Lelaki Boroi Selepas Kawin Bermakna Bahagia ? Benarkah ?

by - Februari 22, 2010

Tajuk ini bukan nak menghina sesiapa cuma aku pelik inilah alasan yang biasa diberikan oleh lelaki lelaki yang dah berkahwin ..er...dah bernikah lantas bersanding..ok ? pahe ?? haa..

Ada ramai kawan kawan aku yang yang aku jumpa semuanya dah ber'pouch bag' kat depan...padahal dulu sikit punya slim dan macho...Tapi skang ? Macho tu , lebih pada wallet diorang...Tapi fizikal ? Ermm..aku tak kata aku ni macho cuma aku nak tau jer ..Benarkah keboroian itu lambang rumahtangga yang bahagia ?

Majoriti lelaki yang baru berkahwin ya...yang baru ..jgn cerita yang lama...yang baru baru ni , pasni akan kelihatan 'mengandung' beberapa bulan ..kira belum sarat lagi la...Kenapakah ini terjadi ? ...perlukah memboroikan diri supaya satu Malaya tau yang korang tu bahagia ?

Ini cuma pendapat aku ...Jangan marah atau terasa ...Bukan menghina tetapi nak berkongsi ..
Bila baru baru bernikah , segalanya best..masakan isteri terutamanya kan..Pada yang baru belajar masak , masa inilah mereka mencuba segala resepi yang ada dalam internet termasuklah dalam blog MAT GEBU yang khasnya untuk wanita yang baru dapat pangkat ' isteri ' ..

Dibantainya masak begitu begini , lalu dihidangkan atas meja makan...Pulanglah suami tercinta dan seterusnya menjadi bahan cubaan..Suami diminta merasa segala makanan yang ada atas meja tersebut...Soalan yang akan dikemukakan oleh para isteri :

" Sedap tak bang ? Ni resepi dari blog MAT GEBU..tengok dia buat semua nampak sedap...ni Ayang amik resepi dari blog dia la..Kawan Ayang yang bagitau pasal blog dia...Dia kata dia buat jadi...So ayang masak spesel untuk abang malam ni..Supaya abang bertenaga malam ni...haaaa."

Pilihan jawapan :

A: SEDAP
B: SEDAP
C: SEDAP
D:SEDAP
E: SEMUA DI ATAS ..

Pada yang berani menjawab selain dari tu , maka anda akan terima jawapan sebegini rupa ;

" Alaaa...pas ni tak nak masak dah la...penat je masak ..Nanti kalau mak abang datang makan kat umah , abang masak ek ...mesti abang pandai masakan...tu MAT GEBU boleh masak , takkan abang tak boleh ??? "

Alasan begini akan membuatkan anda tersepit lebih lebih lagi bila si isteri mengunakan ayat nuklear yang mana anda pasti tidak dapat mengelakkan diri lagi ;

" Abang sayang ayang kan ?? PLS PLSSSSS...Kang malam ni .... " yang seterusnya biarlah warga rumahtangga sahaja yang tau ..

Dengan ayat nuklear sebegini , anda tidak mungkin dapat melarikan diri dan seterusnya anda pasti membuka sekali lagi blog MAT GEBU..Jika ini terjadi , carilah resepi yang paling ringkas yang MAT GEBU ajar...hehhehe..

Jika suami menjawab SEDAP , maka si isteri akan berteriak kegembiraan ...

" Esok boleh la masak resepi yang lain pulak ..kan bang kan ..ada beratus resepi dalam tuuu tauuu ..haaaa..Eeeee...tak sabarnyaaa nak masak esok !! "

Bayangkan , nasi yang seperiuk tu , lauk pauk yang hampir penuh atas meja makan yang mana rasanya kebanyakkan boleh mengundang penyakit darah tinggi atau kencing manis atau paling tidak pun hilang deria rasa , terpaksa anda makan seorng diri !!

Kenapa sorang diri ???? Si isteri akan kata , "bila suami makan , isteri kena layan...inilah peraturan di dalam rumah ini ! " ....haaaaaaa...baru ada akai korang ! ..hehehe..Atau alasannya begini , " Penat masak tadi bang ..dah hirup baunya pun dah kenyang ...heheh "

Maka disebabkan itulah para suami terboroi !! Bukan kehendak diri...OK..tu satu...

Nombor dua lak...Kalau makan kat luar...Ni kes kalau makan luar...Kes makan kat luar ni akan berlaku sekiranya suami isteri dua dua bekerja..isteri tak sempat masak..Bila order makan , abis segala lauk diordernya ...

Ayat kebiasaan isteri , " Abang , ayang teringin la nak makan .... " ..Diorg punya teringin tuuuuuuuuu , secubit jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....yang lebih lebih cubit tu ?? Sapa teringin lak ??
Sah sah ada " lori sampah'' kat situ akan perabihkannya...Bayangkan lah , tom yam , telur bungkus , ikan siakap masak stim , sambal udang masak petai , kailan ikan masin , lai chi kang..nasi sepinggan ..bila makan , setengah pun tak abis ..

" Kenyang la bang..Tetiba je rasa mual..."Berisi " kot ??? Huh...baru je nikah semalam dah tetiba " berisi " ...Alasan baekkk punyaaa...Mau tak mau , kena la perabih kan ..kalau tak membazir...

Ketiga ...." Abang pas keje ni nanti terus balik ek ...rasa rindu tetiba lak kat abang " ...Hari ni , semalam , esok lusa , begitulah adanya..Bila suaminya nak g bersukan ? Malam ? hehehe...tak mungkin ..Sabtu ahad ? Kalau nak jogging , g la ngan isteri..baru la romantik...Haaa..romantik siutttt..Pas jogging g makan kat kedai mamak....Buang 10 kalori , masuk 100 kalori...Kiamat gitu nak kurus ! ...

So nak tak nak , maka biar je la boroi tu..Asal isteri sayang ...Hek lerrr...Yolah tuuu....Tengok suami boroi kata cute , bila tengok Shah Rukh Khan , Cristiano Ronaldo , John Statham atau vin Diesel bukak baju , terliur tengok ..tu pun simpan dalam hati...tak diluahkan ...kan kan ...

Jadi , benarkah lelaki boroi tanda perkahwinan mereka itu bahagia ? hehehhe sila komen
Hahahaha..apa pun ni sekadar gurauan jek..aku nak tido...

You May Also Like

12 comments

  1. bg saya boroi bukan tanda bahagia, tp xreti jaga perut...hahaha

    BalasPadam
  2. boroi tuh sebab jd mls. sume isteri yg buwat. haha




    www.fitridzulkifli.blogspot.com

    BalasPadam
  3. aku main takraw byk guna otot perut..kawan2 aku sume slim yg main takraw..hehehe

    BalasPadam
  4. Patut laa, tiba2 rumah saya keputusan bekalan air, rupanya nama "Mat Gebu" naik di blog ben..terima kasih lah yea secara tak sengaja mem"publisiti"kan blog pak tua mu ini...nanti saya masukkan resipi khas utk lelaki yeaaa....

    BalasPadam
  5. malas sebenarnya,
    bagilah alasan camtu..
    nak cover..

    BalasPadam
  6. ahahahahaha. terbaik!!!
    Aku pun takut ah nak kawin. ALangkan single ni pun aku dah kuat makan, ni kalau ada orang tolong masakkan, hidang dan layan.. ades.. Kena kuatkan minda kalau nak kawin ni. Aku tak nak mengandung!

    BalasPadam
  7. hehehe tp kan nak pikat suami kena lah melalui perutnya yum2

    BalasPadam
  8. info yg membina......nak sslahkan siapa.....bini.(sah depa majuk kalau dikritik)

    suami(sah depa tak dapat makan)....

    so.....para suami...(kenalah seimbang, dh dapat mkn sedap...mai sama2x turun padang, layan gym, jogging or apa2x aktiviti y menyihatkan)...

    but, boroi tu comel tau...heheheh

    BalasPadam
  9. ahahahaha ;D lawak btol la....~~~

    BalasPadam
  10. haha.. mcm2 idea la ben ni.klakar, smpai 2x aku bace;p
    *kalo ckp sdp sj pn xcukup, kne hbskan mknn yang diorg msk, nnti diorg ckp tpu/penat jer diorg msk kalo mkn cikit;p

    BalasPadam
  11. "Dari sudut lain pula mengatakan lelaki memang akan mudah buncit selepas
    berumah tangga atas faktor hubungan seks. Air ‘zat? isteri yang mengalir masuk melalui zakar semasa proses hubungan kelamin akan membuatkan
    perubahan hormon dalaman dan sekali gus akan mudah membuatkan mereka
    buncit. Semua lelaki tidak dapat lari dari permasalahan ini"

    ~baca dari artikel kat internet~

    BalasPadam