Apa itu NUFFNANG ?

by - April 27, 2010


Hurm ... aku pernah tengok soalan begini di Forum GB ... lalu aku siasat latar belakangnya .. seorang pelajar IPTA .. Seorang pelajar IPTA , bermakna dia seorang yang bijak , bukan ? Aku tak pernah berniat nak merendahkan sesiapa kerana aku sendiri pun tidak bijak ..

Lalu aku keluarkan thread di Forum tersebut .. Mmg mendapat pelbagai reaksi .. ada yang marahkan aku .. ada yang kurang senang .. ada yang sokong .. Niat aku ialah satu .. Kenapa tak gunakan search engine ? Ada banyak search engine dalam internet ni .. Kalaulah soalan itu dikemukan oleh orang yang tak pernah guna internet , maka bolehlah dimaafkan .. Tetapi jika soalan itu dilemparkan oleh seorang pelajar yang bijak tanpa membuat kajian terlebih dahulu , aku rasa sesuatu yang menyedihkan .. Kenapa ? Tiada masakah ? Hurmm.. Atau saja nak bermanja manja ? Entahlah ... cuma aku tak sedap mata nak tengok lalu aku tegur ..

Sebagai seorang 'abang' dikalangan blogger muda , aku rasa aku patut tegur ! Nak terima atau tidak , terpulang .. Aku tegur berdasarkan pengalaman aku .. Jika dia berada dalam dunia pekerjaan , dan dia amalkan sikap tidak mahu mengkaji terlebih dahulu sebelum bertanya , maka dia akan terus terusan berada di'bawah' ..

Ok .. aku tau ramai yang tak tau nak gunakan search engine .... aku ajar skit ek ..gaya aku ..


Kalau tak jumpa ... cuba gunakan '+' ... contoh jika mencari entri berkaitan BIONIC GYM di blog BEN ASHAARI ... 'BIONIC GYM + BEN ASHAARI ' ..gitu .. ok ?

Pada blogger yang 'terasa' tu , aku mohon maaf .. tapi percayalah , aku bukan nak perli tapi nak 'mendidik' .. Gunakan semua sumber yang ada barulah bertanya ... Anda seorang pelajar IPT .. Jangan marah yer .. ;)

You May Also Like

15 comments

  1. pulakkkk..org nk nagjor pon nk marah..sombong..

    BalasPadam
  2. ish2! macam perli saya je... hahahaha
    terasa tau...

    BalasPadam
  3. betul tu... ni dok nanya eh tu kena wat cmana ni kena wat cmana. cari je kat google. jumpa zaapppp terus. sampai ngiau2 kata kita tak jawab soalan la.. bukan senang nak wat tutorial huhu


    paling2 tak pon tanya... awak kita dah try wat ikut step tapi tak jaid. dah wat tu ni tu ni. kat mana silapnya eaa? haaa soalan gtu no hal. kalo kita tau, kita pon pot pet pot pet kasitau mana silap dia. kan mudah.com kalo gtu... tak adala bengang.com duk tanya benda2 simple yang dah sedia dihidang kat google.


    hehehe keje ngomen je dni. cam nak kena pencen sat takut encik ben marah lariiiiiiii

    BalasPadam
  4. tu namanya bodo sombong ben
    huhu...agknya dia jdkan ben 'lib bergerak' dia kot...hehe..jgn mrh

    BalasPadam
  5. http://ruhayurazali.blogspot.com/2010/04/ada-apa-antara-akuazila-dan-ben-ashaari.html

    ben, jom baca..

    BalasPadam
  6. eh..tak pe..tak kisah ..boleh ajar tapi pastikan search dulu .. tak kisah pun nak ajar ... cuma didik diri sendiri terlebih dahulu dengan membuat kajian ..

    BalasPadam
  7. ingat lagi thread tu..kelakar gile and informatif..kah3..and sangat setuju yang tak semestinya bijak kalau masuk IPTA...haha

    BalasPadam
  8. betul2.. kdng2 masing2 maleh .. kalau org tu jenis x skolah tingi leh di maap kan jgk ler.. myb dia x paham BI .. ni kalau student IPT .. harus bijak key ..

    BalasPadam
  9. Ben boleh share ur own review about comparison betwenn nuffnang dgn advertlets

    pernah google tapi kebanyakan entry yg timbul dah lama

    so maybe now ada pembaharuan

    sbb sy tgk ben ada letak advertlets
    mesti ben ada review tersendiri tentang isu ini

    tq in advance

    BalasPadam
  10. setuju dengan ben......

    berusaha la dulu sampai dapat....

    kalau tak berjaya jugak, baru la bertanya kan....

    BalasPadam
  11. sokong2. cubalah berusaha lebih sket kalau nak maju kan!

    BalasPadam
  12. malas nk search la tuh..hehe

    BalasPadam
  13. xpe2...pelan2 la...insyallah diorang faham nant ben...

    BalasPadam
  14. hahaha..sapa la agak nyer tuh ek..

    ain ni wlupon bkn bdak IPTA..
    xde le smpi lemah mcm tuh..
    nk harap org btau jerk..
    ah..bdak2 pon leh kaji kowt!!

    pape pon thanks..
    en ben byk bg ilmu~

    BalasPadam
  15. sangat bersetuju, buang masa je tanya di forum, kan senang guna search engine untuk cari info about something? No need to wait for others to reply. :)

    BalasPadam