Kesilapan ketika membeli Power Bank !

by - Julai 23, 2013

 

Ada kawan tanya aku , berapa mAh kah power bank yang aku beli ? Berapa harga ?  Aku jawab 7800 mAh dan harganya ialah RM179. Mahal katanya .. Begitu juga jawapan dari wife .. “ Boleh tahan mahal. “.. Made in Taiwan ..

Aku teringat kata kata seorang penjual smartphone yang aku selalu beli kat dia .. Kalau nak beli power bank , biar yang ‘ori’ . Jangan beli yang gred gred ni .. Mungkin ada yang ok .. dan mungkin ada yang tidak . Bukanlah nak kata yang ori ni bagus tapi sekurang-kurangnya ianya terjamin dari berlakunya kecelakaan. Setakat rosak tu , Ferrrari pon rosak gak kan ?

Faktor yang aku amik kira ketika membeli power bank ialah kualiti baterinya .. Baterinya dari jenama apa ( yang aku beli ni jenis Sanyo , buatan Jepun ) .. Apakah kita pernah dengar jenama tu atau ianya sekadar cap ayam ? Hati hati kerana ada kes pernah meletup . Cuba google yer. Bukan cerita dongeng ..

Aku tau pon setelah aku google mencari tips membeli power bank. Beberapa kesilapan ketika membeli power bank, boleh rujuk di SINI atau di SINI kalau malas nak guna kamus ..

Ok .. paling mudah la kan .. Sesetengah orang memilih power bank kerana harganya murah tetapi tidak mengambil berat tentang sel bateri yang digunakan. Sel bateri akan menentukan berapa lama bank kuasa anda akan terus hidup !!

Ada yang fikir makin besar mAhnya , makin bagus .. hehehe .. Ok , sila baca dan fahamkan ..

QUESTION :- If a smartphone cell is 1600mAh, does this means a 4800 mAh powerbank can charge it 3 times full charge?


ANSWER :It depends actually, it does not translate directly into triple the usage time for the device with a ratio of 1:3. There is a calculation formula for the approx device charge per cycle for a single powerbank charge. 4800mAh is only an indication on how long the device can power itself from the battery. All these factors will depend on the powerbank cell quality, cell actual capacity, cell PCB board design and cell reliability.

 

Kemudian jaminan kerosakkan .. Macam aku , aku gi beli je kat  kedai sbb dapat ada tambahan bayaran  macam insuran tu la.. Tambah RM10 jer .. Kalau rosak , aku dapat tukar yang baru terus . Tak perlu tunggu diperbaiki .. Biar kalah skit dari pening kepala .. hehehe ..

Faktor keselamatan yang terdapat pada power bank tu .. Kena tanya dan baca di kotak power bank tu .. Antara yang perlu ada ialah perlindungan litar pintas ..

Apa pon , terpulang pada anda sendiri .. Ada yang malas nak survey .. Maka bolehlah tanya pada rakan rakan yang dah guna , mana yang ok .. Kalau rajin nak survey , gi la kedai gadget terbesar seawal pagi sbb mood pekerja diorang baik ketika tu. Leh tanya macam macam ..

Google dan baca tips tips membeli power bank untuk memastikan anda tidak tertipu !

Beware of dishonest cheap power bank claimed to have high mAh capacity

Kesilapan membeli power bank bukan saja mampu membuatkan anda kerugian duit malah mungkin gadget anda mungkin akan rosak dan paling penting ialah keselamatan anda sendiri !

 

ohgeekz-authentic-power-banks

PhoneCaseDiscount.com menjual pelbagai jenis powerbank pada harga yang berpatutan ( RM35-RM130 ) .

  • Jaminan selama 6 bulan ( 1 to 1 exchange jika ada masalah ) . 100% original power bank.
  • Promosi penghantaran percuma sedang berlangsung.

Sila layari PhoneCaseDiscount.com segera untuk mendapatkan powerbank yang sesuai dengan anda !

You May Also Like

12 comments

  1. kwn2 dah ramai beli, tp nampaknye mcm ramai jugak lah kene tipu. Penjual tuh siap bagi free lagi satu sbg ganti rugi sbb yg first tuh dah rosak tak sampai setahun. 3 bln mngkn.

    katenye yoobao bagus. hurmm.

    BalasPadam
  2. klau bro nk tau lbih lnjut psal pwer bank ni, bleh bli majalah pc bln ogos edisi 200 ni. ada mklumat bnyk psal pwer bnk nih...

    BalasPadam
  3. salam

    thanks 4 sharing abg ben.. :)

    mohon kebenaran iklan sat kat sini..

    Adakah SIMPANAN anda mencukupi?

    Pendidikan ANAK anda
    Simpanan untuk PERSARAAN
    Simpanan untuk KES KECEMASAN
    Modal untuk PERNIAGAAN
    Mengerjakan HAJI & UMRAH
    Pembiayaan PERUMAHAN/KENDERAAN

    http://deenazmee.blogspot.com

    BalasPadam
  4. Owh...I see..betul gak apa yg Abg Ben btau nie..kena.tgk dr semua sudut baru puas hati..terima kasih ats info berguna nie Abg Ben :)

    BalasPadam
  5. Owh...I see..betul gak apa yg Abg Ben btau nie ..kena tgk dan survey sume skli baru puas hati kan :) perkongsian yg bagus... Time kaceh Abg Ben..

    BalasPadam
  6. Aku bli power bank dah 2 thn lbh... masa tu x byk lg kat pasaran... benda baru kat pasaran... aku bli kat booth KLIA jenama Energizer... mahal giler time tu... tp alah membeli mng memakai...

    BalasPadam
  7. salam abg ben, kenit guna powerbank Yoobao yang kaler hitam ada lambang 'transformer' tu. Abg kenit beli dekat Pudu dengan harga RM50 (harga asal RM65 sebelum tawar menawar).

    Ori atau tidak, kenit tak pasti tapi setakat ini powerbank Yoobao (13000Amh) ini banyak berjasa pada hp kenit. Bukan hp je kena charge, tab pun kenit guna powerbank ni kalau travel.

    Tapi, thanks for sharing urs :)

    BalasPadam
  8. salam kalau berminat untuk membeli powerbank original PINENG bolehla contact saya

    BalasPadam
  9. Anda benar, memilih bank daya terbaik adalah penting bagi saya untuk menjaga kehidupan saya sehari berkelanjutan demi hari.

    BalasPadam