Dapur Tanpa Sempadan...

Ahad, 17 Ogos 2014

Terima kasih Air Asia X !

 

Pengalaman pertama aku bersama Air Asia , amatlah manis sekali ! Berubah terus persepsi aku pada Air Asia .. Jadi sekarang , aku ada dua pilihan penerbangan di dalam negara ni. Sebelum ni , satu jer.. Camana sekali pun , tetap satu.. Sekarang , dah dua ! Heee..

Sambung cerita aku eh ? Selepas selesai melawat AirBus Factory , tiba masa untuk pulang.. Menariknya kaannn .. Kitorang akan pulang dengan menaiki kapal terbang Air Asia X yang terbaru tu ! Bermakna , kitoranglah akan merasmikannya ! Tadaaa…

Diorang panggil ni ferry flight.. Tak yah susah susah nak beratur kat airport , nak kena tanggal jam .. porch bag , tali pinggang dan sebagainya laaa .. Tapi kena bagi passport jugak la.. Ada pegawai akan uruskan part ni .. Sementara nak tunggu selesai , sila la buat hal masing masing .. heheeh ..

image

Pengalaman yang sangat berharga aku sejak bergelar blogger ! Sangat mahal pengalaman ni … Tak semua org berpeluang merasainya.. Jauh lebih best dari nampak Eiffel Tower tu.. heee.. Tapi nampak Eiffel Tower tu , mmg best gak la.. Hehehe ..

Bilik menanti.. Dari kul 7.30 malam hingga kul 9 malam , kitorang dalam ni.. hehehe .. Tunggu panggilan untuk naik ke kapal..

Tepat jam 9 malam.. selepas kapten kapal , jurutera kapal dah naik , giliran kitorang lak.. Dianggarkan dalam kapal masa ni ada dalam 15 orang jer..

 image

Penerangan keselamatan dari pramugari bertugas adalah wajib yer.. Kena amik tahu walaupun dah selalu naik .. Haaaa .. Terima kasih Sabrina.

Dan .. masa untuk terbanggg !! Malam ni !! Boleh tengok permandangan malam kota di Perancis ni ..

image

Subhanallah !  Cantik sangat … Ada satu permandangan yang sempat aku tengok , sangatlah indah ! Huhuh.. Nak amik gambar tak leh sbb cahaya dari dalam kapal .. Abadikan saja dalam kepala aku.. huhuh..

Pastu tidur jap.. Dalam setengah jam , aku dikejutkan.. Makan time ! Hehehe.. Lapar siut .. Kalau dh kenyang , baru best tidur.. Nyenyaakkk ! Makanan , mmg menyelerakan .. huhu ..

Selepas makan , sambung tidur.. Sedar sedar , dah jam 12 tengahari waktu Malaysia.. Lagi 5 jam sampai Malaysia. Tengah sedap mengelamun , aku disapa..

“ Nak duduk di kokpit tak ? Tanya soalan pada kapten mengenai kapal ni.. “ .

Gila ko tak nak ??? Memang dah dalam kepala aku waktu tu.. Tapi ai segan uuu.. hahahaha .. Nak tanya , segan laaa.. Kang aku disuruh turun dari kapal tu kang .. Ha… Naya aku ..

Dan aku tanpa segan silu dah.. terus ke depan .. Duduk belakang kapten dan pembantunya.. Wow ! Muda lagi diorang .. Huhu.. Respek gile !

Dan aku pun tanya la macam macam soalan logik dan tak logk kat mereka.. Tiba tiba , kapten suruh aku tengok kat cermin depan.. Katanya ada sebuah kapal terbang akan selisih dengan kapal terbang yang aku naiki tu ..

Tu diaaaaa.. Laju giler ! Dapat jugak tengok live ! Huhuuh.. Selepas berjaya membuangkan masa kapten serta pembantunya , giliran blogger lain lak gi ngorat kapten .. hehehe..

Aku kembali ke seat aku yang tak tentu mana satu.. Jap sini.. jap sana .. Jap situ.. hehehe.. Sapa nak marah ???? Hahaha.. Siap dibagi aiskim Haagen Danz lagi ada laaa.. Haaa ..

Akhirnya , jam 530 petang , Xcintillating Phoenix mendarat dengan selamatnya di klia2 .. Landing pon cun jer .. takde gegaran yang kuat pon.. kemas jer .. huhuhuh..

Sebelum masing masing balik ke rumah .. kitorang bergambar kenangan .. Bersama pilot ..

image

Best !! Best  !!! Terima kasih atas layanan hebat Air Asia X , En Fairuz .. Blogger yang banyak membantu aku kat sana , Evelyn .. Tahniah buat Denzel.. Dan buat Cindy dan Shea , korang meriahkan suasana kitorang di sana .. Respek keje gila korang ! Hahahaha ..

Alhamdulillah.. impian aku .. sebelum aku bergelar blogger lagi.. dah tercapai ! Huhuhu…

Sapa sangka , blogger parenting dapat peluang keemasan ni tanpa perlu bodek mana mana pihak .. kan ?

10 komen :

Mila Hilas berkata... [Reply to comment]

perghhh untungnye..hanya jd blogger blh rsa seme ni...tahniah ben

Bannister Road berkata... [Reply to comment]

rezeki anugerah Tuhan.... bestnye jadi penumpang pertama merasmikan airbus air Asia X yg terbaru, cantik design kepala kapalterbang tu.. kredit to Danzel..nampak selesa sungguh tempat duduk yang Ben duduk tu.. business class ka?

Famili Ceria berkata... [Reply to comment]

untungnya abg ben..moga-moga lepas ni dapat tawaran yang lagi menarik..insyaAllah..

Que Achmad berkata... [Reply to comment]

Alhamdulillah, rezeki xterkata dr Allah SWT

PeRdU cINta berkata... [Reply to comment]

Ilmu ini boleh dikongsi bersama..terima kasih abang ben sentiasa share pic dan pengalaman yang best best..tumpang tengok..

Sukma Haron berkata... [Reply to comment]

Akhirnya merasa naik Air Asia X ...
Bestnya.....

ArELeEz berkata... [Reply to comment]

gambar view yg u upload tu pun dah cukup cantek. subhanallah.. leez pun t'ingin sgt nak fly waktu mlm. nak tgk rupa awan, bintang. bln.. owh3..

MaMa MuRsYiD berkata... [Reply to comment]

wow best2..tahniah2

MissNadia berkata... [Reply to comment]

waa... bestnya. memang rezeki abg ben la ni. bukan semua orang berpeluang

Nor Afidah Bte Che Azmi berkata... [Reply to comment]

teringn jugak nak naik kapal terbang.Kalau ada sponsor lagi best kan..

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI