Dapur Tanpa Sempadan...

Rabu, 14 April 2010

Baik punya ngantuk !

Seyess .. mmg ari ni mata aku tersangat letih ... Aku leh tertido berdiri semasa dalam ERL .. Punya la azab nak tunggu sampai ke stsn Putrajaya ! Macam 10 jam lamanya perjalanan tu .. kalau aku online dalam ERL , rasa perjalanan tu macam 1 minit jer ! tak sempat nak tarik nafas , dah sampai .. huh ...

Bila sampai kat stsn , wife tak sampai lagi ..dalam perjalanan ... mata ni pnya laaa mintak di tutupkan buat sementara ... tahan BEN tahan ... otw dah tu ... kang ada bantai tido kat kaki lima stsn tu ... Untuk menghilangkan rasa letih mata ni , aku ajak mata aku ni mencari isu sesuai untuk entri malam ni .... Dapat pun ! Kereta kereta yang parking di tempat tak sepatutnya di saman dek PBT Putrajaya .. Aku terpk laa .. diorng ni nak ke bayar saman tu ?? Kalau laa aku .... hehehe ..

Tak lama kemudian .. sampai laaa 'mem besar' ... legaaaa .. Aku naik naik je keta ... tak sampai5 minit aku dah zzzzzZZZZZZzzzz .... tau tau sampai umahhh ... Plan nak workout jap tak jadi ... nape ? Aku keluarkan aiskrim yang ada dalam peti ais terus aku bedal sambil tengok cerita feveret aku 'LEVERAGE' .. hehehe...

Lepas maghrib , makan time .. wife masak bihun goreng je .. simple jek .. ok la ..aku tamo berat berat sangat... Pastu try online jap ... tak sempat jari menari kat keyboard .. wife mintak nak guna .. ok laaaa .. aku bagi jer la .. aku g tengok tv jap .. pastu tau tau ... kul 11.30 malam dah .. hehee... terlelap dpn tv ... fuhhh ... lega mata ...

Sedar sedar , cita banyak takde ... amik laptop .... maka terbit la entri ni .. takde penjelajahan malam ni ... maaf yer ... jap lagi ek... insyaAllah .... tungguuuuu

Terima kasih la wehhh ..susah benor keeee

Tadi aku jadi 'jaga' lif ... berdiri dekat bersebelahan dengan butang lif menyebabkan aku kena tekan lif setiap kali orang kuar masuk ..

Tapi yang buat menyampahnya , bila masuk bangsa bukan sama ngan aku , tau pulak diorng cakap 'tq' atau 'terima kasih' .. Yang bangsa aku ni ? Nganga ?

Dah la aku dekat pintu jer ... ikutkan aku boleh la keluar terus tapi kang kesian lak kat diorng kena tekan atau berebut nak kuar .. pintu lif tu bukan spesis automatik .. nun zaman tok kaduk punya .. Takde sensor !

Sorang sorang sorang kuar ... haram tak ucap terima kasih langsung ! Jauh sekali nak senyum kat aku .. apa diorng ingat aku jaga lif ker ? huh .. harap je kerja kat sektor pelancongan !

Besttnyer !!

Fuh .. lama giler meeting tadi .. hehe ... bermcm mcm topik dibicarakan dengan boss IT ..termasuklah pasal blog .. tak sangka lak member aku sorang ni ada master dalam IT dan lebih lagi dulu dia sendiri jadi lecturer dan dan mengajar mengenai blog .. Yang bestnya , dia takde blog ! Camana tu ? Aku basuh la dia tadi ... kata betapa ruginya dia biarkan gitu .. huhu .. last last dengan pengarah tu nak ada blog ! ...haahhaa ... insyaAllah kalau diorng ada masa nak buat ..

Otw balik tadi , apa yang aku tunggu dh muncul depan mata .. yakni DSA 2010 .. apa tu DSA ? hehehe ... search kat tepi tu ... GOOGLE DSA 2008 ...

ni dalam lrt ni .. sambung nanti ekk

Laporan Trafik dari SEGMEN JELAJAH

hari ini setakat kul 12 ... kul 1 lom kira abis tu
minggu lepas ... 10hb tu otw balik Kelantan .. skit je update ..

Bukan nak tunjuk bangga ( tak bangga skit pun ) tapi nak bagitau , semua trafik ni dipecahkan ke semua blog yang ada dalam blog listing dan juga blog yang terlibat dalam segmen JELAJAH .. tu jer ..

Berbaloikah SEGMEN PENJELAJAHAN BEN ASHAARI ?

Pasti ramai tertanya ... adakah berbaloi atau tidak segmen aku ni ? Kalau soalan tu ditujukan pada aku , maka aku jawab YA ! Kenapa , aku dapat lihat ada banyak perubahan pada blogger blogger baru sejak aku buat segmen ni ..

Ada yang mula berani mengeluarkan entri entri panas dan juga entri tutorial .. Tahniah ! Jgn takut keluarkan idea ...

Ada juga yang nak join .. aku nak kata tak boleh pun tidak , nak kata ya pun tidak .. aku hanya mampu tersenyum .. selagi terdaya , selagi tu aku buat .. setakat sampai sekarang ni ( dari pagi tadi ) , dah 12 penjelajahan aku buat .. waktu gini sesuai sungguh di buat penjelajahan kerana ramai yang online .. jadi mmg rezeki blog yang aku promosi la ... huhu..

Cuma aku tak dapat lagi feedback dari blogger itu sendiri .. Bagaimana blog korang ? Ada perubahan ke tak ?

Jelajah Blog IBU : Catlinaflybaby

fuh...dasat nama ... hehehe ..

" blog ni dedikasi khas untuk anakandaE-ein, dan hampir 90% entry dalam blog ni mesti berkait dgn E-ein.Dan contents dalam blog ni juga semakin byk sejak aku kenal kawan2 blogger dan juga sejak menjadi antara 10 org penulis tetap di MomBloggersPlanet. Sejak itu aku makin berusaha untuk bukan shj berkongsi cerita E-ein dan keluarga, malah sejak awal tahun lepas, byk tips seperti tips kesihatan ibu mengandung/bayi babywearing, breastfeeding , tips Nuffnang, tips / cerita fotografi , resipi aku kongsikan di sini. Makanya, selain dari cerita E-ein dan ada sentimental value yang tinggi , blog ini juga ada kepelbagaian utk dikongsi dgn pengunjung... "

Haaaaaaaaaaaaaaa.. panjang aku bagi ...Dikategorikan blog yang dah terkenal dalam duni IBU - IBU ni , maka aku galakkan semua serbuuuuuuuuuu .. semua blog aku galakkan di jelajah ... takde pilih kasih ( kecuali kalau ada yang nak bayar .. hahaha..guwau ) ..

OK ...jom g tengok blog ni .. beesshh >>> CATLINAFLYBABY

Jelajah Blog : N' The Story Goes

Geng Geng pinkyyy ... ni haa..ada sorang lagi dok mencari blog berwarna pink ..hehehe ...

Satu bintang dengan aku.. sagitarius ... tinggal di Putrajaya , sama ngan aku ..huhu ..kalau raya nanti buat open house , sah sah meriah ni ... haahha..ramai blogger duk putrajaya ni ... huhu..

Ok .. blog seterusnya aku jelajah time lunch ni ialah blog milik PUAN FIZA @ MAMA DARWISY .. huhu ... pink color gitu ..

Puan Fiza kita ni tanya , adakah blognya tidak menyilaukan mata lelaki ? Biar p silauuu ! Kalau tak silau nanti , cerahh mata dok tengok awek lalu lalang .. haa .sesekali biar silau .. kan kan .. hehee..

