Selasa, 15 Februari 2011

Saya Blogger Baru.. Awak Blogger Lama ?

 

Hari tu aku ada dapat satu komen .. Seolah dia tak puashati dengan penggunaan perkataan BLOGGER BARU dan juga BLOGGER LAMA .. Apakah perbezaan BLOGGER BARU dan BLOGGER LAMA ?? Loh.. aku sebut tu pon dia seolah tak puashati .. Bukannya guna OTAI atau OH TAI .. nasib baik tak tambah 'K' kat hujung tu ..

" sape baru sape lame..how to describe yang dia tu baru and dia tu lama?..just by tarikh start berblogging ke..kalau lama tapi bersawang xberguna juga..kalau baru lebih maju itu kelebihannya..manusia akan guna macam2 cara utk cepat berjaya..juga didunia blog..depend on how kita gunakan peluang dan ilmu yang kita ada..baru xsemestinya xtahu,,lama xsemestinya bijak ilmu..tapi pokok pangkalnya..cara nya kena betul..tanpa yang baru siapala yang lama..tanpa yang lama tiada yang baru.. " ..

Hurm... majoriti , blogger blogger yang BARU buat blog akan memperkenalkan diri mereka sebagai blogger BARU ... Blogger baru tak semestinya tak tau apa apa kan ? Dan mereka yang dah lama ada blog , dipanggil BLOGGER LAMA atau SENIOR laa... tapi tak semestinya mereka ni berpengtahuan atau bagus dalam selok belok dunia blog , macam aku ni la.. tak teror langsung ! Serius .. Aku tau post entri jer.. haa ..

SAYA BUDAK BARU DI SEKOLAH ini .. tak semestinya dia baru masuk sekolah kan ? Mungkin dia baru pindah sekolah ..

SAYA BUDAK LAMA DI SEKOLAH ini .. lama tak semestinya bijak kan ?

Tapi tetap ada perbezaan agar senang nak berkomunikasi ...  Bukan nak mengklasfikasikan antara blogger .. lebih pada komunikasi .. Tiada niat nak merendah rendahkan blogger ..

Kalau orang tanya aku .. aku blogger baru beb !! Aku malu nak kata lama.. sbb blog aku tak cantik.. aku tak tau pasal dunia blog.. blog aku tak bagus.. cerita aku tak best.. Malu aku nak kenalkan diri aku sebagai blogger ... Serius aku cakap ..  Eh.. aku tulis .. eh.. aku taip.. apa apa je la ..

BARU ke LAMA ke .. yang penting kita gembira dan bersopan santun dalam dunia maya ini .. Tu yang kita mahukan... kan kan ?

41 komen :

Ujang9897 berkata... [Reply to comment]

ada jugak ek..hahahahah


saya blogger lama...lalalla

Ayuni berkata... [Reply to comment]

haah, sye consider br lg kot, x xmpai setahun....

wan muhamad berkata... [Reply to comment]

hehehehe jawapan yang bernas dan amat tepat..

strawberrycincau berkata... [Reply to comment]

saye blogger baru..blogger baru nk belajar..hehe..nk join segmen blogger baru bro tuh..tapi x cukup syarat..follower sye 100 lebeh sikit je...huhu.. xleh join eh ??

N'Lela Tasuki berkata... [Reply to comment]

sy sokong.... sy br gak.. tp sblm ni mmg d blog lm... rs mcm byk mslh.. wujudkn yg br.... hehehehe.... x kesh la br ke lama ke.. yg ptg kite heppy nan ape yg kite buat... =)

AdyBudika berkata... [Reply to comment]

setuju...pengalaman beribu tahun tak membuktikan die ada 1000 kekuatan, dan pengalaman setahun tak menunjukkan die tak mampu memiliki 1000 kekuatan.... ERRR...banyak warna hijau la kat blog bro hari ini ~~

zaMir berkata... [Reply to comment]

saya x kesah pasal sume tu..yg penting..enjoy!!..hahaha.....oh yeah!! esok dah genap 3 bulan saya jadi blogger..!! =P

нαηιмQαтяυηηα∂α berkata... [Reply to comment]

saye blogger tak baru tak lama.. hihii~~

Ayiep Lavera berkata... [Reply to comment]

tiada beza di antara merekaa..
seperti saya .
blogger lama tapi baru ^^

AmYcOzZo berkata... [Reply to comment]

saya setuju nie..kita cuma menggunakan nama baru dan lama untuk memudahkan bahasa.. bukannya nak tunjuk lagak kn.. semua blogger lama pon pernah merasa menjadi blogger baru..so nak marah apa?

iz @ aako89 berkata... [Reply to comment]

sy blogger nak kata baru pon x..rendah lgi dr tu..blogger superbaru..(*err sorry,termengarut pulak)

sunflower n cinderella moden berkata... [Reply to comment]

saya blogger baru ,tpi dah lama je follow blog yang lain .cam silent reader..

Nick name R E A D.. berkata... [Reply to comment]

Eh..saya pernah terjumpa blogger baru tapi dari cara dia post setiap entri, penulisannya...i know he/she is blogger lama sebenarnya. Setiap hari blog dia ada jer follower..terkini dah hampir 2000++ followernya..muskil..muskil..so dont jugde the blog by its follower mahupun date blog di lahirkan..

Syukri Hasshan berkata... [Reply to comment]

mcm-mcm perangai org ni. sapa la kita nk puaskan ati semua org. tak mungkin punya. mustahil.... kan kan.

tpi sy blogger lama..hahah..tapi langsung tak tahu sgt pasal belog..sory no.. pa pon. sokong abg ben. budi bicara tu penting..

izbeta shyah berkata... [Reply to comment]

haha, maybe kalau gune perkataan SAYA BLOGGER VETERAN, tak de lah orang tu nak marah sangat, bengang je kot.! ape punye orang lah, kes lame baru pon nak dipersoalkan.!

AMMAR YASIR berkata... [Reply to comment]

Saya blogger baru dan masih mentah lagi..

Amir Izzat berkata... [Reply to comment]

kalau benar tiada perbezaan antara blogger baru dan blogger lama..mengapa perkara ini diungkit? bukannya ia menunjukkan perbezaan?? nampak tak? Hahah.. tak dak lah..semua blogger saama je..yang tak samanya perasaan ego je..janji kita tulis orang baca..dan bila orang baca.. orang tue dapat manfaat. bila orang tue dapat manfaat. alhamdulillah... berguna gak ilmu...hehehe

suhaiza berkata... [Reply to comment]

lorrr....bnda cm tu pun da yg amik kisah???
i admit i blogger baru...
x rase ape2 pun..ag pun kenyataan kan...

YAYA AZURA berkata... [Reply to comment]

sy blogger suam suam kuku...hikhik...

elyhanna murray berkata... [Reply to comment]

betol betol . janji kita happy :)

Encik Amman berkata... [Reply to comment]

baru semalam main blog T.T.. lama tak?

esmaxempayar.blogspot.com berkata... [Reply to comment]

saya blogger baru

ina berkata... [Reply to comment]

btoi btoi btoi! hihi

YUL berkata... [Reply to comment]

ulasan yang menarik, suka dengan entri abg ben nie., btw sy blogger baru lagi kot, hee

Wafiy Suzly berkata... [Reply to comment]

sy blogger hampeh..huhu..tapi bukan sombong yeee...

Khairi berkata... [Reply to comment]

baru dan lama itu yg meriahnya, saling respect.

bila dapat komen yg kureng ajarin tu kdg bengang juga, xkisah lama ke baru, tak ada exception utk berlaku kurang ajarin sesama blogger.

dan kita tak perlu kepoh utk upkan diri sendiri, orang yg membaca pasti tahu meletakkan kita di mana.

mcm blog ni. blog senior yg tak jemu merendah diri.

Wan Ahmad Izudean berkata... [Reply to comment]

xkesah baru ke lama..
yang penting enjoy..!

Bella Bell berkata... [Reply to comment]

sekali lagi inchik ben merendah diri...baguih nye inchik ben ni..hehhee...

Mat Ganu berkata... [Reply to comment]

lor...ade jugak macam tue ek...apepun saya blogger baru...^_^

axuerha berkata... [Reply to comment]

mr.ben, sy pom baru...baru 5 tahun tp masih tataw ape2 lagi, masih blaja..taw post entry aje tu pom yg ntah hape2..huhu...

ilham_un berkata... [Reply to comment]

xde orang lama maka xdela orang baru...
kita kena tau yang orang lama banyak makan garam dr orang baru so blaja dr pengalaman orang2 lama...:)

anies anessa berkata... [Reply to comment]

saya rasa saya blogger baru lg..

eelobor berkata... [Reply to comment]

macam2 peel perangai manusia nie. ada jer yang tak kena. apapun ko ttp bagus ben. banyak aku belajar dari ko.

aku pun ttp budak baru sampai bila2 sebab aku sentiasa belajar. ilmu nie tak abis sampai bila2 pun. lagi belajar semakin banyak yang kita tak tahu sebenarnya,

Amira Naddia berkata... [Reply to comment]

aku blogger baru..entry syok sendri la kot. tp tak penah bc blog org tanpe komen
~weee

Ayu Hashim berkata... [Reply to comment]

salam .. xkisahlah blogger baru or lama.. kalau ada ilmu yg baru.. semu boleh belajar kan.. SHARING IS CARING.. :)

zakiah ghani berkata... [Reply to comment]

orang tu jeles kot sebab tak femes.. sy blogger baru selagi follower xramai.. hahhaha

mia.lia berkata... [Reply to comment]

adesss..pning pale..
blogger bru blogger lama

kalau abg ben blogger bru..sy blogger bru punye bru punye bru punye bru -- *sori..tpanjang pulak..hahaha

nurulsyifa berkata... [Reply to comment]

entry yang bernas dari abg ben =) suka sangat ! janji kita happy :) anyway , syifa pun still baru lagi and tak tahu apa pun sal dunia blog.taw post and edit blog jea,,kdg2 tringin gak nak femes cm blogger lain =)

harleena berkata... [Reply to comment]

saya pun still blogger baru walaupun dah mula ada blog dalam tahun 2007.. Tak byk yang saya tahu pasal it, so masih byk yg perlu dipelajari... dari blogger2 lama..

CinderLaLa berkata... [Reply to comment]

Saya blogger muda.. ngehehhe.. Blogger baru lagi.. *_*

Adam Narzuan berkata... [Reply to comment]

saya blogger junior. Banyak lagi ilmu blogging kena belajar. Heheheheh. Tunjuk ajarku sifu...

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI