Gara-gara bermain badminton tak ikut SOP , aku terpaksa bekejar ke klinik Mutiara, Putrajaya !

by - Ogos 29, 2020



Hari ni , berbadminton lagi di Puchong Sport Centre. Kali ni , ada 4 keluarga blogger KBBA9 turun main bersama. Meriah ! Masing masing bawak anak. Bukan soal sapa bagus main tapi dapat berkumpul dan bermain bersama sama. Anak anak pun dapat berkawan sesama mereka. 

Tapi... tapi.. itulah dia. Wife terlupa bawak kasut sukan dia. Aku suruh je dia beli baru kat kedai sukan yang ada di dalam kompleks badminton ni tapi dia tak nak.. 

"Jimat ! " katanya. 

Hurrm.. berkali kali paksa , tapi dia tetap dengan jawapan dia. Malas nak kata apa dah. Ikut je la. Dan aku bermain la dengan santainya. Tiba tiba ternampak wife terjatuh. Aku pandang. Jatuh biasa je kot. Maklumlah , aku pun berkali kali jatuh dalam gelangangg badminton dek kerana terlalu eksaited main. Huhuh.. 

Dia duduk di tempat duduk yang tersedia. 

" Bang.. bengkak ! " katanya. Air muka berubah. 

Aku tengok.. 

" Hurm.." kepala berputar mencari penyelesaian. Dalam kepala aku ni , macam macam dok fikir. Dengan kereta Livina aku tiba tiba aircondnya tak berfungsi.. dengan masalah peribadi lagi.. Fuh.. Tiba-tiba teringat  akan kedai di dalam tu yang mana ada jual air. Terus aku ke sana. Tapi takda ais. 

Aku kembali padanya. Terseliuh je kakinya. Yang mana pada aku biasa je la tapi tidak pada dia. Hahaha.. Perempuan kan ! Bila time dia gaduh ngan kita . time tu dia seolah olah Hulk. Takda apa yang boleh sakitkan dia !! Tapi bila dalam keadaan 'normal' , nampak ular dalam handphone pun dia leh meraung ! Pelik kan ? Tak.. tu la perempuan normal ! Hahahah.. 

Ok sambung.. Nak balik terus , baru je sampai. Camana eh ? Masa ada dalam 45 minit je lagi. Kitorang memang sampai lambat. Nak urus hal Livina tu dulu. Huhuh.. Akhirnya ada kawan syorkan pergi ke Klinik Kesihatan. Tertanya gak aku.. bukak ke ? Kalau ikut aku , balik rumah je pastu demah dengan ice pack. Jika bengkak tak surut , gi klinik swasta je la. 

Klinik Kerajaan tutup ! Huhuh.. Aku ikut plan aku. Gi cari spray untuk surutkan bengkak di farmasi. Tak jumpa farmasi. Terus ke Putrajaya. Ke klinik... Sampai kat Putrajay , waktu lunch. Klinik rehat ! Huhuh.. Plan C.. balik rumah dulu. Lepas Asar keluar. Rehat kat rumah dulu. Kasi demah dengan ice pack . 

Plan berjalan lancar. Dalam jam 6 petang , baru gi Putrajaya. Kasi semua rehat. Maklumlah , semalam pun dah berjalan kaki dan pastu ke rumah mak aku. Jam 2 pagi baru sampai rumah. Huhuh.. masing masing kepenatan. Tambah lagi ari ni punya aktiviti.. memang pengsan la semua. 

Ke klinik.. Ada banyak klinik tapi klinik mana yang ok ?? Wife kata nak gi klinik tadi gak. Katanya klinik tu bagus dan murah ! Doktor periksa pun tak main main. Macam ari tu masa Aariz dan Zahra demam selsema , gi  klinik top di Putrajaya, doktor tu takut takut nak periksa. Kat Klinik Mutiara tu, dokor bertugas time tu check selamba jer.. Ikut SOP je la kan ? Tak yah takut.. 

Fuh.. Sebelum nak gi klinik, aku dah call agen insuran aku. Tanya dia bekenaan masalah ni. Boleh claim ke tak ? Kot kot la kena beratus ringgit ! Huhuh.. Ada insuran apa guna kan ? Dan dia kata boleh claim. Nanti kasi dia je resit tu. Dia uruskan. Alhamdulillah. 

Klinik tutup jam 7 petang. Wife call dulu sebelum ke sana. Aku memecut dari Sepang dalam 6.15 petang. Sempatkah ? Aku harap sempat. Sian tengok wife dah terhenjut henjut jalan. Aku membebel la gak dalam kereta. Dah cakap banyak kali. Kaki tu penting. Jangan sampai sakit. Abis semua kerja tak jadi ! Cuti panjang lak ni haa.. Tersadai kat rumah. Huhuh.. 

Sampai 6.45 petang. Masih sempat. Alhamdulillah. Takda orang. Sihat sihat orang Putrajaya ni. Hahaha.. Ke sebab ramai yang gi bercuti ? Huhuh.. Tak kisah la.. Takda orang bagus gak time time emergency ni. 

Wife masuk ke dalam. Aku jaga budak budak yang tidur kepenatan.. Dia kata dia boleh berjalan. Tak pe la.. Biar dia berdikari. Time gaduh , dia lagi sado dari aku. Aku sendiri tengok dia pun aku gerun ! Hahahaha... 

" Kena suntik.. " dia antar mesej. Fuh.. mesti kaw kaw punya harga. Hahahaha.. Nasib boleh claim.

15 minit kemudian dia kembali ke kereta. Dia masuk dan duduk. Aku tanya ok ke tak ? Dia kata ok la skit. Takda la sakit macam awal tadi. Huhuh.. Senyum je la aku.. 

" Bayangkan masa lutut abang sakit macam tercabut tu ! Kena memandu pulang sorang sorang dengan kesakitan tu.. " kata aku dan bagitau ketika di rumah, dia membebel macam aku bebel skang. Stress kan ? Hahaha.. 

Aku tanya la berapa RM ? Soalan maut ! Dia suruh teka.. 

" RM200 ? " aku beri tekaan.

" RM85 jer.. Doktor pun layan baik jer. " jawab dia. 

Mak aih.. murah tul ! Patut la dia bersungguh nak ke sini. Siap suntik, balut dan ubat tahan sakit. 




Siap.. balik ! Dan nampaknya , untuk 3-4 hari ni.. aku kena buat la kerja kerja di rumah ni. Huhuh.. Berworkout di rumah je la nampak gayanya.. 



You May Also Like

4 comments

  1. Moga Zila cepat sembuh... Aamiinnnnn

    BalasPadam
  2. Kadang2 bila dah marah hubby pula dok Marah2 tu yg Bleh bertukar jadi hulk.. yg tak bleh buat pun bleh buat.. Aku sakit pun jadi tak sakit..

    BalasPadam
  3. Haaaa pasni ni kak zila kena extra hati2 doh kaki tu,banyak kali doh tu masa dekat2 bahaya....huhuuuu

    BalasPadam
  4. Saya pon suke p klinik Mutiara ni..doc baek ckp pon lembut je

    BalasPadam