SALAH SIAPA ???

by - Januari 22, 2010

Cerita ini mungkin panjang berjela...pada yang tak gemar membaca , boleh la melihat iklan disebelah..atau lihat muka saya 3 tahun lepas tu...hehe...panjang neehh cerita ni..nasihat saya..sila baca dengan penuh teliti..anggap macam nak amik exam esok ! final paper..yang paling penting ni..kira kalau gagal anda kena repeat dari tahun 1 balik..haaa..ni dah tahun akhir..bayangkan gitu laaa..

Sejak semalam handphone wife aku rosak...rosak tang mana pun tak tau la...tak leh nak charge..aku ajak beli baru..dia tamo..nak beli nanti masa cuti...nak cari dalam harga rm100..nak jimat katanya..huhu..aku pun tak tau la motif penjimatan yang sedang dilakukannya..ikutkan jimat sangat dah ni..tak pe la..terpulang pada dia..

Bermakna sejak semalam la dia tak leh guna hp dan aku pun tak leh nak contact dia..dia kata tak pe la...sehari je..ok la..masuk akal gak alasan dia..sehari je kan..segala perancangan diatur dengan teliti..termasuklan malam ni yakni menjemput aku di ERL stsn Putrajaya seperti biasa ...dalam kul 9 malam gitu..

Setelah dipersetujui di kedua dua belah pihak maka berpisahlah kami di stsn ERL sewaktu dia antar aku untuk pergi 'berkhidmat untuk negara' ...erk..apa kemenda ayat ni...cam ni la..aku mudahkan...dia antar aku ke stsn erl.dalam tu bincang pasal mlm ni.so dah dah setuju , aku turun kat stesen n g kerja...ok ? mudah ? oraitt...guna bahasa rock je la..

Kat kaunter Erl , aku beli tiket dua hala yakni pergi-balik..so nanti tak yah nak beratur dah..sampai opis cam biasa...skip cerita kat opis..

Balik ari ni lewat skit memandangkan hujan terlalu lebat diluar nun..tapi aku tetap g gym..hehe...plan ari ni nak layan 'kaki ' tapi aku tamo sebab aku takut takde tenaga nak balik umah nanti..penat nanti siut..so aku cakap kat Bro Aie , nak bebas jek...dia pun ok je...lega aku..tapi aku tetap berlatih dengan serius..hehehe..penting ni...nanti kawan kawan kat FB n Blog nak tengok hasil perjuangan aku..huhu...

Dalam kul 7 lebih , selesai training aku..balik le ..pe lagi kan...aku tengok handphone aku dah merah..adeh..Si Bro aie guna tadi..dok layan FB..sampa umah aku terus charge..

JANGAN BOSAN TAU..SETIAP PERENGGAN ADA KAITAN.. KE NAK AKU SAMBUNG NI ? TAMOO ?? HEHEHE..TAU DAH..

Sementara tu aku g mandi..solat..pastu lepak borak borak ngan parents aku..sambil bergaduh dengan anak buah aku..huhu..kemudian aku g kemaskan beg aku..ermm

" baju kerja tadi ..nak bwak balik ke tak nak ek ? ke biarkan je kat sini...nanti mak tolong basuhkan sekali je..huhu..tak pe la..biarkan je la kat sini " hati aku berbisik..

Dalam kul 8.15 gitu , aku pun kuar ..check poket aku ..duit ada dalam rm20..tadi ada banyak..aku bayar duit gym...aku beli oats...red beans...pastu beli air lepas workout..so duit yang ada kat aku , lepas untuk bayar tambang teksi..nak jalan kaki , penat sangat dah...

Lrt sampai awal lak ari ni..dalam 830 gitu...aku janji ngan wife aku , dalam kul 930 gitu...Erl akan datang dalam kul 9.10..so banyak masa lagi la..aku leh jalan dengan penuh bersantai...

Bila sampai ke stsn lrt bandar tasik selatan ....aku keluarkan beg duit aku..cari tiket ERL yang aku beli pagi tadi...

Errr...mana tiket Erl aku tadi tu ?? Aku cuba ingat semula ...kat mana aku letak..last last....nun dalam poket baju kerja aku !! aku tinggalkan kat umah ! ..ah sudahh..camana ni...nak beli tiket baru ??? duit dalam poket tinggal rm3 ! tambang erl rm5 ! tadi aku baru beli tiket LRT untuk seminggu pnya..RM20...arghhhhhhhhhhhh..camana ni ??? Satu keputusan yang silap membeli tiket lrt terlalu awal kah ??? adoiyai..

Aku pk masak masak tindakkan aku...haaa...aku call adik ipar aku..dia kata dia nak datang umah petang tadi..mesti dia ada kat umah..aku nak suruh wife aku ke stsn Sg Besi..dekat skit ngan umah...

Bateri hp aku..merah dah...charge tadi tak sempat penuh..Aku call adik dia..tak berjawab...1..2...3...4....ermm..takkan dia tinggalkan hp kat atas bilik n lepak kat bawah ? ( rumah setingkat ) ..

Aku cuba call adik ipar wife aku lak...langsung tak dapat line....ermm...camana ni ? Bukan apa...wife aku sah sah tunggu aku kat stsn Erl sana nun ...risau dia nanti tengok aku tak kunjung tiba.. nak call tak leh lak..pk ben pk...aku tengok jam aku..dah hampir kul 9 malam...arghhhhhhh

Last last aku buat keputusan.... aku patah balik ke rumah mak aku kat cheras nun....bermakna aku kena naik lrt dan berjalan kaki sekali lagi..haihhh

Aku tengok hp aku..nape la dia tak call aku lagi ? ..

"cari la public phone kat stsn tu..ermmm...tak pe la..kang kalau dia call , aku suh dia balik umah terus je...tak yah tunggu aku..." pujuk hati aku..

Smpai stsn cheras..aku pun melangkah longlai kembali ke umah mak aku...penat siutt wa cakap lu..nasib baik aku tak training kaki tadi..kalau tak ? huhu..

Sampai umah..peluh mencurah curah keluar...anak buah aku sambut aku...dia dengar suara aku masa aku muncul depan pintu..huhu..

Mak aku tanya nape aku balik ? huhu..panjang citanya mak...hahahah...memikirkan aku ada tekanan darah tinggi ( dah lama tak kena kan..ubat pun dah tak makan..waaa..hasil diet tuu )

Aku cita seringkas yang mungkin...pastu aku tanya mak aku...kunci keta serena tu mana ?
Mak aku tanya wat pe..aku jawap , nak pinjam ...tak larat nak balik naik erl dah...lagi pun takut nanti bila sampai ke stsn , wife lak takde....dia mesti tercari cari aku..aku lak ternanti nanti kat situ..sebab tu aku buat keputusan bijak untuk pinjam je keta tu..

"Minyak banyak lagi tak ? "....aku tanya mak aku....Mak aku tanya bapak aku balik....bapak aku jawab banyak lagi...ok la...sempat sampai..esok baru isi lain..

Aku g start enjin keta...ermm..tengok minyak...setakok lebih..lepas la ni...takkan nak jammed memalam gini..dah kul berapa dah ni..sambil tengok jam...dah kul 9 lebih...ermm..

Aku pun gerak ke Putrajaya...minyak skit ni..ermmm..nak isi dulu ke tak ni ?? depan tu ada shell...cash tadi aku baru pinjam kat mak aku...nak kuar duit , malas nak turun ke atm..ermm

Nak isi ke tak ni..kang ..haa..salah perhitungan...susah aku....ermmmm...ermmm...ok la..tak yah..teruskan perjalanan...clear je jalan..aku bawak slow je..cuba jimatkan minyak..

Bila lalu Bandar Tasik Selatan...jalan clear..huhu..tetiba...nak masuk Sri Kembangan jammed..waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...banyaknyaa ketaaaaaaaaaaaaaaaaa...diorng beratur beli tiket wayang keeee ???? cita apa yang besh niii ??? huhuu..gilee..

Aku mula tensen...camana nehhhhhhhhhhhhh...nak patah balik ke tak ni ?? adehh...kang minyak abis....haa...takkan aku sorang sorang tolak serena yang bapak gajah sizenya ni...mana larat..dulu boleh la...zaman muda dulu..takat steamroll tu aku tolak sebelah tangan je...jgn tak tau ...haaa..tu baru bukak rahsia skit je...dulu aku ngan superman tu ada pertalian tau..sama sama dari planet kryton..haaa...

Sambung cita...aku tengok meter minyak..setakot lebih..nasib baik aku tak pasang aircond..kalau pasang tadi ???? haaaaaaaaaaaaaaa..mau masak aku dalam ni...

Start dari sini jammed...haihhh..

Kat situ dari kul 10..bergerak setiap 5 minit..slow slow jeee...aku tengok keta sebelah...ermm..tutup tingkap...pasang aircond..waaa..besh nyeeee.....aku bukak tingkap..hirup bau asap keta..hahahaha...nyaman sekali dongg...

Tetiba aku terdengar ada kereta dihidupkan enjinya..ermmm..ada jugak keta nak abis minyak cam keta aku ni ?? hehehe..ada sedara rupanya..hahaha..sama sama laaa kita abis minyak yeee...aku tercari cari la..keta mana...last last aku nampak keta waja..hehehe..cian abang yee..hahaha...

Tindakan dia tu memberikan aku idea...nape aku tak ikut je cara dia ? hahahaha..aku pun matikan enjin..hahahaha...bijak tak aku ? hahahah..mati , hidup..mati ...hidup
er..tetiba aku cuak...camana lak kang , bila aku matiikan enjin..tak leh nak idupkan semula ??? waaaaaaaaaaaaaaaa..aku buntuuu..aku tak ikut dah cara diaaaa..takuttt....hahaa..apa yang aku cuba buat...tak main minyak..aku release je break..hehehe..ok la...berhasil...

Tiba tiba ada call masuk...adik ipar wife aku call ...haaa...aku terus tanya mana wife aku ? dia kata dia g amik ben..adehhhhhhhhhhhhh.....aku jelaskan kat dia apa yang sedang berlaku...Aku mintak dia g cari wife aku kat Stsn erl...suh dia balik je ..tak yah tunggu aku...

Nasib baik leh call lagi hp aku..bateri dah merah..tapi still power..cam ultraman la..bila lampu merah ,baru dia teror..hahaha..

Dalam setengah jam kemudian..wife aku call..haaa..berleter sat aku...huhu...tensen siutt..
dia pun bebel gak kat aku..kata aku yang cuai..huhu..dah dah..toksah gaduh gaduh..skang ni tunggu je...bateri hp nak abis..minyak pun nak abis ni..standby tong kosong ..isi minyak nanti..

Aku angkat pala..tengok keadaaan kereta kereta di hadapan..aku tengok di depaaann sekali..eh..lancar la pulak..ini bermakna jammed ni sampai kat depan skit je lagi..




Punca kesesakkan lalulintas !!!!


Alhamdulillah...dalam 10.50 gitu , aku berjaya harungi jammed tu..tengok minyak pun tak luak..hehhee..leeeegaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ...

Sampai gak aku kat umah....masuk masuk je..rasa cam nak pengsan...nasib baik ada tamu..diorng pun dok tunggu aku ..ajak makan sekali...

Hehe..aku makan red beans aku laa...tengok muka wife aku..lega dia sbb aku selamat tiba..hehe..aku lagi laaa.bersyukur amat sangat..kalau tak , aku dah jadi sazali samad...tolak keta tu !!!!! hahahahah ...

Moral of the story ...ada banyak ni..pertama...kalau hp tu dah rosak , g beli terus..kot kot ada emergency ke...sapa tau kan...kedua , pastikan tiket erl lepas digunakan , masukkan terus dalam wallet...ketiga , senantiasa ada duit emergency dalam wallet...jgn gunakan..sapa tau kes kes gini..keempat...jgn suka tunggu minyak nak abis , baru nak isi !! ..kelima..bila jadi kes kes gini, banyakkan bersabar...berdoa..beristighfar...ingat padaNya..mohon dipermudahkan perjalanan...insyaAllah... huhu...sapa salah dalam cerita ni ? hehehe..toksah pk la..yang penting dua dua selamat...alhamdulillah....abis dahhhhh

You May Also Like

8 comments

  1. aaaa..sambung cepat bro..daa layan daa nie..

    BalasPadam
  2. alahai....
    orang tgh syok2 baca kena potong lak. adehhh

    hahaha, mmg ah phone memainkan peranan penting skg nih.
    xde phone susah ooo hidop. huks~

    kite nk try guess pe jadik...
    mesti u'all ade gadoh2 kan??
    hahaha, mesti ur wife tunggu lama then bengang.. tol tak?? heee~

    BalasPadam
  3. sedia menunggu sambungan tu...hehehe

    BalasPadam
  4. pjg sgguh karangan ini.. ad smbungan ke? kui3...

    BalasPadam
  5. ooo macam nie citernye..selamat daa..best citer macam nie,hehehe..buat laa lagi bro..hahaha..

    BalasPadam
  6. Hp tu sgt2 le pntg.... Cp2 lh ganti klu hilang @ rosak. Jd kes camni mmg naya. Mmmm... Lelaki mmg suka ambik mudah semua perkara. Cuai, selalu nk kena di ingat kan... Nasib xde pape yg berlaku esp kat wife tu klu x huh nyesal x sudah....

    BalasPadam
  7. Assalamu Ala Man Ittaba'a al-Huda

    Subhanallah. Ajaib ceritanya dan ajaib juga kesabaran Tuan. Dan Maha Ajaibnya kebijaksanaan Tuhan yang mengilhamkan tuan menulis sehingga dapat dibaca oleh banyak orang dan yang mengilhamkan saya menulis disini.

    Sebuah pengalaman yang amat berharga. Mudah-mudahan semua pembaca termasuk saya juga akan merasakannya seperti pengalaman sendiri. Amin.

    Apa-apapun, tuan dan pengunjung tuan dengan hormat dipersilakan untuk melayari

    http://surah-al-kahfi.blogspot.com/

    dan juga

    http://rahsia-rahsiabesardalamal-quran.blogspot.com/

    Mudah-mudahan Allah swt menerima segala amalan kita dan memasukkan kita didalam golongan hamba-hambaNya yang soleh. Amin.

    BalasPadam
  8. siap ad moral of story g.. bgus2..

    BalasPadam