IDOLA KECIL - INIKAH CITA CITA ANAK ANAK KITA AKAN DATANG ?

by - Januari 10, 2010

Lepas aku update blog aku pagi tadi , aku turun ke bawah..saja nak tengok tv..ada cite best tak kat Astro ..hampehhh..pastu remote astro aku terhenti kat TV3...ermmm..aku tengok info..IDOLA KECIL...haihh....

Jumaat lepas , aku ngan wife aku g umah adik ipar aku kat Gombak...saja lawat anak buah wife aku..kat sana aku berborak la ngan husband adik ipar aku ni..dia ni seorang guru..mengajar kat sekolah area Damansara...ermm..cam biasa la..untuk awal persekolah , guru guru Tahun 1 pasti akan menanyakan cita cita anak murid mereka..biasa la..aku pun ada pengalaman gitu gak..Dia cerita kat aku la...ada yang penuh bersemangat bila mengucapkan cita cita mereka...ada nak jadi angkasawan lagi ! haaa....dan ada jugak nak jadi artis n pelakon...huhu

Bukan apa....ok la jadi pelakon atau penyanyi ni...tapi cuba la tengok artis malaysia ni...berapa kerat laaa yang mempunyai pendidikan tinggi ?? kot ye pun nak jadi artis , belajar la...ambik jurusan dlm bidang tersebut ...tengok kebanyakkan pelakon mahupun artis luar negara ....berapa ramai ada kelayakan tersebut ? siap masuk akademi lagi..bukan calang calang ...

Tapi kita ? cukup laaaa buat tv realiti..pasti undi....dah jadi artis...pastu ? hidup dalam dunia penuh kepalsuan ? tak abis abis ngan gossip ? yang laki , ada rupa buat apa ? jual album tak laku..jadi pelakon cam kayu ..yang perempuan ? usha datuk ? vvip ? perghh...mmg la..lantak korang la kan...

Tapi ni haaa..yang dok cungkil bakat kecil ni ? suh jadi penyanyi kecik kecik lagi ..sah sah kat sekolah dah berangan nak jadi penyanyi ...sah sah malas belajar ..nak kata apa ? " nanti besar aku leh jadi penyanyi..tak yah dah belajar tinggi tinggi..leh dapat DATUK " ...apa kes ?

Tak sedar lagi ke ? ke mana arah bangsa kita ni ..korang bangga dengan MELAYU...tapi MELAYU terpinggir ke? Zaman dulu , melayu bersatu...zaman sekarang MELAYU sendiri sendiri..

Ni kecik kecik lagi dah di suap dek hiburan....otak penuh ngan hiburan....tanya diorng sapa perdana menteri pertama negara kita ? sapa pahlawan pahlawan yang membebaskan negara kita dari cengkaman orang asing ? erkk...berapa kerat tau ??? ....cuba tanya....AF ari tu sapa juara ? ni sapa ni ? artis ni kawin dah ke belum ? sah sah teror ! adoi....

Bagi aku la...cam Raja Lawak tu ok la kot..sebab ramai yang masuk tu takde kerja..mencuba nasib dalam bidang tu...yang aku kesiankan sangat ni , anak anak kecik ni...kecik kecik dah pasang cita cita nak jadi artis...haihhh..entah la Malaysia...

You May Also Like

4 comments

  1. Itulah sekarang, senang sangat nak jadi artis. AKu pun tak faham la kenapa orang minat sangat artis2 instant ni.. Kebanyakan bukannya berbakat pun. Menang pun sebab undian; sebab dia dah kayakan producer rancangan tu semua.

    BalasPadam
  2. rancanngan ni tiru rancangan tv indon. hmm. knp lah mesia mesti tiru apa yg indon buat. indon hancur sbb banyak sgt hiburan. apakah malaysia pun nak jd gitu jugak. sedih!

    BalasPadam
  3. btl tu,ajr anak2 islam dlmi Al-Quran sepatutnya

    BalasPadam
  4. ada tak murid2 tu jawap - nak jadi blogger

    BalasPadam