Ke Eiffel Tower , Paris kooo !

 

Tu dia tajuk ! Hahahaha.. Bukan la kasi korang jeles pon.. Sapa sapa mampu je pergi.. Aku je tak mampu nak gi kalau ada duit sendiri.. InshaAllah.. Kerja rajin rajin yer.. Pastikan duit cukup berbaloi untuk ke sini .. Kalau tak , telan air liur je tengok barang barang kat sini .. Huhuhu..

Ok.. Destinasi semua pelancong bila ada kat Paris ni adalah ke Eiffel Tower.. Aku pun nak gi sini untuk abadikan selfie bersama 'besi buruk’ tu.. hehehhe.. Kalau tak , orang kata aku menipu je.. Hahahaha .. Takkan la ada orang nak kata gitu kan ? Hehehe ..

Dari hotel tu , naik bas ke sana.. Berpusing pusing la jalannya untuk sampai.. Nampak macam jauh je.. Padahal dari hotel tu tak sampai pon 2 km !! Amik koo.. Tu camana tau ? Nanti aku cerita lagi part kitorang balik jalan kaki sebab bas dah tamat perkhidmatan ! Hahaha..

Kat sini , terus terang… sampah sarap banyak ! Putung rokok merata rata .. Aku rasa yang buang pon bukanlah orang tempatan.. Mesti pelancong .. Hurm..

Bila naik bas , akan turun betul betul depan Eiffel Tower ni .. Pastu silalah merayau sepuasnya ..  Sila berhati hati di sini yer ! Jangan beli apa apa souvenir lagi ! Ada mata memerhati..

Sempat jugak la aku mengukur.. hehehehe ..

image

Ok.. Tempat ni mmg cantik.. Waktu ni pon sebenarnya cuacanya sejuk tapi bagi orang tempatan , panas ! Sampaikan ada penjual souvenir tanya aku , kenapa pakai sweater dan head gear ? Sejuk ke ? Aku jawab la yang aku ni dari negara yang panas .. Maka ni sejuk dah bagi aku ! Hahahaha .. Walhal nak bergaya ! Hahahaa.. Tapi mmg sejuk pon !

image

Hurm… Rasanya kalau letak polis kat kawasan taman ni , orang akan lebih seronok nak bergambar ! Tapi disebabkan risau dek ‘penyangak’ cun dan jelita berkeliaran , maka kena la hadkan ! Kang tak sedar diri lak.. huhu ..

Hurm… lepas pusing dan balik ke kawasan untuk membeli belah .. Malam tu patah balik ke sini.. nak amik view malam lak ! Hahahaha .. Selagi ada masa kooo ..

image

Selfie wajib.. Kat tengah tengah , bawah Eiffel Tower ! Heehehe .. Saja nak buat kenangan .. Dah berada bawah dia pon.. nak naik atas , malas beratur.. hehee.. Kena bayar tiket lagi.. Jimat duit woo..

image

Sini kalau nak guna teksi , mmg ko kena cekik laa ! Nak tak nak , samada guna bas atau jalan kaki ! Hahahaha .. Nak dijadikan cerita , ala kononnya la kan .. Naik Big Bus tu ke sini semula.. tapi tak nak turun ! Tunggu dia patah balik.. Sekali , driver tu kata tu last stop ! Hahahahha… Nak balik kena amik Metro .. iaitu cam Lrt laaa … Amik kooo !

Nasib baik Evelyn tu berpengalaman.. Dia gunakan google map.. Jalan kaki ! Perghhh .. Evil dead tul cadangan dia .. Hari dah gelap koooo ! Nak jalan kaki kat kota romantik ni ? Aiyokkk… Seram siutt ! Aku ni dah la muka baik .. haaa ..

Maka balik la ke hotel yang dalam lingkungan 1.9 km rasanya.. Ikut taman.. aku nasihatkan ikut jalan terang skit.. Bila masuk ke lorong belakang bangunan tu yang seram seram basah .. hahahaha ..

Bila ada nampak orang di depan .. cuak siot ! Aku nak lari kalau diaorang tu berniat jahat , payah ! Gadget penuh di badan.. Bawak barang lagi ! Hurmmm.. Tawakal pada Allah je la..

Alhamdulillah .. nasib baik pelancong gak bila bertemu.. Lega .. Bila dah kembali ke jalan besar , terang .. baru laaaaaa lega ! Berpeluh atas bawah ..

Dan akhirnya sampai ke hotel  setelah seharian merayau sana sini ! Berbaloi sungguh berjalan dengan orang yang ada pengalaman merantau ni ..

14 ulasan:

  1. bestnyeeeeeeeeeeeeee!!!! aku ku jejak paris satu hari nanti !

    BalasPadam
  2. next ! haha..


    best la orang pergi paris..

    BalasPadam
  3. Cantik.. Teringin gak nk jejak kaki ke sana.

    BalasPadam
  4. Assalammualaikum...abg ben,

    wahh.. bestnyer dapat gi sini...

    mselim3

    BalasPadam
  5. untung laaaa.... *insert mood jeles di situ* insyaAllah one fine day :)

    BalasPadam
  6. Untung la Abg Ben.. Bestnyaaa

    BalasPadam
  7. seronok baca travelog abg ben. hahaha. sengih2 baca pengalaman ben melancong.

    -ruby.my-

    BalasPadam
  8. pengalaman bengong gini yg kita nk hahahaha

    BalasPadam
  9. Ben, aku dgn husband dulu pon tak beli tiket utk naik...
    aper class nak naik pakai lift...
    Kami panjat tangga sampai atas!!!!

    BalasPadam
  10. padan la nmpk kurus..kena jalan kaki jauh gituuu...

    BalasPadam
  11. padan la nmpk kurus..kena jalan kaki jauh gituuu...

    BalasPadam
  12. Adui menitis airmata tengok abg ben snap pic dengan eiffel tower. Ya Allah, bestnya xtercakap tgk. Abg ben, doakan smoga solehah dpt ke Paris suatu hari ye. Solehah teringin juga nak jejakkn kaki di sana.

    Abg ben, tc ye bila jln2 tu. Bila baca byk pencopek jalanan tu jd agak seram lak. Risau juga klu dh penuh pencuri2 tu.

    BalasPadam
  13. Kenangan.tue terpaksa jalan kaki.

    BalasPadam
  14. bestnye perjalanan abg ben ashaari ke paris...arituh saya ke paris jugak, tapi rase saya paris tak se-scary rome...rome lagi banyak penyangak...siang2 terang2 hari pon dia boleh buat jahat.... nice sharing anyway! :D

    BalasPadam

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI