Tips Nak Mengutuk Blog Orang

by - April 25, 2010

Mengutuk mmg best .. Mengeji lagi best ... tapi sebelum nak mengutuk atau nak mengeji , kita kena pastikan dahulu butiran atau fakta yang nak disampaikan ..

Jangan terus baling batu .. Pastu berlalu begitu saja... Bila dah baling batu , bagitau kat orang tu ... "Aku tak suka kat kau sebab kau nyanyi lagu lagu Alimah Jongang ! " .. Maka mesti orang tu tertanya .. apa kaitan lagu Alimah Jongang dengan dia ??? Adakah dia jongang juga ? atau nama dia alimah ? Atau suara tak best ? Terpinga pinga la si dia yang kena baling tu ... kot tak suka pun tak payah baling batu ... berlalu dengan tutup je la telinga tu ... Tak pun tegur dengan elok ...

Aku buat blog ni .. bukan sebab nak semua org puji aku ... Tidak ada dalam blog aku ni pun satu yang boleh aku banggakan dan mintak dipuji .. aku bukan letak kat main page aku gambar dengan artis ? .. Aku letak gambar aku seorang diri je kat situ .. Ada yang nak kata aku jual muka ? Kalau aku letak gambar aku yang buruk , ada yang kata dah takde gambar lain ke nak letak ? Ke nak aku letak je muka orang yang banyak cakap tu ??

Ginilah ... bagi aku yer ... kalau tak suka atau kurang suka dengan blog tu , bagi la cadangan yang membina .. Aku bukan suh puji .. Aku sendiri tak suka dipuji .. Setiap kali aku dipuji setiap kali itu jugak aku dapat dosa !

Sebuah komen yang ikhlas adalah komen yang membina ... lebih lagi jika yang orang yang kita komen tu , jauh lebih muda dari kita ... tegur elok elok ... Kena ingat ..dalam dunia blogging ni ,majoriti kita ni , tidak mengenali antara satu sama lain ... Jadi , jgn buat musuh dalam ni .. biar ramai kawan ... lagi meriah hidup kita ...

Aku mmg tau blog aku tak bagus ... mmg cerita aku mengarut.. bebelan aku takde 'isi' tapi kenapa ada yang sudi baca ? sebab yang sudi baca tu adalah kawan kawan aku !! Kalau bukan pada kawan kawan aku ni aku meluahkan perasaan , aku nak g kat sapa ? blog orang lain kah ? Atau blog si pengkritik itu sendiri ?

Aku bukan nak panjangkan isu ni ... isu mudah jer .. BUKA MINDA ! TAK SUKA , TEGUR .. TEGUR BIARLAH MEMBINA ... Perlu diingatkan ... dalam dunia blogging ni majoritinya adalah orang berilmu ! Bukan mat dadah atau mat rempit .. mat rempit tak sempat nak berblog.. dok merempit jer .. tapi aku rasa mat rempit pun ada gak blog .. citer pasal motor dia ... mat dadah jer takde blog .. nape ? tak sempat nak berblog , dia dah jual laptop dia !

Fikir fikirkan ... Buat yang terbaik demi bangsa kita .. Kalau bukan kita sendiri jaga bangsa kita , sapa lagi yang kita nak harapkan ???

You May Also Like

21 comments

  1. waaa..

    nak kutuk orang pown ade tips?

    ngee~

    BalasPadam
  2. Haip!!

    1st time I dtg cni n 1st time I komen juga :)

    1st of all, I kinda like ur picture. macam iras-iras Jimmy eh? SO, xde isu lah nk kutuk gamba tu

    2nd, love the way u write the story. x annoying n simple. baca dan habis. xyah pk2 byk :)

    i know u pun mcm femes dlm dunia blogging ni, i cuma ikan bilis saja. hurmm, nice to stumble n drop a komen here.

    BalasPadam
  3. kutok2 pun biar la beradab kan..haha

    BalasPadam
  4. iyo betul tu kawe sokong demo oyat gtu sebab kalu kito duk ngutuk oghe tu maknanya kito dengki. tapi kalu kito komen (bagi pandangan) tu maknanya kito nak dio improve @ kasi pendapat kito.. mana tahu kito buleh bantu dio. ni kalu kito ngutuk. oghe saket hati, doso pong buleh. tak dop pasa2 :'(




    psssssssst!

    kan dni dah cakap encik ben ado iras jimmy hehe :p

    BalasPadam
  5. Yea betul!!...kalau nak tegur biar lah berhemah dan beradap, kita orang2 melayu ni kan kaya budi bahasa, nak cakap hal2 "sensetif" pun masih ada "alas", jadi nak tegur pun biarlah cara elok... jangan main harung semacam...

    BalasPadam
  6. true2....
    jgn kutuk...
    instead bagi arr komen yg membina...

    BalasPadam
  7. kutukan itu membina hehe

    BalasPadam
  8. buang masa je kutuk blog orang.

    BalasPadam
  9. lor...apasal tertinggal isu hangat ni ye?

    ada 1400+ entri tak pernah satu pun kutuk blog org lain.

    BalasPadam
  10. xyah kutuk2 ni tak leh ke? cube hidup dengan keamanan dan makmur.. tujuan kita semua berkawan,kan??bukan nak tambah musuh..adehhh xpaham tulla dengan meke yg asyik nak mengutuk je..

    BalasPadam
  11. oke..blog ni boleh buat tajuk utk hari ni..

    "kutuk blog org" berpada-pada~~

    BalasPadam
  12. setuju 800% dgn bro!
    cayalah!

    BalasPadam
  13. bagus tips ni.. aku suka la ko ben, sebab tu aku slalu datang baca.. hahahaha. baiklah tok guru, aku aku guna cara ini untuk mengutuk opppss menegur. haha

    BalasPadam
  14. harap di masa mendatang aku ndakkan kutuk blog blogger lain..insyaAllah...eh...?

    BalasPadam
  15. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  16. waaa...incik ben suda marahhh...takott~ ;p

    BalasPadam
  17. ben..mehla komen blog sy jugak..nk jugak...:(

    BalasPadam
  18. kawan yg baik bila dia menegur kawannya melakukan kesalah tapi bukan mengutuk. betul tak..

    BalasPadam
  19. salam.. en ben,bley tak wat tutorial nak ltak adverts tu kat dlm blog kita.. sy da try buat, tak bley la.. tlg ye.. thanks

    BalasPadam
  20. salam ziarah mlm2..trtarik dgn tajuk ni..hihi..btul tu En.Ben..mnegur pun ada batasnya..jgn main serang hendap je kan..krana syok sngat nak tgur silap org lain..smpai brtukar jdi menghina la plak..

    BalasPadam
  21. Bang, suka lah cara abang membebel. hehehe

    BalasPadam