Silau camana pun , masih boleh dibaca dengan jelas ... aku tak tau mata orang lain .. mata aku , mmg silau .. sama cam blog aku gak , mmg bersilau bergemerlapan gitu . haha

Ok ok ... lagi .... blognya tiada masalah ... tersusun .. biasalah kan.. blog ibu ibu .. Cite banyak tamo .. jom >> N' The Story Goes

Jelajah Blog : Nur Ain Qistina

Yeeahh .. lunch .. boleh update 10 entri.. ada sejam.. go ben go .. kul 3 ada meeting IT lak .. kena segera neh ..


" Saya ingin sangat mempunyai follower yang ramai tapi tak tau cara terbaik menarik pembaca blog datang ke blog saya. Lagipun.. kalau nak difikirkan..saya menulis blog peribadi..kisah kehidupan kami..tak yakin ramai orang sudi nak baca pun. Saya pun teringin nak dengar pendapat otai blog tentang blog saya.. sangat teringin..

Jadi En Ben.. jangan lupa tinggalkan coretan eh buat saya.. kasi ilmu sikit supaya blog saya lebih mantop akan datang..itu saja.."

Hurm .. menurut pihak pihak tertentu , jumlah follower tidak menentukan kepopularitian blog tersebut .. Belum pasti mereka ini akan singgah ke blog kita selepas add kita tu .. Betul kah ?

Bagi aku , ok jer .. kalau nak kasi semangat , jumlah follower tu memainkan peranan penting ! Tu bagi blogger baru la .. kenapa jadi gitu ? Pengaruh dari FB dan sosial network yang lain ( ms. fs dll ) .. Jumlah frenz dalam list menunjukkan ' sesuatu kelebihan' berbanding orang lain .. betul tak ?

Padahal , fren tu bukan pon selalu sangat buka profile atau blog kita .. cuma sekadar add je .. tak kisah la ..mana mana asalkan gembira ..

Memula saya berblog , saya sndiri tulis kisah hidup saya .. kegiatan harian malah apa yang saya bedal pun saya citer .. Er.. saya lak .. aku .. hehe .. pasti ada orang baca sebab setiap kehidupan seseorang tu berbeza .. takkan sama .. kan kan ?

Ok ..berbalik pada blognya , bagi aku blog Nur Ain Qistina ni tiada masalah .. walaupun nampak cam 'semak' namun tersusun ... I LIKE !

Ok ... jgn cita banyak... jom >>> NUR AIN QISTINA

Kurang ajar : Murid dulu dan sekarang

Zaman bapak aku , guru ibarat malaikat maut ... pada masa yang sama juga sebagai dewa kayangan .. camana tu ? hehehe ... dengar kata , ok la ...kalau degil anak murid tu , sah sah kena pelempang kat situ gak ..

Zaman aku lak , mmg ada murid nakal tapi setakat nak rosakkan kereta cikgu teruk teruk tu , tak sampai hati .. apatah lagi nak bergaduh dengan cikgu ... Budak sekolah aku zaman tu , sejahat jahat pon tetap hormat cikgu lebih lagi cikgu perempuan .. Bukan kecik kecik anak murid .. ada size ala ala king kong tapi bila kena marah , nangis gak .. bukan pe , bila kena marah tu , semua anggap seolah kena marah ngan mak bapak ... nangis sedih je .. bukan takut pon ... Tapi bila berentap kat luar sekolah , jaguh semua .. haaaaa ... nasib baik aku tak join .. aku bukan takut cuma segan .. kot ada yang mati terbunuh atau aku yang terbunuh .. kan kan .. baik aku dok jauh jauh .. campur pon tidak , tengok pon malas ..

Zaman skarang ? Pergh .. lagi mengarut ... budak darjah satu dah kenal erti seks ! Mana aku tau ? Aku sendiri pernah mengajar .. ada budak kecik kantoi berprojek bawah meja time rehat .. huh .. kes naya tul ! Sunat pon belum ada hati nak berprojek tuu ..

