Saya Blogger Baru.. Awak Blogger Lama ?

 

Hari tu aku ada dapat satu komen .. Seolah dia tak puashati dengan penggunaan perkataan BLOGGER BARU dan juga BLOGGER LAMA .. Apakah perbezaan BLOGGER BARU dan BLOGGER LAMA ?? Loh.. aku sebut tu pon dia seolah tak puashati .. Bukannya guna OTAI atau OH TAI .. nasib baik tak tambah 'K' kat hujung tu ..

" sape baru sape lame..how to describe yang dia tu baru and dia tu lama?..just by tarikh start berblogging ke..kalau lama tapi bersawang xberguna juga..kalau baru lebih maju itu kelebihannya..manusia akan guna macam2 cara utk cepat berjaya..juga didunia blog..depend on how kita gunakan peluang dan ilmu yang kita ada..baru xsemestinya xtahu,,lama xsemestinya bijak ilmu..tapi pokok pangkalnya..cara nya kena betul..tanpa yang baru siapala yang lama..tanpa yang lama tiada yang baru.. " ..

Hurm... majoriti , blogger blogger yang BARU buat blog akan memperkenalkan diri mereka sebagai blogger BARU ... Blogger baru tak semestinya tak tau apa apa kan ? Dan mereka yang dah lama ada blog , dipanggil BLOGGER LAMA atau SENIOR laa... tapi tak semestinya mereka ni berpengtahuan atau bagus dalam selok belok dunia blog , macam aku ni la.. tak teror langsung ! Serius .. Aku tau post entri jer.. haa ..

SAYA BUDAK BARU DI SEKOLAH ini .. tak semestinya dia baru masuk sekolah kan ? Mungkin dia baru pindah sekolah ..

SAYA BUDAK LAMA DI SEKOLAH ini .. lama tak semestinya bijak kan ?

Tapi tetap ada perbezaan agar senang nak berkomunikasi ...  Bukan nak mengklasfikasikan antara blogger .. lebih pada komunikasi .. Tiada niat nak merendah rendahkan blogger ..

Kalau orang tanya aku .. aku blogger baru beb !! Aku malu nak kata lama.. sbb blog aku tak cantik.. aku tak tau pasal dunia blog.. blog aku tak bagus.. cerita aku tak best.. Malu aku nak kenalkan diri aku sebagai blogger ... Serius aku cakap ..  Eh.. aku tulis .. eh.. aku taip.. apa apa je la ..

BARU ke LAMA ke .. yang penting kita gembira dan bersopan santun dalam dunia maya ini .. Tu yang kita mahukan... kan kan ?

41 ulasan:

  1. ada jugak ek..hahahahah


    saya blogger lama...lalalla

    BalasPadam
  2. haah, sye consider br lg kot, x xmpai setahun....

    BalasPadam
  3. hehehehe jawapan yang bernas dan amat tepat..

    BalasPadam
  4. saye blogger baru..blogger baru nk belajar..hehe..nk join segmen blogger baru bro tuh..tapi x cukup syarat..follower sye 100 lebeh sikit je...huhu.. xleh join eh ??

    BalasPadam
  5. sy sokong.... sy br gak.. tp sblm ni mmg d blog lm... rs mcm byk mslh.. wujudkn yg br.... hehehehe.... x kesh la br ke lama ke.. yg ptg kite heppy nan ape yg kite buat... =)

    BalasPadam
  6. setuju...pengalaman beribu tahun tak membuktikan die ada 1000 kekuatan, dan pengalaman setahun tak menunjukkan die tak mampu memiliki 1000 kekuatan.... ERRR...banyak warna hijau la kat blog bro hari ini ~~

    BalasPadam
  7. saya x kesah pasal sume tu..yg penting..enjoy!!..hahaha.....oh yeah!! esok dah genap 3 bulan saya jadi blogger..!! =P

    BalasPadam
  8. tiada beza di antara merekaa..
    seperti saya .
    blogger lama tapi baru ^^

    BalasPadam
  9. saya setuju nie..kita cuma menggunakan nama baru dan lama untuk memudahkan bahasa.. bukannya nak tunjuk lagak kn.. semua blogger lama pon pernah merasa menjadi blogger baru..so nak marah apa?

    BalasPadam
  10. sy blogger nak kata baru pon x..rendah lgi dr tu..blogger superbaru..(*err sorry,termengarut pulak)

    BalasPadam
  11. saya blogger baru ,tpi dah lama je follow blog yang lain .cam silent reader..

    BalasPadam
  12. Eh..saya pernah terjumpa blogger baru tapi dari cara dia post setiap entri, penulisannya...i know he/she is blogger lama sebenarnya. Setiap hari blog dia ada jer follower..terkini dah hampir 2000++ followernya..muskil..muskil..so dont jugde the blog by its follower mahupun date blog di lahirkan..

    BalasPadam
  13. mcm-mcm perangai org ni. sapa la kita nk puaskan ati semua org. tak mungkin punya. mustahil.... kan kan.

    tpi sy blogger lama..hahah..tapi langsung tak tahu sgt pasal belog..sory no.. pa pon. sokong abg ben. budi bicara tu penting..

    BalasPadam
  14. haha, maybe kalau gune perkataan SAYA BLOGGER VETERAN, tak de lah orang tu nak marah sangat, bengang je kot.! ape punye orang lah, kes lame baru pon nak dipersoalkan.!

    BalasPadam
  15. Saya blogger baru dan masih mentah lagi..

    BalasPadam
  16. kalau benar tiada perbezaan antara blogger baru dan blogger lama..mengapa perkara ini diungkit? bukannya ia menunjukkan perbezaan?? nampak tak? Hahah.. tak dak lah..semua blogger saama je..yang tak samanya perasaan ego je..janji kita tulis orang baca..dan bila orang baca.. orang tue dapat manfaat. bila orang tue dapat manfaat. alhamdulillah... berguna gak ilmu...hehehe

    BalasPadam
  17. lorrr....bnda cm tu pun da yg amik kisah???
    i admit i blogger baru...
    x rase ape2 pun..ag pun kenyataan kan...

    BalasPadam
  18. sy blogger suam suam kuku...hikhik...

    BalasPadam
  19. baru semalam main blog T.T.. lama tak?

    BalasPadam
  20. ulasan yang menarik, suka dengan entri abg ben nie., btw sy blogger baru lagi kot, hee

    BalasPadam
  21. sy blogger hampeh..huhu..tapi bukan sombong yeee...

    BalasPadam
  22. baru dan lama itu yg meriahnya, saling respect.

    bila dapat komen yg kureng ajarin tu kdg bengang juga, xkisah lama ke baru, tak ada exception utk berlaku kurang ajarin sesama blogger.

    dan kita tak perlu kepoh utk upkan diri sendiri, orang yg membaca pasti tahu meletakkan kita di mana.

    mcm blog ni. blog senior yg tak jemu merendah diri.

    BalasPadam
  23. xkesah baru ke lama..
    yang penting enjoy..!

    BalasPadam
  24. sekali lagi inchik ben merendah diri...baguih nye inchik ben ni..hehhee...

    BalasPadam
  25. lor...ade jugak macam tue ek...apepun saya blogger baru...^_^

    BalasPadam
  26. mr.ben, sy pom baru...baru 5 tahun tp masih tataw ape2 lagi, masih blaja..taw post entry aje tu pom yg ntah hape2..huhu...

    BalasPadam
  27. xde orang lama maka xdela orang baru...
    kita kena tau yang orang lama banyak makan garam dr orang baru so blaja dr pengalaman orang2 lama...:)

    BalasPadam
  28. saya rasa saya blogger baru lg..

    BalasPadam
  29. macam2 peel perangai manusia nie. ada jer yang tak kena. apapun ko ttp bagus ben. banyak aku belajar dari ko.

    aku pun ttp budak baru sampai bila2 sebab aku sentiasa belajar. ilmu nie tak abis sampai bila2 pun. lagi belajar semakin banyak yang kita tak tahu sebenarnya,

    BalasPadam
  30. aku blogger baru..entry syok sendri la kot. tp tak penah bc blog org tanpe komen
    ~weee

    BalasPadam
  31. salam .. xkisahlah blogger baru or lama.. kalau ada ilmu yg baru.. semu boleh belajar kan.. SHARING IS CARING.. :)

    BalasPadam
  32. orang tu jeles kot sebab tak femes.. sy blogger baru selagi follower xramai.. hahhaha

    BalasPadam
  33. adesss..pning pale..
    blogger bru blogger lama

    kalau abg ben blogger bru..sy blogger bru punye bru punye bru punye bru -- *sori..tpanjang pulak..hahaha

    BalasPadam
  34. entry yang bernas dari abg ben =) suka sangat ! janji kita happy :) anyway , syifa pun still baru lagi and tak tahu apa pun sal dunia blog.taw post and edit blog jea,,kdg2 tringin gak nak femes cm blogger lain =)

    BalasPadam
  35. saya pun still blogger baru walaupun dah mula ada blog dalam tahun 2007.. Tak byk yang saya tahu pasal it, so masih byk yg perlu dipelajari... dari blogger2 lama..

    BalasPadam
  36. Saya blogger muda.. ngehehhe.. Blogger baru lagi.. *_*

    BalasPadam
  37. saya blogger junior. Banyak lagi ilmu blogging kena belajar. Heheheheh. Tunjuk ajarku sifu...

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi. Tidak terkait dengan mana mana parti politik walaupun ada artikal berbaur politik secara ringan. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog iaitu, Ben Ashaari. Saya tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli , sengaja atau tidak sengaja. Amaran dah diberikan. Sapa suruh tak baca !

Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Boleh berubah bila ada maklumat tambahan yang punya bukti atau fakta yang lebih sahih.

Jika ada sebarang pertanyaan atau penambahbaikan , boleh hubungi saya melalui email.

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI

Blogger Sejak 2009