APA AKAN JADI PADA DUNIA JIKA SEMUA ORANG KATA ' LANTAK KORANG LAH ! "

by - Januari 20, 2010

" Tadi aku nampak si Ahmad tu baeekkk punya cum mulut dalam kereta ngan awek dia ! " ..

Si A ni dengan selamba menjawab .. " Ahhh..lantak laaa..dosa dia..kubur masing masing ...! " ....jawab si B sambil makan pizza sambil usha awek-awek seksi yang lalu lalang depan dia ...

Kalaulah korang nampak seseorang yang korang kenali membuat sedemikian rupa , apakah yang akan anda lakukan ? YAAAAA...Tepat sekaliiiii..tengok jee laa..free show kan....nak tengok dalam tv , dah boring..ni member buat depan mata..tengok je la...kalau cakap lebih lebih , ada gak yang bertumbuk kat situ kan...hehe...

" Pak Ali sedang buat apa tuu ??? " ..Shah ( bukan nama betul..nama betul Arul ) menegur jiran sebelah umah dia yang sedang berusaha mengangkat tong gas yang sampai tadi...Terkial kial dia mengangkatnya...Yelah , umur Pak Ali tu dah cecah 70-an ....mana nak larat angkat kan..takkan nak tunggu pekena tongkat ali satu cawan baru larat angkat..sah sah membohong...huhu

Pak Ali berkata , "ni ha , angkat tong gas ni ...tengah masak tadi tau tau abis dah gas...makcik ko tu teringin nak makan asam pedas ikan pari ..nanti jemput la datang makan yer..."

Si Shah ( bukan nama betul ..nama betul dia Arul ) ni tersenyum bila dengar Pak Ali menjemput dia datang makan umahnya nanti..."InsyaAllah ..." jawab Shah dan terus masuk ke rumahnya..." Malas nak angkat tong gas tu..huhu..aku sendiiri pun penat ni " ..bisik kecil hatinya..

Dua contoh yang aku cipta sendiri tapi aku yakin ia berlaku di mana mana dalam dunia ni...manusia yang pentingkan diri sendiri ni wujud !

Apakah yang akan terjadi sekiranya semua orang bersikap begini ? Aku rasa...abis tamadun manusia ni...Macam skang ni ...bila berlaku kemalangan di jalan raya...berapa keratkah yang akan berhenti dan menolong nya ? aku rasa ramai !!!...rami yang berhenti dan tolong tengok...dan ada juga yang tolong tuliskan nombor kereta yang eksiden tu...paling best sekali...tolong sesakkan lagi jalanraya tu !!! Bila ditahan mintak hantarkan mangsa kemalangan ke hospital , berapa ramai yang sanggup ??? huhu...

Sikap MYOB ( mind your own business ) ni semakin menjadi tabiat utama dalam masyarakat kita...contoh dalam lrt...kalau ada perempuan tua atau mengandung...berapa ramai yang akan berdiri dan berikan tempat mereka...dan ada jugak yang tengok .." ooo..bukan bangsa aku..biarkan jeee " ermmm..sikap prejudis yang tak patut wujud langsung di negara kita ini !!!

Aku cukup tensen bila orang bersikap prejudis ! Aku sendiri berkawan berlainan bangsa...seronok apa ??? aku tak da masalah dengan bangsa lain...kalau nak bermasalah pun , ngan bangsa sendiri pun aku leh bermasalah !

OK..lari tajuk lak...hehehe...aku malas nak bebel panjang panjang..cuba korang tanya diri sendiri..skang ni kita bersikap MYOB ..kan kan ?? hehehe..ada jawab , yelah...demi keselamatan terpaksa buat gitu...ermmm...takut mati katak kan..gitu la ada nya...

Tapi betul..amik berat pun kena..tak amik pun laaaaagiiii kenaaaaaa..... jadi camana ? ditelan mati mak..diluah mati ....sendiri mati laaa

You May Also Like

2 comments

  1. salam

    ana x setuju bila cakap macam ni..dalam quran ade sebut..

    كنتم خير امة اخرجت للناس تاءمرون بالمعروف وتنهون عن المنكر

    bermaksud..kamu semua adalah sebaik2 ummah yg diutuskan kepada umat manusia untuk menyuruh kepada ma'ruf dan mencegah yg mungkar...

    to sdr ben, xpe..pedulikan apa yg org kata..yg penting kita berani tuk buat apa yg disuruh agama..sekurang2nya tanggungjawab kita untuk itu sudah terlaksana...

    BalasPadam
  2. penah trjadi kat aku, huu... inila pentas duniawi, ohhh ~

    BalasPadam