Tu belum campur tangan mak bapak .. kena jentik pun nak saman cikgu .. Jadi , cikgu amik pendekatan paling selamat , ajar je la apa apa pun .. korang nak pandai ke nak bodoh ke , lantak la... kita marah diaorg , esok kena serbu ... pihak pentadbiran lak lepas tangan .. camana tu ?

Korang baca berita ni lak... dari hmetro >> ROSAK 9 KERETA


Jelajah Blog : Nard Elainy

Purple eh ... huhu ... comey comey cuma ada sesuatu yang kurang comey kat situ .. tamo cakap arrr .. cik Nard kena cari apa yang tak comey ... kira tak sesuai dengan personaliti kat situ ..

Kalau lelaki yang buat gitu , kita tau mmg lelaki kasar ..tapi kalau gadis seayu Nard wat gitu , tak comeey .. hehe ..ni habaq terus ni ... maaf yer ..

Lain ok dah .. layout cantik .. entri sempoi .. gambar lawa ... cuma tangg tuu je.. kalau tukar yang tu , terus ok ! haaa...

Ok .. tu pendapat aku jer .. korang aku tak tau laa... g tengok sendiri >> NARD ELAINY

Jelajah Blog : My World, Me & Myself

Hijau , pink dan putih ... fush.. mmg sah blog awek ... erk.. mak budak ... jeng jeng jeng...

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... sorang je followernya ? baru lagi ke CIK TA ? Checking saatt... tiiitt tttiitt.. aah laaaa laaaa .. Bulan Mac grand opening dia ... huhu ..

Blog cun .. entri besh .. tapi takde orang baca ?? Tamo tamo tamo gini ... Kengkawaaaann ... jommm seraaangggggg ... hehhe .. jom g lawat blog kawan kita neh .. jgn biarkan dia keseorangan .. huhu

JOmm >> My World , Me & Myself

Berhenti salah tak , tak berhenti laaagii salahhh ...

Ada satu insiden yang hampir hampir boleh mengakibatkan kemalangan nyawa sewaktu aku ke kelantan tempoh hari ..

Korang nampak tak jalan raya yang clear ni ? haaaa .. ceritanya gini ...

Sedang aku asyik memandu ( ketika tu di Lipis ) , tiba tiba dari arah kanan jalanraya tu keluar lelaki berbaju putih berseluar hitam !

Aku cam pelik lak tengok lelaki tu .. Aku ingat lelaki tak siuman nak berdiri tengah jalan tu .. aku pun perlahankan kereta ... di tangannya ada sesuatu ..bendera merah !!

Dia kibar kibarkan bendera merah tu .. huhu.. sebijik motor di tahan manakala kereta yang dipandu aku tu dilepaskan pergi ...

Tak sampai 500 meter di hadapan , ada 4-5 orang polis trafik .. huhu ... sekali diorng buat sekatan lalu lintas kat situ .. huhu ..nasib baik aku slow .. mmg tak kena laa ...

Cuma persoalannya satu jer , yang polis sorang tadi .. kalau korang laaa .. nak tak korang berenti , kalau dia tahan memandangkan skang ni terlalu ramai polis 'palsu' ??

Kalau berenti , nyawa kita terancam .. kalau kita terus , pun kita pulak jadi ' penjenayah ' !

Camana tu ? Cuba habaq mai sat ...

Jelajah Blog IBU :HADIFHADIFAH

"Da lama perasan si ben ni dekat list blogger yg lain. Rajin jugak gi tengok blog dia. Sebelum ni aku tahu dia dah buat jelajah blog..sblm segmen jelajah blog ibu ni. Masa tu nak turut serta cam malu la pulak. Takut tak di layan. Tapi tak pelah, aku tahu dia rajin sgt nak jelajah blog...so aku ambil kesempatan nak turut serta. Nasib la kan kalau dia nak jenguk blog aku ni...al maklum lah x de org nak singgah blog aku ni...blog x glamour la katakan. "

Ermm... aku faham beno camana perasaan blogger gini ... Aku tamo citer lebih lebih .. korang masuk n baca sendiri .. pandai pandai laaa korang berkenalan dengan HADIFHADIFAH ni ek

Satu gabungan nama yang menjadi penyeri kebahagian aku dan suamiku. tangisnya, ketawanya, kenakalannya adalah kurniaan dari Yang Maha Esa.

JOmm JELAJAH BLOG IBU >> HADIFHADIFAH

Jelajah Blog IBU : Superhero Mama

"Tujuan utama SuperHero Mama terbina adalah utk berkongsi kisah tentang satu2 nya Superhero Mama : ZAKWAN AFIF NAJMI. Kisah betapa penting dan sgt2 bermaknanya Zakwan dalam hidup Mama. Lebih berkisar kan tentang kehidupan seharian dan juga perkembangan tumbesaran Zakwan. Ada juga kadang2 diselitkan dengan perkongsian bahan berita & pengetahuan am. Dengan harapan ia dapat dikongsi bersama dengan kawan2 yang lain. Nak dibandingkan dengan buku diari, kat sini Mama boleh letak gambar2 Zakwan jugak! :) Dan sebagai bonus, Mama & Zakwan dapat ramai kawan dari kalangan blogger juga! =) "

Perghh... dasat dasat ... kalau blog IBU , mesti ada gambar anak anaknya ..Satu kebanggaan , bukan ? Hehe.. kecil kecil ditimang dengan belaian kasih sayang namun ada jugak manusia bergelar ibu sanggup membuang bayinya ... Adakah patut digelar ibu atau 'pui' ? Haih ..makin terkebelakang tamadun manusia ni ...

Ok ok ... tamo sedih sedih .. jom g berhibur kat blog SUPERHERO MAMA ni .. JOMM >> SUPERHERO MAMA

Jelajah Blog IBU : Baby & Me

"Blog ini sepatutnya banyak tentang my girl, Diha. Apa progress dia, telatah dia yang terkini, apa-apa findings kami yang terbaru mengenai babies & toddlers, apa-apa tips perkembangan kanak-kanak dan aktiviti terkini kami (join family gathering etc).Tapi, nampaknya memang aku tak boleh nak buat blog macam tu. Orang kata blog yang ada ‘niche’ rasanya (maaf kalau tersilap ya). Blog aku ni boleh dikatakan ‘rojak’. Tapi, still berkisar mengenai aku & Diha. Aku memang berusaha untuk jadikan setiap entry aku tu semenarik yang mungkin. Kebanyakan masa juga, aku cuba untuk pastikan entry aku tak menyinggung mana-mana pihak (kalau ada yang tersinggung juga, maaf ya) "

Kata kata hikmat dari empunya blog ini , Munira Mohd Kamal dengan menggunakan nama panggil UNLISTED ONE .. Color pink gitu blognya ..huhu.. Opss ..ahli gengblogger juga yer ..

Ok ibu ibu sekalian termasuk juga bakal ibu dan juga yang mempunyai ibu , mari kita jelajah blog UNLISTED ONE neh >> BABY & ME


Jelajah Blog IBU : Ieda Al-Habsyi

Akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... muncul jugakkkk .. hehe ..blog yang berwarna hitam muncul jua pagi ni ...

Empunya blog ni lama dah aku perasan .. samada kat GB dan FB .. kan Ieda ? Last last muncul juga disini .. Terima kasih .. Orang lama gak ni ... bukan aku laaa .. .ni haa Puan Ieda ..

Blog dia hitam hijau .. cerah mata aku yg rabun ni .. huhuh ..bagus bagus ... Katanya mula berblog 2008 ( perghhh ) , ketika mengandung ... Hahaha ... lawak .. aku nak taip kat sini pun tak best ... korang g baca sendiri ... mmg sempoi ..kira leh buat geng laaa .. hehe ...

