Cerita Zahra di hari pertama persekolah , Tahun 1

by - Mac 02, 2021

Mana mana ibu bapa, kalau anak nak masuk Tadika atau Tahun 1 mesti lain macam punya teruja. Segalanya akan dipaterikan dalam memori. Selepas tu , dah cam ok ok jer. Hehehe.. Kan kan ? Begitu juga kami dengan Zahra. 

Hari Pertama Zahra.. 

Wife amik cuti dua hari. Nasib baik PKP , ibu bapa tak dibenarkan menunggu anak anak. Dan beruntung kami , Zahra seorang yang amat berdikari. Anak kedua kan ? Biasanya gitulah. Masa hantar pun , dia teruja sangat. Tak sabar nak masuk kelas. Takda adegan airmata seperti dia nak ke tadika. Alhamdulillah.. Terima kasih Zahra. 

Tinggallah Aariz dan abangnya, Qhaliff. Aariz masih belum dihantar ke sekolah walaupun 5 tahun dah usianya. Kenapa ? Hurm... Korang pun tau kan , nak masukkan ke tadika swasta.. harganya bukan murah ! Sebelum Covid 19 tu , boleh la. Sekarang ? Hurm.. tak pe la.. Ajar sendiri kat rumah jer. Tu pun dah boleh kenal huruf , baca skit skit dan mengira. InshaAllah.. 


 

Persekolahan Hari Pertama , tamat. 

Aku gi jemput dia. Wife ada kerja skit. Bawak la Aariz dan Qhaliff. Parking kereta di satu tempat , kunci tapi tingkap dibuka. Qhaliff dan adiknya , main handphone dalam kereta. Aku gi amik Zahra. Tak jauh pun. Takkan nak bawa semua lak kan ? Huhu.. 

Di depan pagar sekolah. SOP ibu bapa , ke laut dalam ! Masing masing tercari cari anak. Nasib baik pengawal keselamatan sekolah berjaya kawal keadaan. Anak anak dipanggil mengikut kelas. Dan nasib baik juga ada dua laluan. Maka untuk Tahun 1 , laluannya lain. Senang skit. 

Aku.. mencari Zahra. Dan boleh pulak terlupa Zahra kelas mana ! Hahahaha.. Call wife. Ok. Settle. Ternanti nama kelas dia dipanggil. Takda la pulak. Aku pun jengkitkan kaki.. mencari dia. Aduh, pelajar perempuan sama lak bentuk fizikal. Dengan face mask pink , beg pink , bertudung.. manis manis semua. Hahahaha.. Adoi laa... 

Lama gak la aku mencari. Pastu ada sorang budak perempuan ni dok pandang aku. Aku pandang la dia. Aku lemparkan senyuman. Sambung mencari Zahra. Haih.. mana la dia ni ! Aku lemparkan pandangan ke arah padang. Takkan la dia dah main kat sana ? Dia bukan jenis tu.

Budak perempuan ni , masih pandang aku.. Dah geleng kepala. Bila dia senyum , laaa.. anak aku rupanya ! Nampak cerah lak dia kat luar ni. Kat rumah  nampak gelap jer ! Hahahaa.. Maklumlah , berbulan tak keluar rumah. 

Aku panggil dia keluar. Dan amik beg dia. Berat . Dah dapat buku teks. Pastu dia mula membebel. 

" Lama Aara tunggu daddy kat tepi pintu tu.. " katanya. 

Aduh... aku pun jelaskan kat dia. Dan bagitau selepas ni jika aku amik dia... bla bla bla... Dan dia pun faham la..

Aku tanya dia.. " Aara nangis tak tadi ? .

Dan dia jawab , " Aara nangis jap jer.. ". Terkejut aku. 

" Kenapa Aara nangis ? ". Tanya aku.

" Aara tak tau nak buat. Cikgu ajar rainbow, tapi Aara tak tau.. Ramai tak tau. Pastu cikgu ajar, baru tahu.. ". jelasnya. 

" Owh... lain kali kalau Aara tak tau, Aara angkat tangan. Cakap kat cikgu , Aara tak faham.. Tak yah nangis tau.. Gi tandas tak ? " tanya aku lagi. 

" Gi. Aara gi sorang jer. Aara tengok sign.. Tandas lelaki dan tandas perempuan. Aara masuk la tandas perempuan. " jawab dia. Nasib baik aku dah bekalkan kit perlindungan dan kebersihan pada dia. Tak yah risau bab sabun dan sanitizer dah. 

Makanan.. mak dia dah bekalkan nasi dan air. Alhamdulillah. Dia suka. Abis dia makan. Tak kongsi pun dia kata. Hahaha.. Covid 19 katanya.  Cuma dia belum ada kawan. Ada juga la dia kata dia cuba menyapa sorang dua tapi cam malu malu lagi. Hahaha.. Dulu , dia la paling malu. Dah jadi cam abang dia lak sekarang ni. Huhuhu.. 

Alhamdulillah... nasib baik dia dah ready sebelum persekolahan bermula. Maksud aku, dia dah belajar secara online dan berdepan dengan guru sebenar sebelum sekolah bermula. Dia dah belajar menyalin soalan dan menjawab dengan guru sekolah. Terima kasihlah pada FlyHigh Training Centre ni. Aku cadang nanti pun , nak suruh Aariz belajar secara online je kat sini. Untuk pra sekolah. Si Qhaliff , untuk tahun 3.. dia dah banyak belajar kat sini. Ok la.. dia cam lebih yakin untuk di tahun 3 ni.. 

Hari ni... hari kedua. Esok , wife kerja. Aku kena uruskan semua.. sendiri ! Huhuh.. 

You May Also Like

6 comments

  1. good girl zahra,anak kedua mmg berdikari heheheh

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah. Mesti Ara perhati je gelagat daddy cari-cari dia.

    BalasPadam
  3. Hahaha slamat la aara kenal daddy dia 🤣🤣🤣

    BalasPadam
  4. Alahaiii... Bijaknya dia... Boleh berdikari di musim Covid ni...

    BalasPadam
  5. bagus zahra..haha..daddy pun tak namapk ara..lama dia tunggu..haha..bgus pergi tandas sendiri semua

    BalasPadam