Baru aku tahu kenapa si ayah boleh cair dengan anak anaknya !

by - November 01, 2020


Dua minggu dia mintak aku repair basikal dia. Tayar bocor. Tapi aku tak nak. Aku suruh dia kayuh dengan tayar bocor tu gak. Memang akan rosakkan tayar tu tapi aku nak dia tau , erti kepayahan dan kesukaran.  Jangan tahu nak kayuh laju dan selesa jer..

Seminggu dia kayuh dengan tayar begitu. Akhirnya ari tu dia merayu aku tukar tayar. Ok la.. dua minggu dah dia training dengan tayar gitu. Kaki dah kuat la skit. Maka aku pun turut la permintaan dia. Sian.. Kat rumah asyik 'disuruh' buat itu ini hingga dia persoalkan.. 

" Kenapa asyik abang jer ??? " . Dan aku beritau kenapa dia dan dia ! Balik balik , dia ! 

Aku kata.. " Jika daddy dah takda nanti, abang akan bertanggungjawab jaga ibu.. jaga adik adik ! Sapa lagi daddy nak harapkan ?? Tu tugas abang. Dari sekarang abang kena rajin. Faham ? " . Dia angguk. 

Dan esok lusa , tanya lagi.. Hahahaa.. 

Dalam 2 hari ni , aku mencari kedai basikal di sekitar Sepang. Kedai basikal ada tapi stok tiub dan tayar size basikal Qhaliff, takda. Hurm.. Takda rezeki dia. Sian tengok muka dia. Redha je tanpa banyak cerita.  Hurm.. 

Pagi ni, aku gi gym. Di sana ada la kawan baru gym. Berborak la macam macam cerita selepas selesai workout. Pastu aku cerita pasal basikal anak. Dia kata area Dengkil ada. Uik ? Aku tak biasa area Dengkil. Dia pun kasi tunjuk arah jalan bagai. Hurm.. senang cerita, aku Google je.. Dan jumpa ! Wah... dekat je dari gym. 10 minit. Tapi ada POLIS lak ! Aduhh.. Apakah aku dikira rentas daerah ? Hampa terus.

Pastu teringat dia cakap dia tinggal area situ. Kalau dia boleh lepas gi gym di Kota Warisan , takkan aku tak boleh masuk ke situ lak ? Huhhu.. Aku perjudikan masa. Cuba nasib. Mana tau ada rezeki anak. Huhuh.. 

Pasang Waze.. Gerak ke sana. Dan.... POLIS tu takda pun. Alhamdulillah.. huhu... Sampai di kedai basikal tu, aku terus tanya tokey dia. Ok la... pekerja sana dan tokey peramah. Ko tanya soalan , dia jawab. Dan basikal yang dia jual cantik cantik. Murah pun murah la. Untuk beriadah la. Untuk geng kayangan punya , aku tak tau la pulak harga dia. Tak tengok belah dalam pun. Huhhu..






Alhamdulillah.. siap dah ! Tayar baru ngan tiub, RM30. Malas nak mintak kurang. Terus je setuju. Dan aku berkenan basikal warna purple kat atas tu. Nak kasi kat Zahra. Huhuhu.. Patut la 'mereka' kata.. bila tengok barang barang cantik , teringat kat anak anak. Kasi kat diorang. Tapi bila anak anak dah besar.. dah kerja.. nampak barang cantik , sibuk nak belikan kat buah hati yang belum jadi pasangan sah pun ! Hahahaha.. kan kan ? 





Dan petang tadi.. semua pusing taman ! Sekali ngan wife aku paksa sekali. Asyik duduk rumah buat kerja jer. Dapat la pusing dua pusingan taman.. Huhuh... Ok la... Ini masa untuk bersama sama , kan ? Nanti diorang dah besar.. sibuk main ngan kawan kawan lak.. 





 

You May Also Like

2 comments

  1. seremm pulak tgok bisep abg ben ni hahaha. alhamdullilah, settle basikal anak-anak

    BalasPadam
  2. Omg!! Dah besar2x semuanya. Semoga semua terus diberikan kesihatan yang baik. Cepat sgt masa.

    BalasPadam