Kena kencing pontianakkah aku ?

by - November 05, 2020



Aktiviti seperti biasa.. petang petang berjalan sekitar taman bersama anak anak. Sian diorang kat rumah. Belajar , tengok tv dan layan gajet jer. Huhuh... Impian aku masa kecil tu ! Akhirnya diorang yang nikmati. Hahaha.. Maksud aku part nak duduk rumah main dan makan jer. Heee.. Rupanya sangatlah menakutkan kita. Budak budak , apa tau.. kan ?

Ok.. ketika berjalan jalan tu, aku tak terasa apa apa lagi. Hinggalah di taman permainan tu. Aku terasa lain macam punya gatal kat lengan aku. Gulp.. Aku tengok lain macam punya bintikan. Teringat kisah sewaktu aku kecil dulu... kawan aku abis satu badan gatal gatal dek kerana gi redah padang permainan pada waktu malam. Bila jumpa orang bijak , katanya kena kencing pontianak ! Er.. kawan tu kena malam.. aku kena petang kot ? Huhuh.. 

Hurm.. teringat sesuatu. Padang permainan selepas hujan. Kalau gi bermain , mesti aku kena gigit ngan serangga halus. Dari kecik lagi. Aku tak tau kenapa la serangga halus tu cukup suka benar gigit aku. Tapi tak pulak wife aku kena ! Huhhu.. Kalau di rumah , aku ngan Zahra je rajin kena gigit ! 

Nasib baik la dia pun dah pandai ! Tau apa nak buat bila dah gatal gatal macam tu. Jangan sekali garu ! Kalau garu , memang akan bikin naya lagi !! Makin merebak. Maka nak buat apa ? 


Zahra kata... " Azyma kan ada ! " dan memang betul.. Sesampai je di rumah , terus aku amik gel mandian Azyma Care. Terus picit sekali dua.. sapu terus di lengan.. Biarkan sampai kering. Kemudian basuh.. 

Apa kesannya ? Tiada lagi gatal. Merah tu pun dah mula menghilang. Tapi bukanlah mendadak gitu. Esok baru leh nampak merah tu hilang. Hurm... nasib baik ada stok kat rumah. 


Teruk kan ? Jangan main main kalau dah kena gatal gitu. Memang pedih dan mengaruk je kerjanya. Alhamdulillah. Dengan izinNya, ok dah lengan aku. Kalau tidak , berparut laaaa dek kerana mengaru jer. Huhu..

Mana nak beli Azyma Care ni ? Atau nak tau dengan lebih lanjut pasal Azyma ni ? Korang boleh dapatkan di farmasi farmasi terpilih di seluruh negara atau boleh beli terus di web AzymaCare.

You May Also Like

3 comments

  1. syukur ada Azyma,, bestnya mandi dan cucii bersih blh hilangka gatal.

    BalasPadam
  2. Sabun ni memang bagus.. kitorg pun nak kena beli lagi ni.. dah habis.. kerap guna sebab kulit sensitif n selalu alergik. Tips sapu buih sabun dan biar kering tu memang berkesan!!

    BalasPadam
  3. Sabun yang boleh hilangkan gatal. Terbaik.

    BalasPadam