Jom jom JELAJAH BLOG IBU : IEDA AL-HABSYI

Jelajah Blog IBU : Echa

Dua blog aku jelajah pagi ni , dua dua warna putih latarbelakangnya .. adakah bermakna aku hari ni bertuah ? hehehe ..takde kene mengena pun .. huhu..

Blog seterusnya , milik seorang ibu bernama ECHA dengan taglinenya " HAKIKATNYA .. AKU BUKAN BLOGGER TEGAR !! " .. uik ... saya pun saya pun .. saya blogger makan burger .. hehe

Blog INi Adalah Blog Peribadi.. Seorang Ibu kepada Seorang Anak lelaki yang Comel.. SEorang Isteri Kepada Seorang Suami yang boleh tahan Ensem.. :p (saya memang syok sendiri). Blog yang mempunyai pelbagai cerita.. luahan perasaan dan pelbagai entry yang mungkin kadang-kadang menghiburkan.. atau membosankan pembaca.. apa pun kandungan di dalam blog ini.. ianya adalah hasil taipan saya dan bukan dari orang lain. malah tiada kena mengena dengan orang lain memandangkan tiada nama yang disebut."

Dah dah ... baca cepat .. jom baca lagi kat dalam blognya .. JOM JELAJAH BLOG IBU >> ECHA

Jelajah Blog IBU : Mamalieyna

Huhu.. jelajah sat sebelum mula kerja .. hehe ..sambil sambil.. pagi ni , aku bertuah kerana di beri lesen besar untuk menjelajah blog IBU MAMALIEYNA ..

" Blog ‘Mamalieyna’ ni kebanyakannya story pasal my little boy..Muhammad Arif Haidar..coz sememangnya blog ni tercipta khas untuk bercerita pasal ‘dia’. Ini kiranya digital diary yang menceritakan progress Arif dari semasa ke semasa, setiap perkembangan, setiap kebolehan, setiap aksi pasti jadi rakaman dan pastinya akan terstory di sini. Di samping tu, terselit juga cerita sampingan si mama dan si abahnya..yelah namanya pun diary..of coz libatkan mama dan abah si arif ni. "

Suka blog ni ... walaupun penuh gambar tapi kemas ... Jom g jelajah dan jgn lupa tinggalkan apa yang patut korang tinggalkan ... tqqqq >> MAMALIEYNA

Weeee... kijeee ari niiiie

Salam dan selamat pagi buat rakan rakan semua .. sihat ari ni ? alhamdulillah ... aku ? ermm..cam pening pening je ni .. rasa cam naik je tekanan darah ni ... huhu ..

Skang ni aku kat ERL Putrajaya ... lagi 5 minit ERL nak sampai .. ada masa skit jadi aku curik buat satu entri ... orang masih belum ramai lagi kat stsn ni .. jap ni kang berduyun duyun tiba ...

Aku tengok semalam ramai blogger keluarkan cerita pasal REDMUMMY yang dapat income melalui blogging ... Aku tau mesti korang teringin nak dapat gitu ... Aku teringin gak tapi aku berpijak di bumi yang nyata .. aku masih baru .. kalau setakat 2-3 ribu sehari masuk , jgn angankan pendapatan begitu lagi pun aku tak rasa dia dapat hanya dengan blogging ... nampak tak berduyun iklan kat blog dia .. kalau nak begitu punya income , blog mesti ada ruangan untuk iklan .. mana la tau kot ada penaja nak taja korang nanti , kan ?

Satu lagi , dia dah berblog bertahun tahun ... kesabaran tu penting ... cuba berblog dahulu kerana minat .. yang $$ biar datang kemudian ... ekk .. ok la.. ERL nak datang .. aku g dulu yer .. jumpa kat opis kang ..salam
Related Posts with Thumbnails

Peringatan



Ini adalah blog peribadi.Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri ,tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika saya letakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak agak mengambil tindakan undang undang jika hak persendirian ini dicabuli.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal .

Terima Kasih ..

BEN ASHAARI