalau dapat kenalan dan pendapatan sampingan tu kira bonus la...

    BalasPadam
  5. sokong apa abg ben cakap..sape yg kawan dengan ikhlas alhamdulilah..sape yg x tue..xpela..bia kn je..asl kn kita ikhlas berkawan dgn diowg

    BalasPadam
  6. byk btul ar ape abg ben ckp tu..ramai aje camtu..huhuh~

    yang comel,
    Khumaera Ismail

    BalasPadam
  7. gila glamor tu tak...

    tapi gila nak kenalkan blog yes!!!


    kenapa nk orang kenal kita..sebab dari org kenal la org akan dtg blog..,=)

    dan di situ duit akan datang kot...,

    nak carik kawan alam maya nie dah pengalaman dari forum kereta lagi...dah paham mcm mana kawan2 alam maya suka...

    mls la komen panjang2..kang mcm buat entri pulak kat komen bro ben..hahaha

    gila glamor tak...gila dgn heliza yer kot..*tiba2..

    BalasPadam
  8. Tak tau la sapa yg ben maksudkan tapi bagi kc sampai skrg masih suka-suka dan isi masa lapang. tu je.

    bkn gila glamer, tak penah terpk nak glamer, nak terkenal.

    BalasPadam
  9. sapa pun kalau dah diberi peluang sapa la yg nak tolak utk jadi femes kan..tapi yaya tak la sampai nak jadi femes tu.. berkawan boleh la..nak buat duit pun blom mampu lagi...

    BalasPadam
  10. fuh, dah jadi isu benda nie...

    tak berani nak berkata apa2 dah..bai.

    BalasPadam
  11. lumrah kehidupan kan..manusia boley berubah2..jap wat blog sebab tu jap2 gi sebab nie.hee.

    BalasPadam
  12. orang femes ramai sahabat, followes. tapi x sumua nya ikhlas. masing2 ada niat tertentu kan

    BalasPadam
  13. aiyaa...bru td tgk ada 3 komen je..tup2 da ada 11 komen..hehee..

    ok..lari tajuk plak..hhehe..setuju ngn entry ni..sapa yg xnk femes kn?saya?kalo jd femes alhamdulillah..klo xjd femes pon xpe la...sbb niat awal2 buat blog pon sebab nk share bnyk mende dgn pembaca..sebabnya...saya bakal guru..insyaALLAH sy akan cuba tulis sehabis baik tentang pnglaman saya sbg guru..cuma buat masa ni xde lagi entry psl 2 sbb saya blom praktikum lgi..bulan 3 ni insyaALLAH da start praktikum..doakn sy bro ben..smoga dpt jd guru yg cemerlang..aminnn :)

    BalasPadam
  14. lain orang lain cara pemikirannya...terpulang kepada individu dan niat terjebak dalam dunia blog nie...

    BalasPadam
  15. yupp..setuju bro..nak dapat kawan kat alam maya ni mudah sangat..nak dapat yg betol2 sahabat memang susah..


    setuju dgn ujang jgk untuk promosikan blog =)

    BalasPadam
  16. apa pun niat kita..kita hanyalah manusia biasa..semua ada kelemahan masing-masing.
    (nak tanya: ben citer pasal saya ke..because of my entry?..ke..saya yang perasan? walau apa pun..saya minta maaf)

    BalasPadam
  17. Saja suka2 tulis, berkongsi rasa, berkongsi perasaan. Dpt gak kawan2 kt alam maya ni. Buat masa ni, okey la lg sbb kt tempat baru ni still boring tanpa kwn mau pn sahabat.

    BalasPadam
  18. Erk..
    Setuju part isi masa lapang..
    Tentang persahabatan boleh jadi jugak..
    Tapi kadang2 teman maya ni boleh buat teman gelak di kala dalam kesedihan..
    Uwaaaaaaa.. *tacing plak..

    BalasPadam
  19. kenapa tinggalkan jejak... untuk blogger lain tgk blog kita.. ya.. kenapa????.. sbb nak wat duit la... kenapa ben ashaari fofular, ramai folower.. sbb nak wat duit... klu orang x kenal n orang x tau... cmna nak wat duit... mudah sja.. so.. jgn judge cm2 ja... slah tafsir dah kira fitnah... dosa besar dah...

    BalasPadam
  20. saya suka orang baca blog saya..
    saya nak jadi macam abg ben..femes tu
    hahahahaha...

    BalasPadam
  21. 100% agree dengan entry nihh..
    semua kawan x semestinya sahabat..
    semua ada agenda masing-masing.hohoo

    BalasPadam
  22. as salam..
    hoh!
    setuju pendapat en. ben ;)
    tapi macam saya, berblog, sekadar nak lari sedikit dari kepompong journalist. nak juag merasa cara 'blogger' ni. hoh~
    yang penting, bila buat satu2 posting, sekadar nak berkongsi pendapat walaupun tiada yang membacanya, namun akan datang, pasti posting seperti itu akan dirujuk kembali kan? :)

    journalist vs blogger...

    saya kat tengah-tengah nya :p

    BalasPadam
  23. keikhlasan tu kita tak nampak..

    apa yg penting diri kita sendiri utk tahu blogger macam mana kita nak jadi..

    =)

    BalasPadam
  24. Woo~ begitu ke? xpela. sy teruskn jugak niat nak enjoy blogging nih.

    BalasPadam
  25. Namee buat blog sebab namee sunyi. :) bila start buat blog..kawan2 x sombong :)

    BalasPadam
  26. bab pasal kawan jadi lawan tu memang betul!

    kerana blog dia ada problem, dikatanya kita sengaja nak godam/sebotaj belog dia..aduhaiii kalau lah MDT ni betul2 nak godam belog, belog Ben dulu yg MDT sebotaj..haha

    BalasPadam
  27. betul betul.. kekadang orang yg baru dpt rezeki lebih sikit je da dipulaukan, padahal orang tu x sombong pon.. :D huhu

    BalasPadam
  28. salam ben, tertinggal huruf "i" kat ayat last entry..hehehe..

    ok, memang sy tgok blogger ( yg sy kenal la ) nampak sgt kejar popular. nak dijadikan cerita ade seorang blogger nie ( nama dirahsiakan ) hehe.. dia mintak ajar semua tentang blogging, so sy ajar mana yg sy tau jela. sy pun bukan tau semua kn.

    setelah 1-2 minggu beliau berblogging sy saje nak test beliau sama ada beliau nie ikhlas ke x. sy tanya " eh **** ko pandai x buat backlink ? "

    jawapan saya terima dari **** ialah : entah ( sambil mengangkat bahu ). selepas itu...[ panjang sket cerita ni sory ben :) ]
    sy pergi tandas jap kemudian lalu dibelakang beliau dan sy nampak sesuatu yang agak mengejutkan.. BELIAU SEDANG WAT BACKLINK

    sy pun dengan berlagak x tau tanye la **** nie.. " ko watpe 2 ? " pas2 dia cepat2 padam.. dan die tukar tajuk cerita. " ko x update ke ? " sy pun dengan berlagak bodoh skali lg sy ckp " tak... tgh cari sumber "..

    Keesokan harinya beliau mintak tolong pasang ' page navigation dan facebook share widget ' dalam blog die. beliau tak pandai buat.

    so sy tolong la tapi sebelum sy tolong beliau sy bg satu ayat pedas " ko x nak ajar aku wat backlink ke ? "

    die tanye semula " backlink 2 apa ? "
    sy pun jawab " laen kali kalau nk femes sgt jgn la kedekut ilmu dan tamakkan ilmu org.. "

    beliau pun menundukkan mukanya yg sedang malu tesebut.. sy tau cara nak buat backlink tp sy nk uji beliau sama ada beliau nie spesis tamak ilmu org dan kedekut ilmu sendiri ke x.

    dan terbukti beliau memang spesis itu.. selepas peristiwa tersebut beliau mula meramahkan diri melihat apa sy buat di laptop.. hehehe.. ( salah komen ke bro ben ?? saje nak share ngan ben story nie hehe )

    BalasPadam
  29. Yang sebenornye, saya berblogging sebab nak buat bisnis online..

    Lepaih tu tetiba sonok plak bila tgk follower mankin bertambah... Lagi seronok bila ada orang sudi mengkomen...Laaaagggiiii sonok bila tgk follower ada muka En.Ben...

    Dari situ rasa best plak nak berblogging walaupun tak tegar...

    $$$ tu ada la gak menjadi sebab.. Tapi sekarang ni maleh nak pikir dah... akaun NN pun dah lama tak gi check... Hehehhe

    BalasPadam
  30. skang ni hobby berblog dah jadi satu

    cara untuk cari duit, bile nak banyak

    duit tu kna la ade ramai "kawan"...

    aduhhaiiii

    BalasPadam
  31. niat kita sama lah..
    ngeeeeeee...betul x tipu..
    n x copy paste..dr p jln2 buang duit baek jln2 dlm blog dpt kutip byk info yg bgs2..
    n dpt jgk bt duit..
    tp duit yg sy dpt kureng dr RM1.00 stkt ini..huhuhu..ckit2 lama2 jadik gunung..kan3x..

    BalasPadam
  32. niat kita sama lah..
    ngeeeeeee...betul x tipu..
    n x copy paste..dr p jln2 buang duit baek jln2 dlm blog dpt kutip byk info yg bgs2..
    n dpt jgk bt duit..
    tp duit yg sy dpt kureng dr RM1.00 stkt ini..huhuhu..ckit2 lama2 jadik gunung..kan3x..

    BalasPadam
  33. saya mengenali blog tanpa mengenali nuffnang or apa2 sewaktu dgn nya. blog ni terlebih dahulu wujud sblm terpacaknya iklan nuffnang. Buat blog berdasarkan minat.. tp bila ada something yang boleh di manafaatkan di blog.. so kita manafaatkan.

    BalasPadam
  34. hehe!!~ gedebushhh...kena batang idung sendiri ke x?? tp berkawan xleh caya sgt...letakkan dalam kawalan..xmustahil satu hari lawan jadi kawan...kawan lak jadi lawan...tp berblogging ikut hati..de org follow ke x..depends..janji puahahti...dapat money..bonus!! seee...

    Kalo free meh ler singgah my blog....klik je link ini --> mummylovers blog

    BalasPadam
  35. bagus..entry yg jujur ni..aku pun berblog lebih kpd nk cri pendapatn sampingan,,,tapi xdpt pe pun..tpi still lagi berblog..knp..aku pun xtau..xde keje nk wat mase lapang kot..xpun sebab dpt wifi free ahaha..

    BalasPadam
  36. betol tu bro ben..
    Aida setuju!
    tambah aida setuju part entry yang bawah sekali..
    'Popular bermakna ramai kawan ... tapi tak semestinya sahabat .. Mereka rapat , pastinya mempunyai agenda tertentu.. Lumrah kehidupan...'

    BalasPadam
  37. yup2..stuju pd blogger yg komen kate laen org laen cre pmikirn..bg sy,,sy suke2 je tulis..first trpengruh ngn kwn2..coz cm best je tgok dyorg nye blog..cantek2..slaen tu sy nk blaja cmne nk design blog..byk sgt tutorial..pening bce..huhu..slaen tu senang sy nk follow blog yg crite psal bidang sy,crite agme n crite2 cinta..leyh dpt ilmu..dh follow senang nk g tgok..bukk je blog leyh klik trus kt link dy..kn senang..hehe..lau psal duit tu..lom trpkir lg la~laen je rse dok goyang kaki tp wit msuk..tp,,tulah kn~mnusia leyh berubh2..hehehe..

    BalasPadam
  38. abg ben umo bape sbnarnya nie?
    hehe..

    mcm nabila plak wat blog, sajew nak isi masa lapang. mmg jrg giler update blog. maafla lau jrg sggh blog abg ben.

    nie blog nabila http://ciknabil-a.blogspot.com
    jemputla sggh. :)

    BalasPadam
  39. setuju dengan komen ujang ...
    dulu2 mase buat blog mmg niat suke2 ... kawan alam realiti sikit je hehe tu pun yg betul2 baekkkk ~ sbb tu sikit yg time susah sume ilang ..hurmm kawan maya ni ade yg betul2 ikhlas mmg bez .. boleh luahkan masalah n bg pendapat .. wpun xjumpe ..better xjumpa agy bez haha.. papepun skang ni buat2 entry promot2 komen2 blog org ... trafix byk alhamdulillah .. ~ kalau pk sgt trafix hurm kdg2 boleh jd putus asa... lebih2 lagi tgkk blog org yg byk trafiq.. so skang mula perlahan2 biar yg lain dtg sendirik

    BalasPadam
  40. Apa pun yang kita lakukan dia akan berbalik kepada niat dan nawaitu kita ...kalau niat dia nak maju, memperbaiki diri dan keluarga...Maka positif jadinye dan takda la istilah "GILA GLAMOR" tu kan...

    Tapi setiap manusia dilahirkan berbeza-beza, jadi tak hairan la dan mungkin post nie ada betulnye ...So tepuk dada tanya selera ...everything is in your hand.....BEN is my mentor.....Http://manjerrlulu.blogspot.com...

    BalasPadam
  41. hehehe.. mcm2 ragam manusia kan :)

    BalasPadam